Argentina jässakas vöölane või kääbusvöölane

tatou tronque 083241 650 400

Argentinas elab üks planeedi tabamatumaid loomaliike: jässakas vöölane. See roosasse kesta ja siidvalgesse karvasse riietatud öine imetaja veedab suurema osa oma ajast maa all. Argentiina kääbus-vöölane on rohkem kui diskreetne, niivõrd pelglik, et ta ei toeta elu vangistuses, kuna on liiga stressis. Avastame selle väikese Lõuna-Ameerika olendi, kelle harjumused varjavad endiselt suurt osa saladusest.

Kes on jässakas vöölane?

Dasypodidae sugukonda kuuluv kärbitud vöölane (Chlamyphorus truncatus) nimetatakse ka Argentina kääbus-vöölaseks või kärbitud klamüdofooriks. See on ainus teadaolev liik perekonnast Chlamyphorus. Peaksite teadma, et vöölased on tänapäeval viimased cingulate ordu esindajad. Nendel loomadel oli tugev kohanemisvõime, sest nad elasid juba pleistotseeni ajastul (2 miljonit aastat tagasi kuni 11 700 aastat eKr) koos 3 m kõrguste hiiglaslike vöölastega (glyptodonid). Voolulistele on iseloomulik nende kõva kest, mis koosneb luuplaatidest, mis kaitseb neid looduslike röövloomade ja muude ohtude eest. Esmakordselt 1825. aastal kirjeldas Ameerika loodusteadlane Richard Harlan, jässakas vöölane võlgneb oma esialgse nime Mapuche kogukonnale: pichiciego, mis tähendab väikest pimedat vöölast.

Milline näeb välja jässakas vöölane?

12–15 cm pikkune ja ligikaudu 120 g kaaluv Argentiina kääbus-vöölane on seltsi Cingulata väikseim liige. Tema spaatlikujuline, 2–3 cm pikkune saba erineb teiste vöölaste liikide laiast teravatipulisest sabast. Loom saab seda kasutada ka viienda jalana ringi liikumiseks. Kärbitud vöölasel, kellel puudub kuulmisosa, on väga väikesed silmad, mis ei taga head nägemisteravust. Imetaja ei ole täiesti pime: tal on raske kontuure eristada, kuid suudab tuvastada valguse muutusi. Tullasel vöölasel on kummalgi jalal viis võimsat küünist, mis aitavad tal ohu korral kiiresti põgenemistee välja kaevata. Kuid liigi peamine omadus on kahtlemata kahvaturoosa kest, mis toetub selle valgele ja siidisele karvale.

Jätka lugemist:  Capybara, suurim näriline

Kas selle kestast on kasu?

Kärbitud klamüdofooril on liigendatud kahvaturoosa karapss, mis koosneb 23–25 rida luuplaate, mis on kaetud sarvjas epidermisega. Selle soomus ei toimi mitte ainult kaitserüüna, vaid näib teadlaste sõnul täitvat ka termoregulatsiooni funktsiooni. Selle kesta roosa värvus pärineb väikestest alusveresoontest, mille perfusioon suureneks või väheneks sõltuvalt ümbritsevast temperatuurist. Mehhanism võimaldaks seega olenevalt kliimatingimustest kääbussoomust soojendada või jahutada.

Mis on jässaka vöölase elupaik?

See Argentinale endeemiline liik elab riigi kesk-lääne kõrbepiirkondades, kus see eelistatavalt asub kuivadel ja liivastel tasandikel. Päeval jääb ta galeriidesse ja väljub urgast alles õhtuhämaruses, et toituda. Väikseima häire korral kaevab jässakas vöölane kiiresti varjamiseks augu. Kiiremaks puurimiseks kasutab ta esijalgade võimsaid küüniseid, toetades end tagajäsemetele ja spaatliga sabale.

Millest toitub Argentina kääbussoomuslane?

Nagu paljud vöölased, sööb kärbitud klamüdofoor kõigesööja toitu. Imetaja toitub kuivas keskkonnas kasvavatest taimedest: taimedest, juurtest ja põõsastest, mille sordid on aga vähetuntud. Imetaja täiendab oma menüüd loomsete materjalidega, mida pakuvad sipelgad, termiidid või ussid. Oma kehva nägemise tõttu kasutab jässakas vöölane haistmismeelt, et otsida üles väikesed selgrootud, kellest ta toitub.

Milline on jässaka vöölase elustiil?

Tükk vöölane elab väga diskreetselt. Nagu varem näha, puhkab see kõige kuumematel tundidel oma urus ja läheb öösel toitu otsima. Tema öiste harjumuste, maa-aluse elu ja ägeda temperamendi tõttu on tema elupaiga, toidu või käitumise kohta vähe üksikasju. Kõigil äsja mainitud põhjustel jääb ka selle paljunemisviis saladuseks. Uuringud maalivad hapra looma portree, kes on tundlik keskkonnamuutuste ja teiste loomade kohaloleku suhtes. Samuti märgime, et jässakas vöölane saab oma kartliku olemuse tõttu kergesti stressist jagu ja sellisena ei talu ta vangistuses elu.

Jätka lugemist:  Laama, tüüpiline Lõuna-Ameerika imetaja

Kas jässakas vöölane on ohustatud liik?

Vaatlused muutuvad üha harvemaks, mistõttu teadlased ütlevad, et jässakas vöölane populatsioon on vähenemas. Looma arvukus väheneb eelkõige põllumajanduse ja röövloomade surve all (peamiste kiskjate hulgas on kodukoerad ja -kassid). 2006. aastal liigitati Argentina pügmee vöölane Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punasesse nimekirja peaaegu ohustatuks. 2008. aastal määras rahvusvaheline organ imetaja ebapiisavate andmete kategooriasse, kuna puudus teave selle populatsioonide arengu ja ohtude kohta, millega nad kokku puutuvad. Tänaseni ei ole teada, kui palju jässakaid vöölasi looduses elab, mistõttu ei saa sellele liigile praegu kaitsestaatust määrata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga