Ameerika must või baribal karu, väikseim Põhja-Ameerika karudest

baribal 062539 650 400

Põhja-Ameerika väikseim karu veedab suure osa oma ajast toiduotsingul. Oportunistlik kõigesööja neelab peaaegu kõike, mis tema nina alla satub, ega kõhkle kodudesse astumast, et prügi kokku korjata. Baribali portree, Põhja-Ameerika karudest kõige tavalisem.

Kes on Ameerika must karu?

Ameerika must karu (Ursus americanus), mida nimetatakse ka baribaliks, on karnivoorlaste seltsi ja ursidlaste sugukonda kuuluv imetaja. Ta on Põhja-Ameerika karudest väikseim: isasloom on 1,50–2 m pikk ja kaalub 110–270 kg; Emaslooma pikkus on 1,20–1,60 m ja kaal 40–180 kg. Levilapiirkonnas suhteliselt laialt levinud tema populatsioon on kaks korda suurem kui kõigil teistel Põhja-Ameerikas esinevatel liikidel (pruunkaru, grisli jne).

Kuidas baribal välja näeb?

Ameerika mustkarul ei ole selle mõiste kitsas tähenduses tõeliselt musta karva. Loetletud 16 alamliiki kuvavad sõltuvalt nende levikualast rohkem või vähem nüansirikkaid värve. Nende karv on Ameerika idaosas üsna tume ja läänepoolsetes populatsioonides heledamaks, varieerudes karamellist sinakashallini ja Alaskal kreemvalgeni. Baribalil on väikesed mustad silmad, ümarad kõrvad, pikk terav koon ja lühike saba.

Kuidas Ameerika must karu liigub?

Baribal on osa plantigradidest, see tähendab, et tema liikumisviis seisneb kõndimises, asetades kogu talla ja pöialuud maapinnale. Ta suudab seista ja liikuda ainult kahel tagajalal, millest viimane on esijäsemetest pikem. Nagu kõigil ursidel, on igal käpal 5 pikkade mittetõmmatavate küünistega sõrme, mida must karu kasutab näiteks toidu rebimiseks, maasse kaevamiseks, puude otsas ronimiseks või looma tapmiseks lihtsa, kuid vägivaldse löögiga.

Jätka lugemist:  Põhjapõder, jõuluvana lemmikloom

Kus baribal elab?

Ameerika mustkaru leidub Kanadas, USA-s, Põhja-Mehhikos ja Atlandi ookeani rannikust Vaikse ookeani rannikuteni. Selle levik on aastakümnete jooksul märkimisväärselt vähenenud, kuid see on endiselt suhteliselt laialt levinud. Kui imetaja elab peaaegu kõigis keskkondades (välja arvatud USA lõunaosa kuivad alad), eelistab ta metsaseid mägiseid alasid, mis on olenevalt aastaajast 900–3000 m kõrgusel. Plantigraad peab palju jooma, mistõttu elab ta alati veepunkti lähedal.

Mida Ameerika must karu sööb?

Nagu tema sugulased, on ka baribal üldine ja oportunistlik kõigesööja liik, mis tähendab, et ta sööb peaaegu kõike. Kuigi imetaja on lihasööja hammastega, on ta põhiliselt taimetoitlane (75% toidust) ja sööb vähe liha. Ameerika mustkaru neelab peamiselt kõrrelisi, marju, puuvilju, tammetõrusid, võrseid, lehti, juuri, mugulaid, pähkleid jne. Valgud leiab ta mõningaid putukaid (mesilased, herilased, sipelgad, termiidid) näksides ja ei keeldu tüki raibe, kui võimalus avaneb. Teatud kohtades oma levilas on baribal inimese kohaloluga harjunud. Peaaegu pideval toiduotsingul ei kõhkle ta otsimast prügikaste ega tülitama rahvusparkide külastajaid.

Mida teeb Ameerika must karu talvel?

Suve lõpus hakkab baribal koguma külmale aastaajale vastutulekuks vajalikke rasvavarusid ja sügisest hakkab ta otsima urgu. Imetaja ei jää talveunne, vaid talvitub. Erinevus on seletatav järgmiselt: talveunes langeb looma (näiteks maavitsa) kehatemperatuur letargiaseisundini. Mis puutub talvitumisse, siis see nii märgatavat alajahtumist ei tekita. Mustkaru ainevahetus väheneb, pulss samuti, kuid palju vähemal määral. Baribal elab aegluubis, tarbides talletatud rasvu; ta ei uinu sügavasse unne, vaid uinub, et jääda valvsaks ja ohule kiiresti reageerida. Siis, kui päevad hakkavad pikemaks minema, tuleb ursid oma koopast välja.

Kuidas baribal paljuneb?

Ameerika mustkaru on suur üksildane, välja arvatud maist juulini kestev roobaste periood. Isase territoorium hõlmab mitme emase oma, kellega see polügaamne loom paaritub. Nagu ka teistel ursiidiliikidel, võimaldab embrüo hilinenud siirdamise protsess viljastatud munarakk emakasse implanteerida alles 10 nädala pärast, s.o sügise lõpus. Nähtus põhjustab poegade sündi 6–7 kuud pärast paaritumist, s.o keset talvitumist. Territooriumidel, kus on palju toitu, võib väga terve emane ilmale tuua rohkem kui 3 poega.

Jätka lugemist:  Mis on siili kiskjad?

Kuidas Ameerika musta karupoegasid haritakse?

Oma esimestel elukuudel on vastsündinud koopas soojas. Ema imetab neid umbes 8 kuud ja hoolitseb nende õppimise eest üksi. Kui võõrutamine on lõppenud, jäävad pojad alles seni, kuni nende vanem alustab uut inna ja ajab nad oma territooriumilt taga, seejärel on nad 17–29 kuu vanused. Emased saavad suguküpseks 2–9-aastaselt ja isased 3–4-aastaselt. Sünnid toimuvad iga 2–3 aasta tagant, mis vastab poegade harimiseks vajalikule ajale: teadmine, kuidas toita, varjuda, põgeneda, end kaitsta. Noorloomad on tõepoolest kerge saak huntidele, pumadele, ilvestele ja isegi koiottidele.

Kas baribal on ohustatud liik?

Kuni 20. sajandini hävitati Ameerika mustkaru aktiivselt põllukultuuride ja karjade kahjustamiseks. Sellest ajast alates on meetmeid võetud. Mehhikos on selle küttimine nüüd täielikult keelatud, kuna seda liiki peetakse seal ohustatuks. Ameerika Ühendriikides ja Kanadas on selle küttimine endiselt lubatud, kuid reguleeritud, et näiteks kevadel orvuks jäänud poegade arvu vähendada. Samas on paljude loodusparkide eesmärk pakkuda imetajatele turvalist keskkonda. Salaküttimise piiramiseks on baribal alates 1992. aastast kaitstud ohustatud looduslike looma- ja taimeliikidega rahvusvahelise kauplemise konventsiooniga (CITES). Tänapäeval on täiskasvanud mustkarude üheks peamiseks suremuse põhjuseks kokkupõrked autodega. Ameerika mustkaru ei peeta siiski ohustatud liigiks. Selle eeldatav eluiga on 10 aastat.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga