Kivi purustav Grosbeak, lind, kes vastab oma nimele

grosbec casse noyaux 083129 650 400

Grosbeaki teaduslik nimi on Coccothraustes coccothraustes. See kuulub vintide perekonda. Võib-olla ei ütle selle nimi teile suurt midagi, kuid võimalik, et olete seda 85 g oma aias juba näinud, kui elate kõrgete puude metsa lähedal ja olete harjunud talvel seemnetega täidetud sööturit pakkuma. See on üks tibade perekonna suurimaid esindajaid ja tema tiibade siruulatus on 30 cm. Vaatame lähemalt seda lindu, kes võib meie aedades sageli käia.

Kuidas Grosbeak välja näeb?

Kivipurustav grosbeak on jässaka välimusega lind, mis on üsna kergesti äratuntav. Selle siluett on kompaktne, eriti seetõttu, et selle üsna suur pea on liigendatud väga lühikesele kaelale. Ta on oma nime saanud oma noka järgi: massiivne ja ennekõike võimas lind suudab mandlile ligi pääsemiseks kergesti murda nii puuviljade kivid kui ka seemnete kestad. Düüsi sisemus on varustatud servadega, mis hoiavad seemneid või kive, kui see peab neid transportima. Selle jalad on varustatud võimsate küünistega, mis võimaldavad tal puuokste külge klammerduda.

Seal on 6 alamliiki, mis eristuvad nende mõõtude ja sulestiku värvide järgi. Isane, keda siin pulmaajal vaadelda saame, on väga värvikas: tema pea on punane ja kannab helepruuni tagumist mütsi. Kooniline nokk on terassinisest kuni tumehallini, põhjas helesinine. Selle põhi on ääristatud musta värviga, mis ulatub silma ja lõuani. Kukla ja kaela küljed on helehallid. Vahevöö, ülaselg ja alumised tiivakatted on tumepruunid. Alaselg, tagumik ja ülemine saba on nagu peagi rühi. Lühike saba on valgega. Lennusuled on peamiselt mustad. Kurgust kõhuni on lind beež, enam-vähem heledate aladega. Alumine kõht on valge. Jalad on roosad. Täiskasvanud emane on isasloomaga identne, kuid nagu sageli lindudel, on tema sulestik tuhmim. Mis puutub poegadesse, siis tema sulestik on emasloomadest veelgi mahedam.

Jätka lugemist:  Mis vahe on krokodillil, alligaatoril ja kaimanil?

Selle tiivad on üsna iseloomuliku kujuga. See on lindude oma, kes toituvad peamiselt seemnetest. Löögid on võimsad ja nagu kõigi vintide puhul, jälgime ka hetki, mil lind tiibu lennates mööda keha kere voldib.

Grosbeaksi elu

Tüüblid on seltskondlikud linnud. Peamiselt on nad väheliikuvad, kuigi mõnda isendit on nähtud talvel edelasse rändamas, kui nende leiukohas toitu napib. Kivi purustavad Grosbeaks elavad päeval. Ööbivad nad puude või põõsaste otsas istudes.

Pesitsusperioodil, märtsi lõpust juuli lõpuni, olenevalt laiuskraadist ja kliimatingimustest (elavad Euraasia parasvöötme piirkondades, Aafrika põhjaosas ja osaliselt Aasias) tekivad Grosbecsi südamikumurdjad. paar. Isane ilmub emasloomade ette, toites teda nokast nokani. Ta on agressiivsem ja närvilisem kui ülejäänud aasta. Seejärel pesitsevad nad isoleeritud paaridena või lahtistes kolooniates.

Nad ehitavad pesa kolme meetri kõrgusele. Lääne-Euroopas tehakse pesa põhi läbipõimunud okstest olenevalt sellest, mida ta oma keskkonnast leiab. Selle kuju on üsna tasane. Tema pesa meenutab pojengi härja pesa, kuid suurem.

Emane muneb vaid korra hooaja jooksul, 3–5 muna. Nende värvus on hele elevandiluu, sinine või kahvaturoheline, millel on mõned tumedad laigud. Haudumine kestab 11 kuni 13 päeva. See on emane, kes haudub. Isane toidab teda. Pärast sündi toidavad tibusid mõlemad vanemad, kes varustavad neid putukatega, eriti röövikutega. Nad lahkuvad pesast 12–13 päeva pärast sündi, kuid jäävad täiskasvanutest sõltuma veel nädalaks nädalaks, kusjuures tõeline iseseisvus saabub alles pärast teist täiskuud.

Millest Grosbeaks toitub?

Neile meeldivad puiselupaigad, eelistades segametsi. Kuid neid leidub ka meie parkides ja aedades, kui neil on metsatukk.

Nende toitumine sõltub loomulikult sellest, mida nad kohapeal leiavad. See koosneb peamiselt seemnetest. Ta lükkab sageli viljaliha tagasi, nagu teeb ka härglint. Meie kodus meeldivad talle kirsi-, ploomi- ja õunaaugud. Selle alalõualuude rõhk võib ulatuda 50 kg-ni. Toidulisandina sööb ta ka pungi, lehti ja putukaid.

Jätka lugemist:  Darwini rebane, ohustatud metsarebane

Nende lindude võimas nokk on teadlasi eriti huvitanud. Nendest on saanud võrdluselemendid lindude noka morfoloogia arengu määratlemisel.

Nad ise, täiskasvanud ja noored, on hariliku varblase ja euroopa varblase saagiks.

Kas me saame vaadelda kivipurustavat metsnokka?

Grosbeaki pole lihtne jälgida, sest tal on kombeks istuda kõrgel puude otsas ja ringelda võra kõrgusel. Lisaks on tal äge temperament.

Talvel saab teda meelitada päevalilleseemnetega täidetud sööturi pakkumisega. Sügisel ja kevadel kohtab teda sageli teede ääres pöögi- või sarvpöögiseemneid otsimas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga