Hermeliin, väike kiskja, kes oli kunagi tuntud oma karusnaha poolest

hermine 072417 650 400

Hermeliin on enim tuntud oma uskumatult puhta valge karva poolest. Selle ilmekas pea, millel on suured ümarad kõrvad, annab talle liigutava näo. Saame tuttavaks selle üksiku imetajaga, kelle väljendunud maitsehiire järgi teeb temast aednike sõber.

Hermeliini esitlus

Hermeliin (mustela erminea) kuulub seltsi Mustelidae sugukonda Carnivora. Tema peas on kaks tumedat, väga elavat silma, suured ümarad kõrvad ja pikkade vibrisside (vurridega) kärss, mis võimaldab saaki märgata. Selle viievarbalised küünistega käpad aitavad tal kiiresti puude otsa ronida või maad kriimustada. Nagu paljudel lihasööjatel, on isasloomal peenise luu (baculum), mille iseloomulik kuju hõlbustab liigi tuvastamist ja vanuse hindamist. Isaslooma pikkus on 17–32 cm ja kaal 110–450 grammi, emasel aga tavaliselt väiksem profiil.

Hermiini karv muudab värvi

Suvel on tema karv seljalt tumepruun, kõhult ja säärte siseküljelt valge. Talvel muutub karv üleni valgeks, mustaks jäävad ainult nina- ja sabaots. Värvimuutus on tingitud nii pärilikkusest kui ka imetaja keskkonnast (külm, lumi, pakane, kõrgus merepinnast jne). Alates -1°-st põhjustab melaniini kadu karusnaha valgenemist. Pange tähele, et kõik võsad sulavad kaks korda aastas (sügisel ja kevadel) ning see sulamine kestab neli kuni kuus nädalat.

Kasvukoht: hermeliin on vähenõudlik

Hermeliini levila hõlmab kogu põhjapoolkera: Põhja-Ameerika, Euroopa ja Põhja-Aasia. Musteliid toodi 19. sajandi lõpus ka Uus-Meremaale, et vabastada riik hiirte nakatumisest. Iga hermeliin elab oma territooriumil üksi. Meeste oma võib hõlmata kogu naistele kuuluvat domeeni või osa sellest. Mõned alad on jahimaa, teised aga puhkepaigad. Musteliidi leidub vaheldusrikkas keskkonnas, kuni 3000 meetri kõrgustes mägedes, aga ka tasandikel, küngastel, niitudel, tihedas alusmetsas või hõredates metsades. Ta ei kaeva oma urgu, eelistades hõivata mahajäetud eluruumi, õõnsat puud või mõnda muud õõnsust.

Hermeliin hoolitseb

Kevad-suvel ööpäevane, sügis-talvel muutub hermeliin ööseks. Imetaja ei hinda kuumust ja kohandab oma päeva energia säästmiseks. Seega vaheldub ta oma reisid ja jahiretked puhkeseanssidega ühes mitmest oma territooriumil asuvast varjupaigast. Jooksmisel peatub tatt mõnikord, et seista tagajalgadel ja kontrollida, kas see on turvalises keskkonnas. Selline suhtumine on liigile väga omane.

Erinevad suhtlusviisid SIIN

Oma domeeni piiritlemiseks paigutavad mehed ja naised pärakunäärmete sisu (uriin ja/või väljaheited) strateegilistesse kohtadesse. Samamoodi, kui hermeliin püüab võimalikule ründajale muljet avaldada, hõõrub ta oma keha vastu ümbritsevaid elemente (kivi, maapind, rohutupp, sein), et jätta lõhnavaid jälgi. Teisest küljest suhtleb mustilind ka nutu teel, mis erineb olenevalt olukorrast. Nii hüüavad emad ja noored üksteisele vaikse laulu saatel, samal ajal kui vahetu ohuga silmitsi seistes eristab hermeliin omamoodi teravat ja väga kõlavat koort, mille eesmärk on ründajat hirmutada.

Hermeliin armastab hiire

Ainuüksi lihasööja, hermeliin jumaldab väikseid närilisi, kes laastavad põllukultuure, nagu näiteks hiirlased, kellest ta suudab päevas ära süüa kolmkümmend isendit. Väga elav, jõuab saagile üldiselt järele ühe või kahe sammuga. Selle õhuke suurus võimaldab seda jälitada ja vajadusel selle urgu hiilida. Selle väljendunud maitse nende väikeste kahjurite suhtes muudab selle aia ja põllukultuuride liitlaseks. Hermeliin tarbib ka teisi närilisi (rotid, hiired, põldhiired) ning linde ja sisalikke. Vajadusel võib mustilind rahule jääda sellega, mida ta leiab: putukate, vihmausside, kalade või putuktoiduliste imetajatega, nagu rästad või mutid.

Paar moodustab seejärel lahku

Oma olemuselt üksildane, isased ja emased kohtuvad kahel-kolmel päeval aastas, ainult pesitsusperioodil (aprillis või mais). Emasest märksa imposantsem läheneb isane ettevaatlikult, sest ta võib iga hetk hammustada, kui tema kallim ei ole vastuvõtlik. Hea kokkuleppe korral paaritub ja läheb paar kohe lahku. Sel ajal, kui emane on hõivatud oma tulevastele järglastele peavarju otsimisega, naaseb isane oma territooriumile teiste partneritega flirtima.

Hermeliini katkenud tiinus

Viljastatud munade areng algab pärast paaritumist ja peatub kahe nädala pärast. See jätkub alles üheksa kuni kümme kuud hiljem, kevadel, kui päevad lähevad pikemaks. Umbes 28 päeva pärast taastumist sünnitab emane. Tema pesakonnas on keskmiselt 3–9 poega (mõnikord kuni 20), kes ei kaalu rohkem kui 4 grammi. Kui nad on sündinud kurdina, pimedana, hambutuna ja alasti, ilmuvad nende esimesed piimahambad 3 nädala vanuselt ja silmad avanevad umbes ühe kuu vanuselt. Kaheksa nädala pärast on nad valmis oma ema jahti saatma ja veidi enne kolme kuud suudavad tappa oma esimese saagi.

Hermiini püüdmine on keelatud

Musteliidi eluiga on looduses 5–7 aastat, kui ta on pääsenud oma röövloomade, kelleks on öökull, kass ja rebane, eest. Looma on pikka aega jahitud tema suurepärase valge karva pärast, mis kunagi kaunistas monarhide mantleid. Ka magistraadi kleit on pikka aega olnud varustatud hermeliini karusnahaga, mis on tänapäeval asendatud sünteetilise materjaliga. Kuigi praegu on imetaja küttimine lubatud, on tema püünisjahi kasutamine keelatud. Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) peab seda ohustamata liiki, mille populatsioon on stabiilne, kõige vähem muret tekitavaks.

Jätka lugemist:  Tiigerhai, üks maailma suurimaid hailiike

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga