Kivi purustav tiib, suure nokaga pääsulind

grosbec casse noyaux 100413 650 400

Kivipurustav grosbeak ei võlgne oma nime juhusele. Kompaktse kehaga varblasel on nokk ja alalõualuud piisavalt võimsad, et murda kirsside ja oliivide kaevud. Jämeda, kuid tugeva linnu portree.

Kivipurustava grosbeki isikuleht

Kivipurustav tiib on seltsi rändlindude seltsi ja lindude (vindid, kuldnokk jt) sugukonda kuuluv linnuliik, kelle imposantseim esindaja on. Varblase pikkus on 16–18 cm ja kaal 48–62 grammi. Seda leidub kõigil mandritel, välja arvatud Okeaanias.

Värviline sulestik kivimurdja-nokk

Kivipurustusnokk eristub jässaka profiiliga, mida iseloomustab kooniline nokk, lai pea, kaela puudumine ja lühike saba. Aretusisane on väga värvikas. Pea, võra, kukla ja põsed on oranžikaspruunid, võra tagaosa helepruun. Sinine nokk on ümbritsetud musta ringiga, mis on otsmikul kitsas, kuid silma ja rinnatüki ümber laiem. Lind kannab tumepruuni karvkatet ja helepoolne kints lõpeb valge triibuga. Ülemistel tiibadel on valge laik, lennusuled on mustad, samas kui sügavsinistel tiibadel on silmatorkavad läikiva tumesinise nooleotsad. Kõhualune ja sabaalune on valged. Silmad on roosakaspruuni varjundiga ja jalad on roosad. Täiskasvanud emane on isasloomaga identne, kuid tuhmima sulestikuga.

Kivi purustav Grosbeak: loodusjõud

Liigi kõige ilmsem morfoloogiline omadus on selle imposantne arve. Selle atribuudi taga peidab end võimas alalõualuu lihaskond, mis seletab linnu suurt pead. Varblase lõuad avaldavad sellist jõudu, et võivad kive purustada. Tegelikult on selle alalõualuude surve hinnanguliselt üle 45 kg. Teisest küljest on selle noka siseküljel kärisevad servad, mis aitavad toitu enne purustamist hästi hoida. Kivi purustav tibu võib seega avada puuviljade (kirsside, oliivide) kõvad kestad, et süüa seal leiduvaid seemneid või mandleid.

Kivipurustav metsnokk, metsaliik

Kivipurustav metsnukk elab Lääne-Euroopast kuni Kesk-Siberi kaudu parasvöötme Aasiani. Euroopa populatsioon on istuv või osaliselt rändav, samas kui Venemaa ja Aasia populatsioonid rändavad talvel lõunasse. Prantsusmaal külastab lind pesitsusperioodil sageli kirdekvartalit, Põhja-Alpe ja riigi keskosa suuri metsi. Kivipurustav metskast satub peamiselt leht-, sega- või okasmetsadesse. Vähehaaval laienes selle elupaik viljapuuaedadesse, parkidesse ja aedadesse, olenevalt seemnete olemasolust, millest ta toitub. Liik hõivab olenevalt aastaajast ja olemasolevatest ressurssidest kõik taimestikukihid maapinnast võrastikuni.

Samarad kivipurustava tõrviku jaoks

Kivipurustav metsnokk tarbib peamiselt sarvede, vahtrate, pärnade, pöökide või tuhapuude tiivulisi (samarasid), mida ta võtab maapinnast või otse puudelt. Kevadel võib ta toituda ka pungadest, noortest puude võrsetest ja siis suvel putukatest. Sügisel täiendavad oma menüüd türnpuu, viirpuu, pihlakas, koerapuu ja holly marjad. Talvel ei põlga ta nokitsemast ka söötjatel pakutavaid päevalilleseemneid. Nagu varem näha, on lind võimeline avama ka kirsi- või oliiviaugud, et nende sisu süüa.

Kivi purustav tibu, äge lind

Häbelik ja diskreetne, kivipurustajat on raske jälgida. Ta lendab võra kohal ja istub sageli kõrgel puude otsas, peidetuna tiheda metsalehestikuga. Müra paneb ta kõrgemale lendama ja ta tuleb alla alles siis, kui koht on ohutu. Just talvel, söödajaamades, näitab ta end meelsamini, kuid alati vargsi. Pesitsusajal on kivipurustaja tibu üsna territoriaalne ja agressiivne. Siiski on ta nõus pesitsema mõne käsitsi valitud pesitsuspaariga.

Armunud grosbeci paraadid

Pesitsusperiood algab aprilli lõpus ja monogaamsed liigid kasvatavad tavaliselt ainult ühe haudme aastas. Paaritushooajal laulab isane emase ligimeelitamiseks ja hakkab seejärel end ilmutama, õõtsudes nuttes paremale ja vasakule. Ta ajab pea ja rinna suled kohevaks, ajab saba laiali ja sooritab langetatud tiibadega vibu, et paljastada sillerdavad sinised lennusuled. Isane pakub toidupakkumisi ka otse oma partneri noka sisse.

Noored kivipurustajad: hüvasti vanemad!

Pesakoha valib isaslind, tavaliselt üle 3 m kõrguse lehtpuu harus. Pesa moodustab okstest, kõrrelistest ja samblikest valmistatud tassi, mis on seejärel vooderdatud juurtega. Emane muneb 3–5 helesinist või rohekat muna, mis on veidi mustad. Ta haudub neid 9–14 päeva, samal ajal kui isane hoolitseb tema toiduga varustamise eest. Vanemad toidavad tibusid tagasivoolanud putukate ja seemnete seguga. Nad lahkuvad pesast 12–13 päeva vanuselt, kuid jäävad täiskasvanutest sõltuvaks veel viieteistkümneks päevaks. Noored vabanevad kuu aja pärast ja jätavad oma pered teistesse rühmadesse.

Mingit ohtu kivipurustavale grosbekile

Täiskasvanud ja noored kivipurustajad on kodukasside ja teatud röövlindude, näiteks põhjakull ja euroopa kull, tavaline saak. Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt kõige vähem muret tekitavaks liigiks liigitatud liiki ei peeta ohustatuks. Olemata külluslik, jääb varblane meie metsades tavaliseks. Kivipurustusnokka eluiga on 10 aastat.

Fotokrediit: Martin Mecnarowski

Jätka lugemist:  Leemurid, mis iseloomustab seda primaatide perekonda?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga