Harilik barbel: õngega mageveekala

barbeau commun 063711 650 400

Hariliku oga on kergesti äratuntav selle järgi, mis andis talle nime. Mageveekala voolujooneline keha demonstreerib oma täiuslikku kohanemist tugevate hoovuste ja pikamaaujumisega. Lähivõte seltskonnaliigist, kes elab alati koolides.

Kes on harilik barbel?

Harilik barbel (habemega habemik) ehk fluviatile barbel on saanud oma nime neljast ülahuule külge kinnitatud barbelest (ladina keelest barba, mis tähendab habet). See Kesk-Euroopast – arvatavasti Doonaust – pärinev kala kuulub küpriliste sugukonda ja ilmub 2 miljonit aastat tagasi. Liigi pikkus on enamasti 30–50 cm ja kaal 2–3 kilo, kuid isendid võivad ulatuda 1 meetrini. Rekordkaaluks registreeritakse 12 kilo (emased on üldiselt isastest suuremad).

Kuidas ära tunda harilik barbel?

Harilikul barbel on fusiform siluett, mida iseloomustab sihvakas keha, peaaegu lame kõht ja veidi ümar selg. Selle alumine suu (asetatud pea alla), paksud lihavad huuled, mille küljes ripuvad 2 paari barbeles. Seljauime kaunistab 7–11 kiirt, millest pikim on luustunud ja sakiline. Hariliku varda seljaosa on pruuni või hallikasrohelise värviga, küljed on heledamad ja kõht on valkjas. Sabauimede rinna-, vaagna-, päraku- ja alumine osa võivad olla oranžid või isegi punakad.

Kus harilik barbel elab?

Kipriniid esineb Lääne- ja Kesk-Euroopas, tema päritolupiirkonnas. Seda leidub kogu Prantsusmaal, kuigi selle populatsioonid on rohkem hajutatud lõunapoolsetes jõgedes. Harilik barbel puudub Iirimaal ja Skandinaavias. Reofiilsed liigid eelistavad kiiresti voolavaid jõgesid, kus vesi on puhas, hapnikurikas ja värske. Looduslikult põhja lähedal asuv kala eelistab liivaseid või kruusa või kivikestega kaetud substraate, mida ta otsib toidu leidmiseks.

Jätka lugemist:  Merilõvi, merilõvi perekonnast

Milline on hariliku õnglase elustiil?

Harilik barbel on pargiliik, mis areneb alati koolides. Päeval uinuvad kalad rahus, kalda all nurkades, kõrvuti. Puhkuse ajal asetavad nad kõhu põhja, panevad rinnauimed välja ja kinnitavad huuled kivi külge, et voolule vastu seista. Õhtul lähevad rühmad söötma laiali. Talvel satub harilik barbel omamoodi letargiasse ja jääb väikestesse koolidesse, sügavasse vette kivide või taimestiku alla.

Millest toitub harilik barbel?

Mageveekalad järgivad kõigesööja, valdavalt lihasööja dieeti ja on üsna oportunistlikud. Oma jämedate huulte ja barbaratega veepõhja otsides ja kratsides neelab ta alla igasuguseid põhjaselgrootuid. Ta võib isegi oma koonuga veerisid ümber pöörata, et leida oma toitu, nagu putukate vastsed (caddis, mai-, kivikärbsed jne), ussid, krevetid, vähid, asella, gammarus või isegi munad. Suuremad täiskasvanud isendid võivad alla neelata väikseid ja/või noori kalu. Harilik barbel täiendab oma menüüd vetikate ja muu taimejäänusega.

Kuidas harilik barbel paljuneb?

Peaksite teadma, et see veeliik nõuab oma paljunemiseks 2 olulist tingimust: voolu olemasolu ja kruusa- või kivise põhja olemasolu, vastasel juhul sööb hallitus munad ära enne, kui nad jõuavad kooruda. Kudemisperioodil, mis kestab maist juulini, moodustab oder suuri parve, et rännata kudemisaladele, vooluveekogudest ülesvoolu. Sel hooajal kaunistavad isase selga ja pead ridadena paigutatud valged mugulad (pulmapungad), samal ajal kui nende alumised uimed omandavad oranži varjundi. Kui emane tunneb end olevat valmis, kaevab ta sabaga väikese süvendi ja muneb 3000–9000 muna, mis libisevad kivide vahele (kuna need ei ole kleepuvad). Isased lasevad seejärel oma sperma sidurile, et viljastada munad, mis kooruvad pärast 10–15-päevast inkubatsiooni.

Jätka lugemist:  Millised on erinevad lindude pesakastid?

Kuidas sünnivad tavalised barbels?

Kui nad kooruvad, on vastsündinute pikkus 7–9 mm ja seejärel 3 nädala pärast umbes 3 cm. Nad jäävad kivide alla piisavalt kauaks, et imada oma munakollast ja seejärel hakata toitu otsima. Maimud alustavad fütoplanktoni söömisega, seejärel zooplanktoni söömisega, enne kui nad liiguvad veevastsete juurde. Noorloomad jäävad rahulikesse, madalatesse vetesse ja ühinevad kiiremate hoovustega alles pärast suuruse ja tugevuse omandamist. Isane saab suguküpseks 4–5-aastaselt ja emane umbes 6-aastaselt.

Harilik barbel: kuidas on selle munad mürgised?

Hariliku õgija munad ei ole söödavad, sest need on mürgised (kuna oleks neid kasutatud oksendamisvahendina). Nende allaneelamine, olgu see siis toorelt või kuumtöödeldult, võib põhjustada iiveldust või isegi haigust, mida nimetatakse barbel-kooleraks, mis väljendub eelkõige tugeva kõhulahtisuse, kõhuvalu, oksendamise, dehüdratsiooni, madala vererõhu, lihaskrampide või isegi minestuskalduvusena. Mürgisuse tekitaks tulevaste maimude munakollaste varudes olev lipiid, mis sisaldab fosforhapperühma (fosfolipiidid). Kahjulikkuse tõttu, sealhulgas ka teistele mageveeliikidele, on hariliku tõukurna kudemine suhteliselt säästetud röövloomade eest, mis soodustab kalju head paljunemist.

Kas harilik barbel on ohustatud liik?

Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) on liigitanud hariliku ohatise kõige vähem muret tekitavaks. Kui seda ei peeta oma globaalses levilas ohustatuks, on tema olukord lokaalselt erinev. Mõned liigid on ohustatud, näiteks lõuna-lõoke, kes elab eranditult Kagu-Prantsusmaal ja Lõuna-Hispaanias. Selle rahvaarvu vähenemise põhjuseks on peamiselt jõgede kuivamine, aga ka reostus. Algse liigi kadumisele aitab kaasa ka tema hübridiseerumine hariliku piitsaga. 15–20 aastat, eluiga habemega habemik on suhteliselt pikk.

Foto krediit: Gilles San Martin

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga