Addax ehk täppninaga antiloop

addax 055332 650 400

Addaks, mida nimetatakse ka täppnina-antiloopiks, on Põhja-Aafrikas endeemiline sõraline. Kriitiliselt ohustatud liik on nüüd osa taasasustamisprogrammist, mille eesmärk on päästa oma populatsioon. Keskenduge kõrbeeluga kõige paremini kohanenud antiloobile, kes suudab mitu kuud ilma veeta olla.

Kes on addaks või täppnina-antiloop?

Addax (addax nasomaculatus) on taimtoiduline imetaja, kes kuulub mäletsejaliste artiodaktüülide seltsi, harilike (Bovidae) sugukonda ja hippotraginaalaste (nagu orüks) alamperekonda. Selle suure antiloopi pikkus on 130–170 cm, turjakõrgus 95–115 cm ja kaal 60–125 kg, isasloomad on emastest massiivsemad. Ohu korral on addax võimeline saavutama 90 km/h tippkiirust, kuid see näitab vähe vastupidavust. Tõepoolest, selle suured kabjad hõlbustavad liival kõndimist, kuid takistavad selle kiiret jooksmist. See kõrbes kabiloom on üks aeglasemalt jooksvaid antiloope.

Kuidas Addax välja näeb?

Täpilise ninaga antiloobil on võimas ja jässakas keha, raskekujuline, talvel varjundiga hallikaspruun. Suvel on addaxil valkjas karvkate, mis aitab hoida kehatemperatuuri, heledad värvid peegeldavad rohkem päikesekiiri. Tema peas, kahvatuhallis või beežis, on otsmikul pruunid karvad, samas kui silmade all koonu kõrgusel ristuvad kaks valget laiku. Koonu ots on helepruun ja lühike saba lõpeb valgete karvade harjaga. Just oma näo kontrastsete värvide tõttu võlgneb Addax oma hüüdnime täppninaga antiloob. Pange tähele, et selle muljetavaldavad keerdunud sarved võivad emastel ulatuda 55–80 cm ja isastel 70–110 cm.

Millises maailma osas Addax elab?

Addaxi ajalooline levikuala vastab kogu kõrbe- ja poolkõrbelisele Põhja-Aafrikale, Lõuna-Sahara ja Niiluse oru lääneosa vahel. Kuna tema levikuala on jätkuvalt vähenenud, on liik praegu piiratud mõne väikese rühmaga (alla kümne isendi), mis on väga fragmentaarselt levinud kahes või kolmes Lõuna- ja Kesk-Sahara piirkonnas. Jutt käib vaid umbes 600 km pikkusest ribast Nigeri ja Tšaadi vahel.

Jätka lugemist:  Tapir, naljaka ninaga imetaja

Mis on Addaxi looduslik elupaik?

Täppninaga antiloop satub sageli liivastele aladele, kivistele kõrbetele, poolkõrbetele ja kuivadele steppidele, kus on rohtunud, poolpõõsastik ja muu püsiv taimestik. Lisaks sellele, et veis talub äärmuslikke temperatuurikõikumisi – 0 kuni 60°C – suudab ta tajuda sadade kilomeetrite kaugusel sademeid ja seejärel rännata vihmastesse piirkondadesse, kus toitu on ootamatult palju. Araabiakeelne termin gizu viitab seda tüüpi põgusatele karjamaadele, mis moodustuvad Saharas juhuslike vihmade järel. Päeval puhkab adaks liiva sisse kaevatud lohkudes, suure kivi kõrval või põõsa jalamil, mis on eelistatavalt paigutatud luidete varjulisele küljele tuule ja päikese eest varjatult.

Millest täppnina-antiloop toitub?

Addax ootab õhtuni, et hakata toitu otsima. Rühmade kaupa liikudes tarbib taimtoiduline imetaja kuivadele ja kõrbepiirkondadele iseloomulikke taimi: kõrrelisi, ürte, taimi ja selle puudumisel okkaliste põõsaste lehti ja juuri, mida ta oma kabja abil üles kaevab. Addax – kõrbega kõige paremini kohanenud antiloop – võib olla mitu kuud ilma joomiseta, olles rahul toidus sisalduva veega.

Milline on täpilise antiloopi elustiil?

Addax on sotsiaalne ja koosnev liik, mis areneb hierarhilises karjas, mis koosneb maksimaalselt kümnest isendist (isased, emased ja noored), mida juhib rühma vanim liige. Seega saab tema territooriumil viibivate emasloomadega paarituda ainult vanim isane. Pärast 8–9-kuulist rasedusperioodi sünnib väike addax. Võõrutamine toimub 3-4 kuu pärast, siis saab noorloom suguküpseks emasel umbes 18-kuuselt ja isasel 3-aastaselt.

Miks ähvardab addaksi väljasuremine?

Lõvi, leopard ja täpiline hüään kuulusid kunagi Addaxi peamiste kiskjate hulka. Kuna enamik neist loomadest on Sahara lõunaosast kadunud, on antiloopi peamiseks ohuks inimene. Looduses peaaegu väljasurnud veise hävitas intensiivne sarvede, liha ja naha jaht. Karjapidajad on neid ka suurel hulgal eemaldanud, et vältida karjamaadel kariloomadega konkurentsi. Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) andmetel võib kõrbeadaks olla maailma kõige haruldasem sõraline imetaja, kelle loodusesse on jäänud vaid 100 isendit. Sellisena liigitatakse liik kriitiliselt ohustatuks.

Jätka lugemist:  Harilik sookurge, suur rändlind

Kuidas vältida addaxi väljalülitamist?

Et päästa täppnina-antiloopi teatud kadumise eest, on paika pandud taasasustamise kavad, eriti Marokos ja Tšaadis. Samal ajal aitab Tuneesia kaitsealadele lastud populatsioonide majandamine kaasa selle liigi taasintegreerimise osasse selle ajaloolisest levilast. Paarsada isendit leidub ka mitmes maailma loomaaias, kes vastutavad nende taastootmise edendamise eest. Teine väljakutse on kõrvaldada salaküttimine ja liigsed häiringud kitsas ribas, kus säilivad viimased addaxi populatsioonid. Tänapäeval suudab looma traagilisest saatusest päästa vaid koostöö valitsusasutuste, kohalike kogukondade ja valitsusväliste organisatsioonide vahel. Kuna kaitsealased jõupingutused on vilja kandnud, võib nende jätkamine pakkuda sellele kõrbe kabiloomale tulevikku.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga