Kott, valge nokaga väike must kahlajalind

foulque macroule 170214 650 400

Märkamata ei jää suured kottide kogunemised veekogudel. Valge nokaga mustad kahlajad mitte ainult ei varja end, vaid teevad end kõva häälega kuuldavaks. Kohtumine väga efektse ja seltskondliku veelinnuga.

Coot isikuleht

Kutt (Fulica atra), mida kutsutakse ka judellaks, on veelinnuliik, mis kuulub seltsi metsloomaliste sugukonda ja perekonda Rallidae. On veel 3 alamliiki:

  • Fulica atra lugubris ja Fulica atra novaeguineae Uus-Guineas;
  • Fulica atra australis Austraalias, Tasmaanias ja Uus-Meremaal.

Varsa pikkus on keskmiselt 39 cm, tiibade siruulatus 70–80 cm ja kaal 575–800 g.

Kuti kirjeldus

Kott meenutab tibu, mille üldilme on tal aga valge noka ja esiplaadi (moorkull punane) poolest. See valge on pesitseval täiskasvanul roosaka varjundiga. Linnul on väga tume sulestik, antratsiithall ja väga must pea. Selle kompaktset keha kaunistavad lühikesed ümarad tiivad ja rohekashallid jalad. Tema jalad ja jalad on helehallid, kollaste triipudega ja oranžikaspunase varjundiga kanna suunas.

Varsa eripära

Üldiselt on rallidae perekonna liikmed paremad rabajooksjad kui sukeldujad. Sukeldumise vallas on kott erand, kuna tal on sõrmede kõrgusel külgmised ujumislaiendid. Sulesid meenutavad pikad iseseisvad ja suurte labadega varbad hõlbustavad veealuseid liikumisi pärast hüppamist, et hoogu juurde saada. Selline kohanemine soise keskkonnaga võimaldab tal ka tihedas vees kergesti ujuda ja ohu eest kiiresti põgeneda.

Kuti jaotus

Kotkas elab Euroopas, Põhja-Aafrikas, Kesk- ja Lõuna-Aasias, Austraalias ja Uus-Meremaal. Euroopa mandri põhjaosast pärit populatsioonid on rändavad ja talvituvad Vahemere basseinis, Põhja-Aafrikas Saharast lõuna pool ja kogu Lõuna-Aasias. Prantsusmaal rändab suur osa pesitsevatest lindudest riigi lõuna poole, kuni Pürenee poolsaareni välja. Pärast nende lahkumist vabaks jäänud tohutud märgalad võtavad põhjapoolse päritoluga talitajad üle. Prantsusmaal on koerte kaks kõige olulisemat talvitumiskohta Camargue ja Bourget’ järv Savoie’s.

Varsa elupaik

Varsas koloniseerib kõikvõimalikke märgalasid: järvi, tiike, jõgesid, tiike, aeglase vooluga jõgesid ja muid looduslikke ja tehislikke veekogusid, tasandikul ja keskmisel kõrgusel (kuni 1000 m). Kahlavat lindu leidub ka riimvees või soolastes vetes, nagu laguunid, merelahed, estuaarid, sadamad jne. Üldiselt otsib see taimetoitlane alasid, mis on madala sügavusega ja rikkad veealuse ja kaldataimestiku poolest. Mõnikord satub ta puhkamiseks või karjatamiseks kuivale maale, kuid eksib harva veest kaugele. Pesitsusajal eelistab koger oma pesade majutamiseks ja kaitsmiseks rahulikke, hästi taimestikuga veealasid.

Koerte toitmine

Kõigesööja, varsas on suvel sisuliselt taimetoitlane. Seejärel toitub ta vee all olevatest või kõrgematest taimedest. Pinnalt või sukeldumisega (rohkem kui 2 meetri sügavusele) kogutud tema toidulaual on vetikaid, nagu harilased, tiigirohi, tiigipuu, liblikõielised ja isegi polügonaatsed. Hooajavälisel ajal võtab lind omaks segatoitu, lisades oma menüüsse putukaid ja nende vastseid, usse, kalamarja ja muid veelinde, maismaa- või veekarpe (nälkjaid, sebrakarpe jne). Talvel karjatab ta mõnikord rühmadena lähedal asuvatel märgadel niitudel, et leida kõrrelisi ja selgrootuid.

Kotši käitumine

Väljaspool sigimishooaega on kaaslane seltskondlik ja seltskondlik. Seetõttu on väga tavaline näha sadade, isegi tuhandete inimeste kogunemisi veekogudel. Kuna diskreetsus pole selle tugevaim külg, ei varja võrkjalglind, pigem vastupidi. See eputav ja lärmakas lind on alati valvel, valmis oma kaaslasi ohust märku andma väga iseloomuliku terava hüüega. Paaritumishooaja saabudes osutub isane aga väga territoriaalseks: ta teeb oma domeeni piirid teatavaks läbi mitme vokaalse invektsiooni ega kõhkle rünnata ühtki sissetungijat.

Varsa sigimine

Euroopas kestab pesitsusperiood märtsist juulini ja võib kasvada kaks järjestikust poega. Madalas vees või hõljuval taimestikul taimestiku hunnikusse paigutatud pesa koosneb ümbritsevatest taimedest: varred, lehed, pilliroog, kõrrelised jne. Emane muneb 5–10 helebeeži värviga muna. pruunid, et mõlemad vanemad hauduvad vaheldumisi veidi üle kolme nädala. Kui nad kooruvad, toidavad tibusid täiskasvanud ja nad saavad end toita kuu aja pärast. Kuigi nad võivad lendu tõusta alates kahe kuu vanusest, jäävad alaealised üldiselt perekonda, jõudes nii kaugele, et aidata oma vanematel teise haudme eest hoolitseda.

Varsa looduskaitsestaatus

Kott on suhteliselt levinud kogu oma laias levilas. Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt kõige vähem muret tekitavaks liigitatud kahlaja ei peeta ohustatud liigiks. Lind võlgneb oma arvukuse stabiilsuse suurepärasele kohanemisvõimele linnakeskkonna ja inimese kujundatud uute elupaikadega. Koer on Prantsusmaal jahitavate liikide nimekirjas. Tema eeldatav eluiga on looduses 15–18 aastat.

Jätka lugemist:  Souslik Euroopast, äärmiselt ohustatud väikenäriline!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga