Mida karu sööb? Mis on tema dieet?

regime alimentaire ours 154923 1200 738

Karud kuuluvad perekonda Ursidae. Need on imetajad, keda leidub peamiselt põhjapoolkeral. Kuid nende olemasolu on täheldatud ka mõnes lõunapoolkera piirkonnas. See geograafiline jaotus hõlmab mitmesuguseid ökosüsteeme, alates parasvöötme metsadest kuni Arktika jäiste piirkondadeni, peegeldades nende loomade kohanemisvõimet mitmekesise keskkonnaga. Samuti, et teada saada, mida ta sööb, peate esmalt teadma, millisest karust me räägime.

Millisest karust me räägime?

L’pruunkaru (Ursus arctos) on üks levinumaid karuliike. Selle kohalolek ulatub Põhja-Ameerikast Aasiasse, sealhulgas Euroopasse. Põhja-Ameerikas leidub neid karusid peamiselt Alaskal. Euroopas on nad kohal Skandinaavia riikides ja Venemaal. Lõpuks levitatakse neid Aasias Siberist Lähis-Idani. Tema elupaik varieerub arktilisest tundrast kuni tihedate metsade, mägipiirkondade ja isegi linnalähedaste piirkondadeni, kus ta võib ka toitu leida.

L’ameerika must karu (Ursus americanus) leidub Põhja-Ameerikas, Ameerika Ühendriikides ja Kanadas, välja arvatud kõige kuivemad piirkonnad ja Põhja-Kanada suured jäised alad. See asustab mitmesuguseid metsakeskkondi, alates soodest kuni metsaga kaetud mägedeni. Must karu on tuntud ka oma võime poolest kohaneda inimese kohaloluga, olles sageli toiduotsinguil elamupiirkondi uurimas.

L’jääkaru (Ursus maritimus) peetakse suurimaks maismaal elavaks kiskjaks. Ta elab Arktikas, andes talle spetsiifilised füüsilised omadused, nagu tihe karv, isolatsiooniks mõeldud rasvakiht ja suured käpad, mis töötavad nagu räätsad jääl ja lumel.

L’prillidega karu (Tremarctos ornatus) on tuntud ka kui Andide karu. See on ainus Lõuna-Ameerikas elav karuliik. Peamiselt leidub Andide mägistes metsades Boliiviast Venezuelani.

L’päikesekaru (Helarctos malayanus) on karudest väikseim. Seda leidub Kagu-Aasia vihmametsades Malai poolsaarest Indoneesia osadeni. Kohanenud elama kuumas ja niiskes kliimas.

Erinevad dieedid

Olete aru saanud: kuivõrd karud hõivavad erinevat keskkonda, ei leia nad sama toitu. Seetõttu peame neid liike veidi lähemalt uurima, et teada saada, millest nende toitumine koosneb.

L’pruunkaru on üks mitmekülgsemaid kõigesööjaid. Tema toit sisaldab laias valikus toiduaineid, mis varieeruvad märkimisväärselt olenevalt aastaajast ja kohalikest ressursside olemasolust. Siiski tuvastame laiad toidukategooriad.

Esiteks tarbib see väga erinevaid taimi, marju, looduslikke puuvilju, ürte, lehti, juuri ja sibulaid. Sügisel võivad nad talveks valmistudes süüa suurtes kogustes tammetõrusid ja pähkleid, et suurendada oma keharasva.

See täiendab seda baasi, millest 75–80% moodustavad loomsed valgud: kalad (eriti lõhejooksude ajal), väikesed ja keskmised imetajad (küülikud, närilised ja mõnikord ka hirved), linnud ja nende munad ning putukad, nagu sipelgad.

Ta suudab ära kasutada loomakorjuseid, mida ta võib oma teekonnal leida, peamiselt siis, kui muud toiduallikad on vähem kättesaadavad.

Nagu pruunkaru,ameerika must karu tal on mitmekesine toitumine, mis kohandub vastavalt elupaigale ja aastaaegadele, kusjuures valdavalt domineerib puuviljade ja taimede (nt juured ja mugulad) tarbimine. Must karu tarbib märkimisväärsel hulgal putukaid, eriti termiite ja sipelgaid, kes varustavad teda valkude ja rasvadega. Ta jahib ka väikseid imetajaid ja võib rünnata suuremaid loomi ainult siis, kui need on kergesti ligipääsetavad.

Linnalähedastes piirkondades võib Ameerika mustkaru muutuda oportunistlikuks, tuhnides prügikastides või külastades aedu, et süüa toidujäätmeid ja saaki, mis võib kahjuks põhjustada konflikte inimestega.

Dieetjääkaru erineb suuresti. Erinevalt kahest eelmisest liigist on tema toit peaaegu eranditult lihasööja. See sõltub hüljestest, nagu viigerhüljes ja habehüljes. Sageli jahib ta neid jääs hingamisaukude lähedal oodates või jää murdes, et pääseda nende saagile. Lisaks tarbib ta mõnikord vaalakorjuseid, merelinde ja mune.

Troopilised karud, prill- ja päikesekaru, neil on oma tiheda metsakeskkonnaga kohandatud dieet. Prillkaru toitumine on peamiselt taimtoiduline. See liik tarbib palju lehestikku, puuvilju ja mahla. Eriti meeldib talle palmimahl, mida ta ammutab võimsate küünistega koort kraapides. Päikesekaru eelistab vilju ja väikest saaki. See on tuntud ka oma võime poolest ronida puude otsa, et jõuda metsikute tarudeni, kust nad mett tarbivad.

Karude füsioloogilised kohanemised nende toitumisega

Need karuliigid on oma keskkonnaga kohanenud, et sellest maksimumi võtta.

Vaatleme kõigepealt neid hambumus. Karudel on suured, lamedad purihambad, suhteliselt tömpide käpadega, mis sobivad ideaalselt erinevate taimede ja terade jahvatamiseks ja purustamiseks. See võimaldab neil lõhustada taimerakkude seinu, et pääseda juurde toitainetele, kuigi nad ei suuda neid nii tõhusalt lagundada kui spetsialiseeritud taimtoidulised.

Samal ajal on neil tugevad kihvad, mis võimaldavad neil liha tõhusalt rebida. Need koerad on üliolulised mitte ainult saagi püüdmiseks ja tarbimiseks, vaid ka sotsiaalseks käitumiseks, nagu territooriumi kaitsmine või noorte kontrollimine.

Lõpuks, seedeelundkond Võrreldes teiste spetsialiseerunud imetajatega on karud kohandatud töötlema mitmesuguseid toite, kuid teatud piirangutega. Karu kõht on suur reservuaar, mis suudab hoida suuri koguseid toitu, võimaldades tal talveuneks valmistudes neelata suurel hulgal kaloreid. Nende sooled on võrreldes taimtoiduliste omadega suhteliselt lühikesed, mis piirab nende võimet taimsetest kiududest toitaineid ekstraheerida. Kuid osaliselt kompenseerivad nad selle puuduse kiire toidutransiidiga.

Hiljutised uuringud on näidanud, et karude soolestiku mikrobioom on väga dünaamiline ja muutub aastaaegadega, kohandudes nende toitumise muutustega. Suvel, kui nende toit on taimederikas, aitab nende mikrobioom taimseid kiude lagundada. Talvel kohandub see talveunerežiimi ajal energia ammutamiseks.

Sellel erilisel talveuneperioodil aeglustub nende ainevahetus energia säästmiseks. Üllataval kombel suudavad karud karbamiidi valguks ümber töödelda, mitte seda eritada, võimaldades neil säilitada lihas- ja kehamassi kuude jooksul, kui nad ei toitu.

Karude ökoloogiline mõju

Karude toitumiskäitumine mõjutab nende asustatavaid ökosüsteeme. Nad interakteeruvad mitme troofilise tasemega, mõjutades nii saakloomade populatsiooni reguleerimist kui ka taimede levikut. Nad aitavad oluliselt kaasa seemnete levitamine nende elupaikade kaudu. Tarbides puuvilju ja muid seemneid sisaldavaid taimseid materjale, aga ka liikudes enne nende väljutamist pikki vahemaid, aitavad need kaasa taimeliikide levikule. See levimisprotsess on metsa uuendamise ja taimede geneetilise mitmekesistamise jaoks ülioluline.

Autor: Magali Laguillaumie – Avaldatud 28.04.2024 Bear

Jätka lugemist:  suitsupääsuke, koondunud kehaga rändlind

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga