Kivituvi, linnades väga kohal!

pigeon bizet 140347 1200 738

Kaljutuvi peetakse tuvi esivanemaks kodune mis asustab meie linnu ja maakohti. Kuna ta on tihedalt seotud inimestega, on columbida tänapäeval sageli asustatud kohtades nii linnas kui ka maal. Kui kaljutuvi puhas tüvi on planeedilt peaaegu kadunud, jäävad mõned populatsioonid alles, eriti kaugetel saartel.Šotimaa kus hiljuti avastati hübridiseerimata tüvi. Lähivõte kaljutuvil, sinakashalli karvkattega lind, mida on kerge ära tunda, täiustab roheline ja lillakas sall.

Kes on kivituvi?

Kaljutuvi (Columba Livia) on suurpere liige Columbidaes kuhu kuuluvad ka tuvid ja tuvid. Kõige laiemalt on ta levinud Prantsusmaal metsatuvi (Columba palumbus) ja merituviga (Columba oenas). Algselt ulatus tema pesitsuspiirkond Magribist kuni Kesk-Aasiani põhjas ja India subkontinendini lõunas (välja arvatud Himaalaja). Euroopas oli selle levik Vahemere ääres, Pürenee poolsaarel, Bretagne’i rannikul ja Briti saartel. Vorm kodune liigist asustati järk-järgult looduskeskkonda kõigil teistel mandritel, eriti Põhja-Ameerikas 17. sajandi alguses.

Mis on kivituvi päritolu?

Seal kodustamine
kaljutuvi kohta on tunnistust 3. aastatuhande lõpus Mesopotaamias. Seega on inimesed kolumbiidist alates antiikajast kasutanud toiduks (selle liha ja munade jaoks) ja suhtlemiseks (sõnumitooja roll). Kivituvide populatsioonid pärinevad aretusisenditest, mis on pääsenud inimese kontrolli alt (marooning või metsistumise nähtus) ja on hübridiseerunud metsikute isenditega. Linnud, kes pole läbinud ei mingit hübridisatsiooni kodumaiste liikidega on muutunud üliharuldaseks. Kaljutuvi puhtal kujul avastati hiljuti kaugetelt Šotimaa saartelt. Geneetilised analüüsid on tegelikult kinnitanud, et need populatsioonid olid suguvõsa järeltulijad, mida polnud kunagi kodustatud, mistõttu on see piirkond üks viimaseid valli loomulik tüvi.

Kuidas kivituvi ära tunda?

Kolumbiidi pikkus on 29–37 cm, tiibade siruulatus on 62–72 cm ja keskmine kaal 300 g. Tal on jässakas keha, kitsad ja teravatipulised tiivad, ümar ja väike pea, peenike ja lühike nokk. Üldine sinakashall sulestik, tagant kahvatum, kuvab sillerdamine smaragdroheline ja lilla kaeluses. Tagant on valge ja selle tiibadel on kaks väga selgelt eristuvat musta riba. Sabasulgede lõppkolmandik on tumehallist mustani. Kaljutuvi nokk on valge põhjaga hallika varjundiga. Selle jalad ja käpad on lillad. Tema väga iseloomulik iiris on punakasoranž kollase sisemise silmarõngaga. Märgime, et isane on massiivsem kui emane. Eemalt vaadates võib seda segi ajada tuviga metsatuvi kuid lähemal vaatlusel ilmnevad viimased silmatorkavad erinevused:

  • Tema kael ja tiivad on valged;
  • Tema nokk on punakas ja kollase tipuga;
  • Tema silmad on kahvatukollased;
  • See on suurem kui kivituvi.

Kus kivituvi elab?

Nagu preambulis märgitud, on kaljutuvi kodumaa kivised piirkonnad Euraasiast, Põhja-Aafrikast ja Araabia poolsaarelt. Kuid tänu oma tihedale seotusele inimestega on see levinud üle kogu maailma ja koloniseerib nüüd kõiki kontinente peale Antarktika. Pärast kodustamist ja arvukaid sissetoomisi elab kivituvi enamikus Euroopas. Seda leidub kõikjal Prantsusmaal aastaringselt, välja arvatud aastal kõrge mägi kus see puudub üle 2000 m kõrgusel.

Millised on selle eelistatud elupaigad?

Euroopas leidub kivituvi kõige sagedamini selle teisendis kodune. Inimkaaslane elab suurtes linnakeskustes, kus toitu on külluses. Seda leidub ka maapiirkondades, kodude ja talude läheduses, mis on samuti täis toiduressursse. Ükskõik, kas ta elab linnas või maal, pesitseb kolumbiid sisse õõnsused suured hooned (jaam, kirik, sillad, rõdud jne). Oma kujul metsik, kaljutuvi elab pesitsemiseks koopas ja toitub avatud keskkonnast. Seda täheldatakse pesitsemas rannikukaljude pragudes, mäepaljandites või merekoobastes, mis asuvad inimeste poolt ekspluateeritud alade, näiteks haritavate põldude läheduses.

Mida kivituvi sööb?

Looduslikus keskkonnas järgib kivituvi dieeti viljasööja, koosneb peamiselt looduslikest või kultiveeritud seemnetest, peamiselt teraviljadest (mais, kaer, oder jne) ja ruderaaltaimedest. Aeg-ajalt lisab ta oma menüüsse pungi, õrnu lehti, marju, puuvilju (kirsse) või erinevaid selgrootuid: ämblikke, putukaid, usse ja molluskeid. Linnas muutub see oportunistlik, neelates alla kõike, mida leiab, eriti inimeste poolt ära visatud toidujääke (kõva leib, koored). Kuna lind on harjunud inimtoitu tarbima, koguneb ta avalikes kohtades massiliselt. Püha Markuse väljakul Veneetsia on kindlasti maailma kuulsaim kivituvide kogudus.

Milline on kivituvi iseloom?

Linnatuvi on antropofiilne, seltskondlik ja päevase eluviisiga liik. Kas toitmiseks või pesitsemiseks, see lind seltskondlik otsib oma liigikaaslaste seltskonda, kellega moodustab umbes kolmekümnest isendist koosnevad kolooniad. Kaljutuvi on seltsiv nii paaritumisperioodil kui ka paaritumisperioodil. Paar kaitseb ainult väikest perimeetrit ümber pesa ja kui isasloomade vahel võib tekkida mõni väike segadus, pole neil kunagi tagajärgi. Columbide on istuv kuid toitumiskohtade puudumine võib põhjustada lokaalseid korrapäratuid liikumisi. Lõpuks on kivituvi oma suuruse kohta üsna kiire; tegelikult võib see ulatuda 70 km/h.

Kuidas kivituvi paljuneb?

Selles liigis monogaamne, mees ja naine on truud kogu eluks. Hoonete või looduslike paikade õõnsustesse asuv pesa ehitab paar väga algeliselt, kasutades erinevaid kuivi taimi. Sigimine võib toimuda aastaringselt, talvel katkestusega, ja tavaliselt koosnevad sidurid kahest munast, mida mõlemad täiskasvanud hauduvad 18–21 päeva. Kui nad kooruvad, söödetakse tibusid tuvi piim, aine, mida eritavad täiskasvanud viljasaagi seinad ja mis on kalgendatud piima välimusega. Valkude ja lipiidide poolest rikas kaseiin sisaldab kõiki vastsündinu arenguks vajalikke toitaineid. 1 nädala pärast toidetakse poegi vanemate poolt tagasivoolanud pehmendatud seemnete ja viljadega. Pojad lahkuvad pesast jäädavalt 1 kuu pärast ja saavad suguküpseks umbes 5 kuu pärast. Seal eluaeg Kaljutuvi on looduses 6-aastane ja vangistuses 10-aastane.

Kas kivituvi on ohustatud liik?

Kaljutuvide looduslikud populatsioonid langesid 20. sajandi jooksul järsult, osaliselt jahipidamise, pestitsiidide ja segamine kodutuvidega. Nende levik jääb aga laiaks ja liiki ei peeta ohustatuks. Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) on selle klassifitseerinud kui „vähem muret tekitav”. Looduslikus keskkonnas on kivituvi loendis jahitav uluk. Linnas ei ole selle olemasolu alati hinnatud, kuna see võib põhjustada ebameeldivusi (määrdunud fassaadid, mürarikas käitumine). Nende ebameeldivuste piiramiseks vahendid ärahoidmine (näiteks hirmutamiskampaania) viivad teatud omavalitsused ellu eesmärgiga takistada lindude paljunemist, parkimist või tungimist kohtadesse, kus neid peetakse ebasoovitavaks. Seadmed püüda (eelkõige püüniste abil) võib samuti arvesse võtta, kui need ei kujuta endast loomade väärkohtlemist.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 27.02.2024 Pigeon

Jätka lugemist:  Veeputukas või vesiputukas, kes see on?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga