Meie mägedes tavaline imetaja, keda suvel vaadelda, on marmot

marmotte 082519 650 400

Marmot on põnev mägiloom, keda võib eriti suvel jälgida, sest ta veedab palju… palju aega talveunes! Uurime, kes on siin kõige levinum liik alpikann ja kuidas teda häirimata jälgida.

Marmot: peamised omadused

Marmotsid (Marmota) on väikesed urguvad imetajad, kes kuuluvad sugukonda Sciuridae ja järjekorras Närilised (närilised). Perekonnas on umbes viisteist liiki Marmota, mõned on rohkem kohal Euraasias, teised Põhja-Ameerikas. Euroopas on kõige levinum alpi marmot (Marmota pomises), mida võib täheldada mägedes 800 m kuni umbes 3000 m kõrgusel. Seda leidub nii Alpide massiividel kui ka Kesk-Euroopa (Karpaatide) massiividel. Kuid seda marmoti on võimalik kohata Keskmassiivil, Vercorsis ja isegi Püreneedes, kus ta taasasustati 1940. aastate lõpus.

Marmoti pikkus on täiskasvanuna peaaegu 70 cm, sealhulgas 20–25 cm pikkune põõsas saba, ja ta kaalub umbes 5 kg. Tema karv on väga paks ja talvel palju enam, seljalt kollakaspruun, kõht beež, peas tumepruun, sabaotsas must ja pruun.

Tema massiivne keha on jässakas, jalad võimsad ja neljal jalal teravad küünised. Tema pea on pikk, väikeste kõrvadega, üsna lühike must koon on lai ja varustatud meeleelunditega, mida nimetatakse vibrissaeks. Just tänu oma vurrule liigub loom oma maa-aluste galeriide rägastikus, kus valitseb pimedus. Mis puutub tema mandlikujulistesse silmadesse, siis need asuvad külgedel, mis võimaldab marmotil kasu saada laiast vaateväljast. Sellel suurel karvakeral on suurepärane nägemine ja 300° vaatenurk. Tal on ka väga arenenud haistmismeel, mis võimaldab tal oma vaenlasi märgata.

Marmotide nutt: eksimatu hoiatussignaal

See on väga seltskondlik näriline, kes elab kolooniates, mille isendid hoiatavad üksteist ähvardava ohu eest, edastades väikeseid vilistamisele sarnaseid hüüdeid, mis on tajutavad mitme kilomeetri kaugusel. Seetõttu saavad jalutajad marmottide olemasolu hõlpsalt tuvastada kõrva järgi.

Kuid loom varjub oma urgu, kui mõni kaaslane on märganud sissetungija lähenemist, olgu see siis koer, inimene või loom, “hävitaja nagu rebane või konnakotkas.” viimane on marmoti kõige hirmuäratavam kiskja. Hoiatushüüded kestavad seni, kuni soovimatu on marmottide territooriumilt täielikult lahkunud.

Marmot urgudes

See urguv loom veedab suurema osa ajast lahtisesse pinnasesse 15 cm läbimõõduga hargnenud galeriisid kaevates, kasutades selleks oma kõvasid ja pikki täiesti teravaid küüniseid. Madalate galeriide pikkus võib olla 3–10 meetrit. Esijalgadega tõrjub marmot kogu maa, mille ta mõlemalt küljelt vabastab, et saaks oma edusamme jätkata, ja kasutab tagajalgasid august väljapoole jääva rusude evakueerimiseks.

Ta peidab oma urgu peasissepääsu üsna suure kivi alla, mida tema võimsad lihased võimaldavad tal liigutada. Hästi organiseeritud, muruurid kaevavad kolme tüüpi urud: üks pesakonna varjumiseks suvel (suveurg), teine ​​talveuneks (talveune, mida nimetatakse katalveunne) ja üks, kes otsib varjupaika igas hädaolukorras (valeterjer või põgenemisurg).

Uru paigutatakse eelistatavalt päikselise, rohtukasvanud ala vahetusse lähedusse. Marmotid tagavad ka selge vaate, et sissetungijad või röövloomad neid ei üllataks. Seetõttu valivad nad alati mäenõlvad, kus vahelduvad kiviaiad ja rikkalikud heintaimed. Need päikeselised Alpide nõlvad on paremad kui ubakid, mis saavad kasu ainult väga lühikesest päikese käes viibimisest.

Alpi marmot: dieet

Marmot toitub hommikul ja pärastlõunal, kuid kui temperatuur on liiga kõrge, võib ta urus jahedana püsimiseks ka söömata. See on kuumuse suhtes tundlik loom.

Tema toit koosneb taimsetest ja loomsetest toitudest, nagu rohi ja noored võrsed, aga ka seemnetest, selgrootutest nagu ussid, ämblikud, kõikvõimalikud putukad. Toidu hoidmiseks ja raskusteta söömiseks kasutab ta esijäsemeid.

Enne talveuneperioodi sööb maahärra palju. See toob kaasa selle rasvakihi suurenemise. Kuue kuuga kahekordistab marmot oma kaalu.

Marmotidel pikaajaline talveunestus

Marmot veedab peaaegu kuus kuud talveunes ja niipea, kui temperatuur tõuseb, tuleb ta lõpuks oma urust välja. See periood algab septembri lõpus. Me räägime sotsiaalsest talveunest, sest need närilised koonduvad perekondadesse, sealhulgas vanimad isendid, kelle kogemus on kasulik kogu rühmale. Seejärel asuvad elama kõik sotsiaalsesse rühma kuuluvad marmotidtalveunne et tagada nende ellujäämine. Need pigistavad kokku ja veerevad palliks. Uru sissepääs on kivide, lehtede ja muruhunnikutega täielikult barrikadeeritud.

Seejärel toimub selle kuue kuu talveuneperioodi jooksul marmottide elu aegluubis ja toimuvad füsioloogilised muutused. Algab pikk uneperiood, mille vahele jääb maksimaalselt kaksteist lühikest ärkveloleku faasi. Pulss aeglustub suvega võrreldes kaheksa korda aeglasemalt, ka hingamine on aeglasem, kehatemperatuur langeb 4°C-ni ja organism ammutab rasvavarusid. Talveunes marmoti kehamass langeb aja jooksul kuue kuuga kuni 50%.

Marmot: paljunemine

Marmotsid saavad suguküpseks 2–3 aasta vanuselt. Isased ja emased paarituvad aprillist maini. Rasedusperiood kestab 34 päeva. Pesakond võib koosneda 2–7 marmotist. Sündides neil veel karvu ei ole, nad kaaluvad vaid kolmekümne grammi ringis ja silmad on täiesti kinni. Ema imetab oma poegi umbes nelikümmend päeva, pärast mida nad väljuvad urust.

Marmotsid elavad jätkuvalt peredes, millest igaühel on oma, ideaalselt piiritletud territoorium. Mitu perekonda tulevad kokku, et moodustada koloonia. Oma pereliikmete tuvastamiseks, keda nad lõhna järgi tunnevad, nuusutavad marmotid põski.

Kui soovite avastada neid meie mägede tavalisi imetajaid, on oluline diskreetsus, sest on väga oluline austada marmotide rahu ja vaikust. See on sama kasulik märkamise vältimiseks, mis viiks koheselt urgudesse põgenemiseni. Kannatlikkus on aga seda väärt, sest kui vaatleja väldib ka tuule suunas elama asumist, et tema lõhn ei kanduks marmottidele, võib ta kogeda rõõmuhetke.

Seetõttu ei tohiks te kunagi neile metsloomadele liiga lähedale sattuda. Seetõttu on oluline omada head binoklit ja kaamerat, mis suudab ka videoid teha. Oluline on jälgida neid kaugelt, austades nende vaikust, kohe pärast talveunest väljumist ja kuni septembrini.

Toimetus – avaldatud 03.04.2020

Jätka lugemist:  Gnat: kes ta on? Kus ta elab ? Kuidas sellest lahti saada?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga