Hall hunt, huntidest kõige levinum

loup gris 080020 1200 738

Pärast kaks sajandit kestnud tagakiusamist kadus hall hunt Prantsusmaalt ja 1937. aastal kuulutati see ametlikult välja välja juuritud territooriumist. Alates Prantsusmaale naasmisest 1990. aastatel on koer tekitanud tugevaid konflikte liigi kaitsjate ja loomakasvatajate vahel. See artikkel võimaldab meil lihasööjat paremini tundma õppida. ühiskondlik organisatsioon äärmiselt hierarhiline, milles domineeriv paar annab endale kõik volitused. Lähivõte loomast öine mis elab nii mägedes kui ka metsastel ja asustatud tasandikel.

Mis loom on hunt?

hunt (Canis luupus) kuulub järjekorda lihasööjad
ja koerte perekond, nagu koerad, rebased, šaakalid või metsikud koerad. Aastatuhandete jooksul on hunt arenenud arvukaks alamliik olenevalt okupeeritud piirkondadest, nagu arktiline hunt (Canis lupus arctos) või see, mis meid täna huvitab, harilik hall hunt (Canis luupus luupus). Ainus liik, mis esineb Euroopa, seda nimetatakse ka harilikuks halliks, Euraasia hundiks, Euroopa hundiks, Karpaatide hundiks, stepihundiks või Hiina hundiks. Ülemaailmselt on neid peaaegu 40 alamliiki teada Canis luupus.

Kuidas halli hunti ära tunda?

Arenenud rindkere, massiivne kael ja kõrged jalad peened jooned joonistavad välja halli hundi üldise silueti. Tema pea on üsna lai ja kõrvad on proportsionaalselt väikesed, eraldi asetsevad ja veidi ümarad. Selle kaldus silmadel on kollane iiris. Euroopa hundil on nüansirikas karv – alates hallist punaseks – ja kontrastsed, ulatudes tumedast seljast kuni heleda kõhuni. Sabaots on must. Koertel on kerge labiaalmask ja must ääris esijalgadel. Selle pikkus on 110–150 cm, sealhulgas 30–50 cm saba. Tema turjakõrgus on 60–90 cm ja kaal isastel 30–50 kg ja emastel 25–40 kg. Nagu kodukoer, loeb ka hunt 42 hammast täiskasvanueas.

Millised on selle kohandused metsiku eluga?

Erinevalt kodukoertest on hundid arenenud metsloomadega toimetulemiseks. Kuivõrd kiskja, õppis ta oma toitumisvajadusi täitma üksi looduses. Tema lõikehambad, silmahambad, eespurihambad ja purihambad on kohanenud lihasööjate toitumisega, et saaki haarata, selle liha maha rebida ja luid purustada. Selle lõualuu võib avaldada a purustav surve umbes 10 340 kilo Pascalit võrreldes 5200 kPa saksa lambakoera puhul. Üldiselt traaviga liikuv hunt on üks vastupidavamaid koeri planeedil. See suudab pikka aega hoida kiirust 10–15 km/h ja sõita kiirusega 60 km/h üle 15 minuti. Lisaks on hallil hundil välja kujunenud terav tunnetuslõhn mis võimaldab tuvastada looma sadade meetrite kaugusel. Samuti suudab see kuulda väga kaugeid helisid (kuni 9 km) ja ultraheli sagedusi, mis on inimkõrvale kuulmatud. Lõpuks on selle silmad varustatud rakupinnaga tapetum lucidum (nagu kassid), mis pakub talle head. öine nägemine.

Kus hall hunt elab?

Hallihundi levila hõlmab enamikku põhjapoolkeral Euraasia: Aasia, Põhja-Ameerika, Venemaa, Kesk-Euroopa, Soome, Hispaania, Portugal, Itaalia, Araabia poolsaar…. Loom hõivab biotoobid
väga erinevad: mäed, metsaga kaetud tasandikud, metsad, stepid, tundra, taiga, kultiveeritud platood Hispaanias või isegi Iisraeli või Saudi Araabia poolkõrbealad. Hunt eelistab asuda sinna, kus suurte looduslike rohusööjate tihedus on suur. Tema kodupiirkonnas on poegade kasvatamiseks vähemalt üks koer. Selle varjualune on üldiselt a õõnsus
looma enda kaevatud, suurendatud rebase- või mägrakoopas, koopas, kännu või kivi alla asetatud ruumis või väga tihedas võsas. Selle varjupaik on enamasti orienteeritud lõunasse soojusallika pakkumiseks ja üldiselt veepunkti lähedal.

Kas hall hunt on Prantsusmaal taasasustatud?

Ei, hunte ei ole Prantsusmaal taasasustatud. Nad saabusid loomulikult ja etappide kaupa Abruzzo massiivist, Kesk-Itaaliast. Geneetilised analüüsid on tegelikult kindlaks teinud, et kõik Prantsusmaal viibivad isendid pärinevad Itaaliast. Kui märgid nende taasilmumisest Lõuna-Alpides pärinevad 1980. aastate lõpust, kinnitatud vaatlus pärineb novembrist 1992 Mercantouri rahvuspargis. See 20 aasta jooksul saavutatud tagasipöördumine näitas, et hundid olid suutelised ületama linnastunud alad ja peamine teede infrastruktuur. Pärast esimesi dokumenteeritud asukohti Alpides-Maritimes koloniseeris koer suure osa Alpide ahelikust ja tungis kõikidesse ümbritsevatesse mäeahelikesse: Vosges, Jura, keskmassiivi ja Püreneed.

Milliseid Prantsusmaa piirkondi ta koloniseeris?

Prantsusmaal asub liik piirkondades Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Bourgogne-Franche-Comté, Bretagne, Centre-Val de Loire, Grand Est, Hauts-de-France, Île – de-Prantsusmaa, Normandia, Uus-Aquitaine, Occitanie ja Pays de la Loire. Hundi jälgi võib leida 82 departemangust, lisaks Alpid, selle ajalooline tugipunkt. Värskeimad andmed näitavad 128 pakki ja isoleeritud isikute olemasolu uutes departemangudes, nagu Sarthe, Manche ja Finistère. Arvestades tema levimisvõimet, võib harilik hunt asustada teisi Prantsusmaa piirkondi, kus on palju metsikuid kabiloomi, millest ta toitub. Selle rahvastiku dünaamika on laienemine kagust, läheb põhja ja ühineb Püreneedega läände.

Millest hall hunt toitub?

Hunt on a oportunistlik lihasööja mis kohandab oma toitumist saadaoleva saagiga. Valimiseks eelistab see metsikuid kabiloomi, nagu seemisnahk, muflonid, metskitsed, hirved, põder, põhjapõder, põder ja metssiga. Koer võib toituda ka jänestest, küülikutest, marmottidest ja lindudest. Kui toiduressursse napib, ründab hall hunt mõnikord veised, nagu lambad ja kitsed. Öine kiskja peab jahti karjades, mis võimaldab tal rünnata suuri saaki, mida ta suudab pikkade vahemaade tagant jälitada, et neid kurnata. Hunt võib võimaluse avanedes ka raipeid tarbida kui ka putukaid ja puuviljad.

Milline on halli hundi sotsiaalne korraldus?

Harilik hallhunt on a sotsiaalne loom mis elab kuni 20 isendist koosnevas karjas, sageli samast perekonnast: aasta noored ja mõnikord ka eelmise aasta noored. Prantsusmaal just need hõimud hierarhiline sageli 2 kuni 6 hunti. Iga rühma juhib domineeriv (alfa) paar, millele järgneb beeta-mees ja alluvad. Alfa paar juhib elutähtsad tegevused
nagu jahipidamine, reisimine või territooriumi kaitse. See on esimene, kes toitub ja ainus, kes suudab paljuneda. Pakkides on harva võõraid ja kui sissetungija ületab juba okupeeritud territooriumi, võib juhtuda surmavaid kaklusi. Ainsad uued tulijad on üldiselt ebaküps – vanuses 1 kuni 3 aastat – kes ei ohusta pesitseva paari autoriteeti.

Kuidas nad omavahel suhtlevad?

Nagu varem näha, on hunt sotsiaalne liik, kes elab karjades ja kellel on selleks mitmesuguseid vahendeid suhelda
koos selle analoogidega. Loomal on arvukalt näärmeid näol, huultel, seljal ja padjanditel, mis jätavad oma lõhna kõikjale, kuhu ta läheb. Igal inimesel on oma haistmisjälg sõltuvalt nende elukohast ja füsioloogilisest seisundist (mees, naine, suguküpsus, ovulatsiooniperiood jne). Just see liik territoriaalne märgib oma kindlust oma uriini, väljaheidete ja maapinnal või keskkonnas olevate esemete (tüvi, oks jne) kriimustustega. Igal hundil on ka allkiri vokaal ainulaadne ja saadab selle kaudu teavet. Helisignaalid on erinevad ja sõltuvad kontekstist. Hääletusi kasutatakse näiteks paki kokku toomiseks, ohu hoiatamiseks või võõral territooriumil leidmiseks. Räägitakse, et hundi ulgumine suudab avatud tundras kanda kuni 16 kilomeetrit.

Kuidas hundid paljunevad?

Domineeriva paari paaritumine toimub veebruaris-märtsis. Emane poegib aprillis-mais, pärast a rasedusaeg umbes 2 kuud. Pesakond koosneb 3–5 pimedast ja kurdist kutsikast, kes kaaluvad ligikaudu 400–500 g. Vastsündinud imetavad emalt kuni 6 nädala vanuseks saamiseni ja söövad seejärel täiskasvanute poolt tagasivoolanud toitu. Nad järgivad oma vanemaid koopast umbes 1-aastaselt ja lahkuvad perekonnast kell seksuaalne küpsus, umbes 2-aastaselt. Niisiis, nad uurivad tundmatuid territooriume ja püüavad integreeruda pakki. Mõned noored võivad jääda kauemaks (kuni 4 aastat) ja seejärel aidata oma vanematel uusi poegi toita ja koolitada. Kari koosneb üldiselt sõltumatust mehest ja naisest, kes reisivad koos ja asuvad elama asustamata piirkonda, et perekonda luua.

Kas hallhunt on ohustatud liik?

Paigutatud ülaossa toiduahel, hallil hundil pole looduslikku kiskjat. Pärast mitmest Euroopa riigist, sealhulgas Prantsusmaalt, hävitamist ilmus harilik hallhunt 1992. aastal taas Prantsusmaale tänu oma kaitsealusele loomale. Tänu oma suurele levikualale ei ähvarda hallhunti ülemaailmses mastaabis väljasuremine, kuid Prantsusmaal on ta liigitatud kategooriasse. Haavatav Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) koostatud ohustatud liikide punases nimekirjas. Prantsuse bioloogilise mitmekesisuse ameti (OFB) andmetel oli talve lõpus 2022–2023 Prantsusmaal hundipopulatsioon hinnanguliselt 1104 isendit, mis olid hajutatud 128 karja. Võrdluseks: Hispaanias on umbes 2000 hunti ja Itaalias üle 3000.

Milline kaitse hallile hundile?

Rahvusvaheliselt on hallhunt nende kaitseks ohustatud liikidega kauplemist reguleeriva rahvusvahelise konventsiooni I ja II lisas (CITES). Euroopas kaitsevad seda Berni konventsioon 1979. aasta (Prantsusmaa õigusesse transkribeeritud 1989. aastal) ning sisaldub Euroopa Liidu loodusdirektiivi II ja IV lisas. Prantsusmaal on selle kaitsest teatatud ministri 22. juuli 1993. aasta dekreediga, mida ajakohastati 23. aprillil 2007. Liigi hävitamine on keelatud, kuid vabastus võimaldab lubada surmavaid haavu, kui röövloom muutub kariloomadele liiga oluliseks. Prantsusmaal on meetmete eesmärk piirata huntide negatiivset mõju põllumajandustegevusele, tagades samal ajal selle konserveerimine. Need hõlmavad kariloomade kaitsesüsteemide loomist, hüvitamist tõendatud kahju korral ja asjakohaste majandamiskavade koostamist.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 02.06.2024

Jätka lugemist:  Lumekull: valge lind suurte kollaste silmadega, Quebeci embleem

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga