Lõvi, savanni kuningas. Kes ta on ? Kus ta elab ? Kuidas ta elab?

lion 072746 650 400

Loomade kuningas võlgneb oma hüüdnime imposantsele karismale ja uhkele päikest meenutavale lakale. Aafrika suurim kass on ennekõike võimas ja hirmuäratav kiskja, kelle varitsus ja jahivõtted jätavad saagiks vähese võimaluse. Kohtumine.

Lõvi: võimas lihaskond

Lõvi (panthera leo) on väga arenenud lihaskonnaga lihasööja imetaja perekonnast Felidae perekonnast Panthera (kassid). Selle piklikku ja jässakat keha toetavad paksud lihaselised jalad, mis võimaldavad tal maha ajada loomi, kes võivad oma suurusest tunduvalt üle saada. Vägivaldne käpa löök võib lõhkuda saagi siseorganeid ja isegi luid murda.

Lõvides väga erinevad isased ja emased

Suguline dimorfism on lõvil väga märgatav: isasloom – suurem ja emasloomast raskem – on koonu tipust sabajuureni 1,72–2,50 m pikk ja täiskasvanuna kaalub 145–225 kilo. Täiskasvanud emane on ilma sabata 1,58–1,92 m pikk ja kaalub 83–168 kg. Karvkatte värvus varieerub kreemikaskollasest pruunini, heledama kõhupoolega: isasel karvakas, emasel peaaegu valge.

Lõvi lakk ja vurrud

Paks lakk hakkab kasvama, kui lõvi saab pooleteise aastaseks. See varieerub blondist mustani, muutub see vanusega paksemaks ja tumedamaks. Praktikas osutub lakk rivaalide vaheliste võitluste ajal heaks kaitseks küünislöögi vastu. Sarnaselt teistele kassidele kutsutakse ka lõvi spordivurrud vibrissae. Need pikad vibratsioonitundlikud karvad aitavad tal navigeerida pimedas või kui nägemisväli on takistatud.

Jätka lugemist:  Väiksem tuhar, sihvakam kui tema nõbu

Savann, selle elupaik

See kass elab peamiselt Sahara-taguses Aafrikas. Populatsioonid asuvad peamiselt Keenia, Tansaania ja Lõuna-Aafrika rahvusparkides või kaitsealadel. Tema looduslik elupaik on savann, poollagedad metsad ja poolkõrbed. Indias elab Aasia lõvi ainult ühes viimases varjupaigas: Gir Foresti rahvuspargis Gujarati osariigis.

Lõvi elab klannis

Aafrika lõvi on seltskondlik loom: ta elab klannides või perekondades. Territooriumi pindala (20–500 km2) ja saakloomade arv määravad rühma suuruse, mis varieerub kolmest kuni kolmekümne isendini. See rühm koosneb tavaliselt lõvidest, noortest katsealustest ja domineerivast isasest, kes vastutab hõimu kaitsmise eest, kui emased lähevad jahile. Üsna laisk ja passiivne lõvi veedab suurema osa ajast uinatades (kümme kuni viisteist tundi päevas).

Paaritumine: emane otsustab

Lõvi saavutab seksuaalse ja sotsiaalse küpsuse kolme-nelja aasta vanuselt ja isegi kui ta tõuseb hierarhia tippu, ei saa ta ilma emase nõusolekuta paljuneda. Just tema ümber tiirutades, tema jalgade juures ukerdades, pead vastu tema kaela hõõrudes provotseerib lõvi domineerivat isast. Umbes neljakuulise tiinuse järel kolib emane suguvõsast eemale, et ilmale tuua üks kuni neli lõvikutsikat, kes kaaluvad alla 2 kg.

Lõvikutsikale mitu ema

Imikud sünnivad suletud silmadega. Need avatakse kümne kuni viieteistkümne päeva pärast. Esimese kuue nädala jooksul imetab beebisid nende ema, kes on kaitsev ja pidevalt valvel. Ettevaatlikult vahetab ta oma peidupaika iga kolme-nelja päeva tagant, kandes imikuid ükshaaval. Seejärel liituvad nad rühmaga, kus saavad imetada teisi emaseid. Umbes kuue kuu vanuselt on lõvikutsikad võõrutatud ja jäävad veel umbes kaheks aastaks ema juurde, kes õpetab neile eelkõige jahti pidama.

Jätka lugemist:  Wallaby: kes ta on? Kus ta elab ?

Noored isased lükati tagasi

Kui noored isased saavad suguküpseks, arvatakse nad klannist välja ja lähevad otsima uut rühma, mis aitab vältida sugulusaretust. Noored isased, kes moodustavad väga tiheda koalitsiooni, läbivad seejärel väga pikki vahemaid territoriaalseid piire austamata. Noorte meeste klannid püüavad mõnikord asuda vägede juhtimisele, tõrjudes seal elavaid isaseid, mis võib lõppeda veriste või isegi saatuslike kaklustega.

Lõvi, suur sööja

Liiga kiired ja raskesti tabatavad loomad (antiloobid, gasellid, impalad jne) jäetakse selle menüüst üldjuhul välja. Lõvi eelistab suuri, vähem väledaid veiseid (sebrad, gnuud, pühvlid, eland, orüks). Rühmad saavad võidelda kaelkirjakute, elevantide, jõehobude, tüügassigade ja põõsasigade vastu. Üksinda olles ründab kass tagasihoidlikumat saaki (roomajad, väikesed tallanahksed, ahvid, porcundid jne). Päevas sööb ta sisse ligi 7 kg liha ja eduka jahipidamise korral kuni 40 kg ühe hooga. Seejärel võib ta olla mitu päeva ilma toiduta.

Vilunud jahitaktik

Lõvi peab jahti tavaliselt öösel, koidikul või hämaras, kui temperatuur on jahedam. Tegelikkuses jahivad lõvid tavaliselt klanni, kasutades keerulist tehnikat: karja kokkupanduna ümbritsevad nad varem märgatud karja ja isoleerivad oma saagi, et see lõpetada. Kuival hooajal positsioneerib lõvi end sageli veepunktide lähedale, kuhu tema saak jooma tuleb. Jahilt naastes rakendub hierarhia: esimesena sööb isane, talle järgnevad kõrged emased ja siis pojad.

Kiskjaid pole või vähe

Toiduahela tipus paikneval täiskasvanud lõvil ei ole röövloomi, kuid krokodillid võivad teda rünnata veekogude ümber. Teisest küljest on lõvikutsikad haavatavad, eriti hüäänide suhtes, kes on samuti toiduahela tipus. Lõvid ja hüäänid toituvad samast saagist ja on seetõttu otseses konkurentsis. Kui need kaks liiki püüavad oma territooriume mitte kattuda, ei kõhkle lõvid võimalusel hüääne tappa, mõnikord neid söömata.

Jätka lugemist:  Hall-kärbsenäpp: metsaalade väike lind

Lõvi eeldatav eluiga

Lõvi eluiga on looduses 12–14 aastat, harva üle 20 aasta, välja arvatud emastel, kes võivad selle vanuseni jõuda. Mõned vangistuses olevad lõvid on aga elanud 30-aastaseks. Isased tapab tavaliselt noor rivaal või kui nad enam rühma ei leia, surevad nad pärast pikka ekslemist nälga. Lõvi on nii oma ulukite arvu vähenemise (konkurents inimestega), jahipidamise kui ka salaküttimise ohver. Seda ohustab ka selle loodusliku elupaiga – savanni – vähenemine, mis on muudetud põllumajandusmaaks või karjamaadeks ja kus põllumehed, kes soovivad oma kariloomi kaitsta, jahtivad neid. Üks kaitsealustest liikidest ja kuigi Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) on liigitanud seda haavatavaks, on lõvi väljasuremisoht.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga