Hall nurmkana, kus ja kuidas ta elab?

perdrix grise 113129 650 400

Kas tead, et hall nurmkana paneb oma kosimise ajal selga oma kaunima sulestiku? Paaritushooajal näitab isane uhkelt oma triibulist ja kirjut kasukat pimestatud emasele. Seejärel abiellub monogaamne paar. Et mitte millestki pulmast ilma jääda, suunduge teraviljapõldude poole.

Nurmkana pole ainult hall

Hall nurmkana (Perdix perdix) on liik seltsist Galliformes, mis kuulub sugukonda Phasianidae. Linnul on ümar siluett, saba ja lühikesed tiivad. Tema tumedaid silmi rõhutavad punased alumised silmalaud, jalad ja sõrmed on aga kollased. Täiskasvanud hall nurmkana kaalub 350–400 grammi ja on 28–32 cm pikk. Pesitsusajal muutub pea värvus oranžiks. Kaela ja torso ülaosa kaunistavad peened triibud, mis vahelduvad tumehalli ja helehalliga. Pealmised osad on ookerpruunid ning küljed kastani- ja valgetriibulised.

Lorraine’i rist ja hobuseraua

Kindel viis linnu soo määramiseks on vaadelda abaluu sulgi (mis katavad puhkavat sulestiku): triibud on emasel (kanal) Lorraine’i rist, isasel (kukk) aga lihtsad, vertikaalsed. Veel üks silmatorkav erinevus sugude vahel on “hobuseraua”. See isase rinnal selgelt nähtav kahe risttalaga roostes laik on emasel märksa vähem arenenud. Need laigud ilmuvad alates 17. nädalast, mil sulamisel tekib täiskasvanud sulestik.

Hall nurmkana, Euroopas väga levinud

Hall nurmkana asub Euro-Siberi ja Euraasia levialal. Sellesse piirkonda kuulub täpsemalt parasvöötme Euroopa, ulatudes Uuralitest kaugemale. Skandinaavias leidub lindu Lõuna-Rootsis, Norras ja Soomes. See on hästi esindatud Briti saartel, välja arvatud Iirimaal ja Šotimaa loodeosas. Pürenee poolsaarel on see sagedane ainult Põhja-Hispaanias. Seda leidub ka Balkanil, välja arvatud väga mägistel aladel. Prantsusmaal leidub halli nurmkana nii riigi suures põhjapoolses osas kui ka Auvergne-Limousini keskmägedes.

Põllukultuurid, tema jahimaa

Hall nurmkana õitseb lagendikel, teraviljapõldudel ja kultiveeritud tasandikel (peet, kartul). Samuti meeldivad talle metsaalad, kus on metsatukk, hekid või põõsad, aga ka maad, millel on lihtsalt piisavalt taimkatet, et peituda. Lind ei käi tihedates metsades, liiga metsases, liiga niiskes või liiga rohtukas keskkonnas. Hall nurmkana võib jõuda ka mägistele aladele (2500 m) ja talve saabudes alla tagasi tulla.

Hall nurmkana armastab seltskonda

See sisuliselt maismaalind kipub pigem peituma kui lendama. Pole just eriti aktiivne, uitab koidikul ja õhtuhämaruses rohus ringi toitu otsima. Väljaspool pesitsusaega jäävad nurmkanad väikestesse gruppidesse, mis võivad end justkui võimaliku ohu eest kaitstes kokku hoida. Nagu paljud sellesse perekonda kuuluvad liigid, elab ka hall nurmkana paari- või kolmikuna hilistalvest kevadeni. Ülejäänud aasta jooksul areneb see rühmadena, mida nimetatakse “ettevõteteks” (täiskasvanud ja noored ja täiskasvanud ilma noorteta). See istuv liik võib enne oma elupaika naasmist teha väikeseid kohalikke ränne, et pääseda raskete ilmade eest. Lind lendab üldiselt madalal kõrgusel ja harva pikki vahemaid. Selle lühikese ja võimsa lennu saavutavad mürarikkad tiivalöökid, mida katkestavad libisemise faasid.

Köögivilja- ja lihajahu hallile nurmkanale

Täiskasvanute toitumine sõltub aastaaegadest sõltuvatest ressurssidest. Kõigesööja, hall nurmkana tarbib lehti, vilju, marju, pungi ja seemneid, aga ka palju putukaid ja vihmausse. Sügisel moodustavad nad talveks valmistumiseks varusid. Kaks kuni kolm nädalat toidetakse poegi selgrootutega: lehetäid, sipelgad, mardikad, röövikud, ämblikud jne. Seejärel suunavad vanemad nad piirkondadesse, kust nad tõenäoliselt ise seda toitu leiavad.

Hall nurmkana: tõeline kanaema

Monogaamne, paar moodustub talvel. Kohtumisnäitus koosneb isase väljapanekutest, mille eesmärk on näidata eredaid triipe tema külgedel, sirutada saba laiali ja langetada tiivad maapinnale. Kaks partnerit jagavad helli hetki ka teineteise kaela, nägu ja noka hõõrudes. Pärast paaritumist pesitseb kana maapinnal, piisava katvuse saavutanud taimestikuga varjatud kohas. Mais muneb emane mitme päeva jooksul kuni paarkümmend muna, mida ta haudub 21–26 päeva. Väga kaitsev, lahkub ta pesast harva ja hoolitseb vajaduse korral munade osalise katmise eest surnud taimede või lehtedega. Sel ajal valvab kukk pesade läheduses.

Tibud saavutavad kiiresti iseseisvuse

Juuni keskpaiga paiku sündinud tibud on enneaegsed: lahkuvad pesast mõni tund pärast sündi ja moodustavad seltsi vanematega, kes neid toidavad ja jälgivad. Pojad võivad sooritada väga lühikesi lende 10-12 päeva vanuselt, siis tavalisi lende 16-20 päeva vanuselt. Esimesed kaks elunädalat on vastsündinu jaoks kriitiline etapp ja paljud surevad enne, kui nad jõuavad paljuneda. Nad on langenud oma röövloomade, haiguste, põllumajandustavade (pestitsiidide), putukate puudumise või insektitsiididega töödeldud putukate allaneelamise ohvriks.

Hall nurmkana ihaldas maal ja õhus

Kas muna-, tibu- või täiskasvanud faasis on hallil nurmkanal palju kiskjaid. Imetajatest, keda see röövib, leiame rebaseid, närilisi (märtrid, nirk, hermeliin), metsikuid kasse, siile, rotte ja hulkuvaid koeri. Lindudest kuuluvad nurmkanade röövliikide hulka peamiselt röövlinnud (kanakull või kull), mune ja tibusid ründavad varesed, näiteks mustvares või mustnokk-harakas. Maismaa kiskjad jahivad nurmkana öö saabudes lõhna järgi ja õhust röövloomad päeval ja nägemise järgi.

Hall nurmkana: stabiliseerunud populatsioon

Praegu ei ole hall nurmkana ohustatud liik. Kuigi selle rahvaarv langes pärast Teist maailmasõda järsult, stabiliseerus see nii kaugele, et selle arvukus on praegu kogu Euroopas kõrge. Seetõttu on hall nurmkana praegu Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) ülemaailmses, Euroopa ja Prantsusmaa punases nimekirjas klassifitseeritud kui “kõige vähem muret tekitav”. Jahisaak on lubatud kogu Prantsusmaa territooriumil ja see allub haldamisele, mida kontrollib jahipäevade arvu ja/või kvoodi piirang.

Foto krediit: Marek Szczepanek

Jätka lugemist:  Springbok, ilus Aafrika hüppeantiloop

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga