Jaaguar, suur kiskjaline kass: kus ja kuidas ta elab?

jaguar 152014 1200 738

Jaaguar avaldab muljet oma massiivse keha ja kauni karvaga täpiline kollakas must. Toiduahela tipus asuv lihasööja imetaja valitseb Ladina-Ameerika niisketes metsades. Peab ütlema, et hammustada seda superkiskjat peetakse kõigist kassidest tugevaimaks. Üksildane ja diskreetne jaaguari on raske jälgida. Õpime lähemalt tundma ekvaatori isandat, keda saab ka imetleda Guajaana.

Kes on jaaguar?

Jaguar (Panthera onca) on lihasööja imetaja
Felidae perekonnast. See on üks viiest omataolisest suurest kassist Panthera, koos lõvi, tiigri, lumeleopardi ja leopardiga. Jaguaris märgime märkimisväärset suuruse variatsioonid olenevalt piirkonnast. Vaatlused näitavad, et jaaguari pikkus varieerub emastel 1,1–1,7 m ja isastel 1,4–1,85 m. Saba pikkus on umbes kuuskümmend sentimeetrit, turjakõrgus aga 68–76 cm. Selle kaal kipub suurenema levila lõuna pool, ulatudes üksikust (Kesk-Ameerikas) kuni kahekordseni Brasiilia Pantanali ja Venezuela tasandike piirkonnas: emastel 40–70 kg ja isastel 55–100 kg. Raskeimad isendid ulatuvad peaaegu 160 kg ja kergemad umbes 35 kg. Jaaguari keskmised mõõdud teevad sellest kõige rohkem suur kass
metsik Ameerikas, ületades veidi puma ja suuruselt kolmas kass maailmas tiigri ja lõvi taga.

Kuidas jaaguari ära tunda?

Jaaguari jõuline, jässakas ja lühikeste jalgadega keha on kohanemine saagi ja keskkonnaga. Kassil on tõepoolest välimus massiivsem kui gepard ja leopard, kellega teda mõnikord segamini aetakse oma täpilise karvkatte tõttu. Jaaguari karv on näol ja seljal kollakaspruun ning kipub kõhu, kurgu, säärte sisemuse ja alakülgede suunas heledamaks muutuma. Jaaguari laia pea on täiustatud ümarate kõrvadega, mis on pealt mustad ja seest valkjad. Kiskjat eristab äärmiselt võimas mis annab võrdlusuuringute kohaselt kõigist kassidest tugevaima hammustuse, edestades lõvi ja tiigrit. Vaatlused on seotud jaaguari võimega läbistada kilpkonna kesta ja lohistada 360 kg kaaluvat pulli mitu meetrit.

Millised on selle karvkatte eripärad?

Jaaguari kollakaspruun karv on täpiline ringikujuliste mustade või pruunide laikudega. Mõned on täis (peas, kaelas ja sabas), samas kui teistel on paks piirjoon ja väikesed heledad märgid keskel. Me kutsume neid ocelli Või rosetid. Need mustrid tagavad jaaguarile tõhusa häiriva kamuflaaži, mis võimaldab tal oma metsaelupaigas peituda, eriti peidikus jahti pidades. Märkame, et tihedas metsakeskkonnas elavatel isenditel on tumedam karv ja nad on palju väiksemad kui lagendikel. See mõjutab umbes 6% elanikkonnast melanism, geneetiline mutatsioon, mis annab neile isikutele üleni musta karva. Albinismist mõjutatud jaaguare on olemas, kuid need on haruldasemad.

Mis on jaaguari leviala?

Jaaguari levik ulatus kunagi Ameerika Ühendriikide kuivast edelaosast Argentina Pampadeni. Alates 19. sajandist on loom kaotanud rohkem kui pool
oma piirkonnast. Selle praegune levik ulatub Mehhikost Põhja-Argentiina ja Paraguayni läbi suurema osa Kesk-Ameerikast. aastal elab jaaguar looduses Prantsuse Guajaana. Liik on Ameerika Ühendriikides välja surnud alates 1970. aastate algusest ning välja surnud ka El Salvadoris ja Uruguays. Jaaguari peetakse levinud ühes riigis: Belize. Piirkondades, kus see on teretulnud, eelistab kass hõivata tihedaid troopilisi moodustisi, kus paks taimestik võimaldab tal peituda. Kuna tema leviala on suur, koloniseerib loom ka Amazonase vihmametsi, Andide mägismaad, savanne, mangroove ja avatud keskkondi. Nii nagu tiiger, otsib jaaguar lähedust vesi ja osutub heaks ujujaks.

Millest jaaguar toitub?

Jaaguar on loom lihasööja
mis valitseb ligi 90 loomaliigi üle. Ta eelistab suuri saakloomi, imetajaid või roomajaid, sealhulgas hirvi, madusid, kapübaraid, tapiire, pekareid, laiskloomi, jacarasid, kaimaneid, kilpkonni või ahve. See jahimees oportunistlik
suudab püüda ka väikseid liike, nagu konni, kalu ja mune. Ta kütib mõnikord ka veiseid, mis toob talle tõuaretajate kättemaksu, nagu näeme hiljem selles artiklis. Jaaguar on aeg-ajalt koristaja. Loom võib korraga tarbida üle 20 kg liha ja seejärel mitu päeva paastuda.

Jaguar: mis on selle jahitehnika?

Kiskja öine ja üksildane, väldib kass päevasel ajal jahti. Eelistab koitu, hämarat ja ööd. Taimkatte sisse peidetud jaaguar sööstab oma ohvri kallale ja tapab selle kasside seas ainulaadse tehnikaga: ta hammustab otse kolju saagiks, andes sellega surmava hoobi tema ajule. Seejärel tassib kiskja jäänused tihnikusse või muusse eraldatud kohta rahus sööma. Selliste loomadega nagu kaiman on jaaguar võimeline talle tagant hüppama ja tema kaelalülisid murdma. See imetaja ei karda vees rünnata, sest tema lõualuu võimsus võimaldab tal ujumise ajal surnukeha kanda. Tippkiskjana mängib jaaguar üliolulist rolli a tasakaalustatud ökosüsteem. Ilma selle sekkumiseta satuksid taimtoidulised imetajad (hirved, pekaarid, kapübarad) ülerahvastatusse, millel oleks laastav mõju taimestikule ja maastikule.

Millised on jaaguari harjumused?

Pärast jahti õhtuhämarusest koiduni pühendab jaaguar oma päeva varjulises nurgas puhkamisele ja puhkamisele. suplemine. Kui ta suudab liigikaaslasi oma territooriumilt eemal hoida, on jaaguar võimeline häälitsema (möirgama, urisema, niigama) vaikne. Nagu enamik kasse, muutub ta ema juurest lahkudes üksikuks. Täiskasvanuid leidub ainult sigimisperioodil. Märkame, et meeste tugipunktid ei kattu. Puutüvedel olevad kriimustused, uriinijoad ja väljaheidete ladestused piiritlevad nende ala. Üksikisikud kasutavad strateegiatvältimine nendevahelised ja rivaalidevahelised võitlused on haruldased. Kõikidel juhtudel toimuvad kokkupõrked ainult territooriumi, mitte naise jaoks.

Kuidas jaaguar paljuneb?

Sellel kassil võib paljunemine toimuda igal aastaajal, kuigi a sündide tipphetk
vaadelda, kui saakloom on külluslik. Emane annab oma viljakust märku uriinijälgede ja nurinaga. Lõpus a rasedusaeg Umbes 100 päeva vanuselt sünnitab ta 2–4 ​​last ja paar läheb lahku. Ema ei aktsepteeri enam isase olemasolu, sest kardab kannibalismi oma vastsündinutel, kes kaaluvad vaid 800 g. Sündides on jaaguaripojad pimedad ja avavad silmad 2 nädala pärast. Nad võõrutatakse 5 kuu vanuselt ja hakkavad jahti pidama umbes 6 kuu vanuselt. Noored jäävad oma ema juurde 1–2 aastat, et jätkata õppimist ja seejärel vabanevad nad täielikult. Noored emased jõuavad seksuaalne küpsus alates 2 aastast ja mehed 3 aasta pärast. Viimased rändavad esmalt üksi, astudes vastamisi vanemate liigikaaslastega, kuni nad oma territooriumi üle võtavad.

Millised ohud kaaluvad jaaguari?

Uuringute kohaselt on jaaguaride populatsioon viimase kahe aastakümne jooksul kokku kukkunud 80%. Selle tohutu languse põhjused on 3 tellimust :

Selle elupaiga hävitamine

Metsade hävitamine ja maastiku killustumine on keskkonnaseisundi halvenemise peamised põhjused. Metsakeskkondade hävimine on peamiselt tingitud põllumajanduse laienemisest, puidukaubandusest, kaevandamisest, infrastruktuuri loomisest ja isegi metsatulekahjudest;

Salaküttimine

Enne seadusega kaitsmist kütiti paljusid jaaguare nende karvkatte ilu pärast. Seadusandlus, millele lisandusid rahvusvahelised kampaaniad karusnahakaubandus, on aidanud kaasa nõudluse vähenemisele jaaguarist valmistatud toodete järele. Kuid loom jääb endiselt salaküttimiseks, sest teatud levinud uskumused soodustavad endiselt tema küüniste ja hammastega ebaseaduslikku kaubitsemist (kantakse ehtena või kaitsena halva õnne eest);

Konfliktid meestega

Inimtegevus (põllumajandus, linnastumine, metsaraie jne) vähendab kasside elupaika ja saaki. Ellujäämiseks on toitu otsiv jaaguar sunnitud sellele lähemale jõudma sigimisalad. Ründades kariloomi, tõmbab see loomakasvatajate viha, kes selle oma karja kaitsmiseks tapavad.

Kas jaaguar on kaitsealune liik?

Jaaguar seisab ülaosas toiduahel. Määratluse järgi ei tunne see superkiskja looduses vaenlasi. Eespool loetletud põhjustel peetakse kassi liigiks “peaaegu ähvardatud” vastavalt Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) andmetele. Püüdes aeglustada oma populatsioonide kokkuvarisemist, lisati jaaguar ohustatud looduslike looma- ja taimeliikidega rahvusvahelise kauplemise konventsiooni (CITES) I lisasse. See on kaitstud ka riikides, kus seda majutatakse. Siiski, ebaseaduslik turg eksisteerib jätkuvalt salaküttide ja müüjate salavõrgustike kaudu. Jaaguar võib looduses elada kuni 15 aastat ja vangistuses üle 20 aasta.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 29.05.2024 Carnivore Feline Predator

Jätka lugemist:  10 parimat musta lindu, keda võib Prantsusmaal jälgida

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga