Mara, suuruselt kolmas näriline

mara 064305 650 400

Argentiina endeemiline liik on mara ebatavaline välimus. Kui selle siluett meenutab esmapilgul jänese oma, pole need kaks imetajat sugulased. Mara portree, planeedi suuruselt kolmas näriline.

Mara: mis loomaliik see on?

Mara (dolichotis patagonum) nimetatakse ka Patagoonia jäneseks või Pampa jäneseks. Näriline kuulub hüstrihomorfide alamseltsi, nagu nugis või porcupine, ja kavidlaste sugukonda. Halofiilse meriseaga (dolichotis salinicola), moodustab see perekonna dolichotis. Mara jaguneb Argentina provintsides kaheks alamliigiks:‎

  • Dolichotis patagonum centricola ;
  • Dolichotis patagonum patagonum (elab oma sugulasest kaugemal lõuna pool).

Imetaja pikkus on 70–75 cm ja kaal 8–16 kg, isane on korpulentsem kui emane. Selle lühikese karvutu saba pikkus on umbes 5 cm. Mara mõõtude järgi on ta kapübara ja kopra järel suuruselt kolmas elus näriline.

Milline näeb välja Patagoonia jänes?

Mara siluett meenutab jänest, kängurut ja väikest hirve. Tema nägu ulatub ümara koonuni ning kõrvad on veidi lühemad ja teravamad kui küülikul. Närilise tihe karv on seljal hallikaspruuni tooniga, kõhul valge ja kaelal oranž. Tema kintsul on must laik, mida ääristab valge narmas. Kolme sõrmega varustatud tagumised jalad on pikemad ja lihaselisemad kui esijalad, millel on 4 varvast. Maral on kolm väga teravat meelt: kõrgelt arenenud kuulmine, nägemine ja haistmismeel võimaldavad tal kergesti tuvastada kiskjate olemasolu.

Kas mara on sama kiire kui euroopa jänes?

Oma võimsate jäsemetega on Pampa jänes – nagu Euroopa jänes – loodud jooksmiseks. (Meeldetuletuseks – need kaks imetajat näevad välja sarnased, kuid pole sugulased, euroopa jänes on jänes ja mara näriline). Äärmiselt kiire mara suudab joosta keskmiselt 55 km/h, saavutada tippkiiruseks 80 km/h ja hüpata kuni 2 m kõrgusele. Kuigi jänes on sihvakam (pikkus 42–68 cm ja kaal 2,5–6,4 kg), näitab Euroopa jänes enam-vähem sama füüsilist jõudlust: keskmine kiirus 60 km/h, tippkiirus 80 km/h ja vertikaalsed hüpped 2 m.

Mis on mara looduslik elupaik?

Mara on Argentinale endeemiline liik, kus selle populatsioon, kuigi laialt levinud, on järsult vähenemas. Näriline elab oma levilas piirkondades, kus talved on väga külmad ja suved väga kuumad. Loom kaevab oma teravate küüniste abil lagendikel põõsaste, põõsaste ja muude madalate taimedega kuni 10 m sügavused urud. Seda leidub kuivadel tasandikel, kuivadel savannidel, niitudel ja poolkõrbealadel.

Jätka lugemist:  Mis vahe on kärnkonnal ja konnal?

Mida sööb Patagoonia jänes?

Taimtoiduline imetaja kohandab oma toitumist ökosüsteemiga – enam-vähem kuivaga –, milles ta areneb. Kõrrelised võivad moodustada peaaegu 70% tema toidust, millele on lisatud lehti, hari, koort ja juuri. Koos rohuga sisaldab osa selle toidust erinevaid kaktusesorte. Peaksite teadma, et kuigi näriline ei tunne tugevat joogivajadust, võtab ta sellegipoolest oma menüüsse vett talletavad taimed. Kuival hooajal on kuivades piirkondades kasvavad mahlakad taimed mara jaoks oluliseks hüdratsiooniallikaks.

Milline on Mara elustiil?

Ööpäevane loom, mara mitte ainult ei söö päeval, vaid veedab ka pikki tunde päikese käes laiskledes. Öösiti puhkab see seltskondlik loom oma urus koos oma hõimuga, 8–10-liikmelise rühmaga, mis koondab täiskasvanuid ja aasta noori. Sünnitushooajal tulevad klannid mõnikord kokku, moodustades umbes kolmekümnest isendist koosnevaid kolooniaid. Perekonnad jagavad koopast, ilma et nad peaksid tingimata üksteisega suhtlema, kuid see lähedus rahustab neid. Tõepoolest, mara on loomult rahutu ja on alati valvel, sealhulgas söögi ajal. Seetõttu toidab paar kordamööda: kui üks sööb, seisab teine ​​valves.

Kuidas Patagoonia jänes paljuneb?

Pärast 80–90-päevast tiinusperioodi sünnitab emane mara uru sissepääsu lähedal 3–4 poega. Pojad, kes sünnivad juba hästi arenenud, kolivad oma koopasse väga varakult ja võõrutatakse 2–3 kuu vanuselt. Patagoonia jänes on eriti varajane: isane saab sigida oma esimesel sünnipäeval ja emane alates 5. elukuust. Paar on monogaamne ja truu, imetajate seas haruldane. Kui üks neist peaks kaduma, sureks peagi omakorda tema partner.

Kas mara on ohustatud liik?

Magalhãesi rebane, Argentiina hallrebane, puma, kolmevärviline vingerpuss ja väike grison (lihatoiduline imetaja sugukonnast Mustelidae) kuuluvad mara peamiste looduslike kiskjate hulka. Teised ohud on põhjustanud selle arvukuse olulise vähenemise: salaküttimine (selle karusnaha pärast); selle elupaiga halvenemine (põllumajandus) ja konkurents suurte taimtoiduliste loomadega, nagu lambad ja euroopa jänesed (nimelt inimese poolt sissetoodud euroopa jänes kannab oma haigused edasi Argentina närilistele). Need erinevad ohud on juba põhjustanud Buenos Aireses kunagi asutatud mara kohaliku populatsiooni väljasuremise. Liik on loetletud Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punases nimekirjas peaaegu ohustatud kategoorias. Mara eluiga on looduses 8–10 aastat ja vangistuses kuni 15 aastat.

Jätka lugemist:  Springbok, ilus Aafrika hüppeantiloop

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga