Tuvi, Euroopa tuvidest väikseim!

pigeon colombin 161425 1200 738

Foto krediit: Chris Cant

Tuvi on vähem linlik kui tema metstuvi ja kaljutuvi, see on ainus tuvi, kes pesitseb peaaegu eranditult. õõnsused põlised metsad. Seda võib leida ka linnapiirkondades, eeldusel, et leiate selle suuruse aukudega vanu puid. Pärast tugevat langust on tema populatsioonid Euroopas stabiliseerunud ja lindu võib vaadelda enamikus Prantsuse piirkonnad. Lähme avastame üht diskreetset liiki nii sulestiku kui ka iseloomu poolest.

Kes on tuvi?

Tuvi (Columba oenas) kuulub kolumbialiste seltsi ja sugukonda Columbidae, kus on 49 perekonda ja ligi 350 liiki, nagu tuvid ja tuvid. Selle suurus – see on keskmiselt 30 cm pikk ja kaal 250–300 g – teeb sellest väikseima 3 euroopa tuvi (koos kivisuudluse ja metsatuviga).

Kuidas karutuvi ära tunda?

Linnul on tüüpiline kolumbiidide siluett, kuid tema sulestik erineb vähem kui kahel teisel Euroopa liigil. Ülemised osad sinakashall on tähistatud väikese musta joonega suuremate tiivakatte kõrgusel ja laia tumeda ribaga sabaotsas. Selle rinnal on roosakas varjund ja kaela küljed sillerdavad rohelised. Karutuvi pea on hall, silma vikerkest tumepruun, noka juurest on elevandiluu ja roosa toon. Selle jalad on punakad. Selles kolumbiidis on kaks sugu sarnased. Märgime selle puudumist valge
mis iseloomustab 2 teist Euroopa tuvi.

Kus karutuvi elab?

Väga laialt levinud Euroopa mandril, karutuvi leidub Skandinaaviast põhjas kuni Vahemere ääreni lõunas. Läänes ulatub selle levik Marokosse ja idas Väike-Aasiasse (Iraani põhjaosa). Nendel laiuskraadidel lind muutub mägironija (üle 2000 m), et leida soodsad tingimused. Nimelt, Ühendkuningriigis elab kolmandik Euroopa elanikkonnast ja Prantsusmaal alla 10%. Jaotus ei ole kogu riigi territooriumil ühtlane, kontsentratsioon on märkimisväärne riigi põhjaosas ja aretajad puuduvad. Edela-Lääneosal Vahemere rannikust, Korsikal ja kõrgeimates mägipiirkondades.

Kas tõugu tuvi rändab?

Tuvi on liik osaline ränne. Sügisel rändavad kõige mandrilisemates piirkondades (Euroopa Venemaa, Kaukaasia, Põhja- ja Kesk-Euroopa) pesitsevad populatsioonid Vahemere suunas: Itaalia, Lõuna-Prantsusmaa, Pürenee poolsaar ja kuni Põhja-Aafrika. Arvukad, mis pesitsevad mõõdukama kliimaga piirkondades (Ühendkuningriik, Belgia ja teatud Prantsusmaa piirkonnad), näivad pigem istuvreisides ainult lühikesi vahemaid.

Mis on selle looduslik elupaik?

Karutuvi elukeskkond peab vastama 2 kriteeriumi. Koopalind vajab pesitsemiseks vanu lehtpuid, mis annavad talle õõnsusi. Tuvile meeldivad ka vanad musträhni öömajad, mis asuvad pöök puud ja kelle suurus sobib talle ideaalselt. Seetõttu leiame kolumbiid sageli vanadest pöögimetsadest (kus elab musträhn) ja selle liigi puudumisel hõivab ta rõõmsalt hariliku tuhapuu õõnsused. Tuvi elab ka linnaparkides, kus on suured õõnsad puud. Enda toitmiseks otsib ta avatud ruumid asub paljunemiskoha lähedal: haritavad põllud, kesa, aiad, tühermaad, raiesmikud või isegi metsaservad. Alusmetsas võib seda täheldada, kui taimestik on piisavalt madal, et mitte takistada selle lendu ega nägemist. Lind võib ka kividel pesitseda ja pesitseda kaljud mere ääres või sisemaal.

Millest põlvtuvi toitub?

Karutuvi kogub ainult oma toitu maapinnal avatud keskkondades. Peamiselt taimetoitlusega toitudes otsib ta lehti, õienuppe, noori võrseid, aga ka seemneid, tammetõrusid, pöökpähkleid ja seemneid. kultuurtaimed või metsik: liblikõieline, sarvik, hapuoblikas, lambaliha, tarn, nisu, kaer, mais, vikk, liblikas, sarvik või mänd. Nagu paljud teised linnud, uurib see saaki, et nokitseda ülejäänud maapinnale jäänud põllukultuure. Kui võimalus avaneb, võib kaljukuvi tarbida paar menüüd putukad leitud maast.

Tuvi: milline on tema elustiil?

Erinevalt kivi- ja metstuvidest on tuvi lind kartlik mis jääb sageli märkamatuks oma diskreetse iseloomu, vähem kontrastse sulestiku ja metsasema elupaiga tõttu. Paaritushooajal elab ta paarikaupa ja võib mõnikord moodustada väikeseid lahtised kolooniad milles pesasid eraldab mõnikümmend meetrit. See monogaamne ja territoriaalne liik muutub seltskondlik pärast paljunemist, segunemine näiteks talvel metstuvidega. Rändpopulatsioonid kogunevad septembris-oktoobris, et jõuda piirkonna lõunasse lendude ajal, mis ulatuvad mõnest isendist mitmekümneni. Väikesed rühmad naasevad veebruaris-märtsis oma eelmise aasta pesapaika.

Kuidas tõugu tuvi paljuneb?

Paar moodustatakse talvel ja jääb üheks eluks ajaks. Pesa koosneb karedast okste hunnikust, mis on asetatud a õõnsus kuigi emane võib mõnikord muneda ilma auku korraldamata. Sidur sisaldab 2 muna, mis on munetud 48-tunnise vahega, mida hautab peamiselt ema 16–18 päeva. Haudumisel toidetakse poegi tuvi piim (või viljapiim), pastakujuline vedelik, mida vanemad tagasi voolavad. Tasapisi asendub nende toit seemnetega ja 1 kuu pärast lahkuvad noorloomad pesast, tehes teed järgmisele haudmele. Levila lõunaosas, kus pesitsusperiood algab aprillis, 2.–3 järjestikune munemine on võimalikud. Uuringud näitavad, et umbes pooled munetud munadest toovad ilmale pojad ja et 70% koorunud poegadest tõuseb lendu, mis tähendab umbes 40% paljunemist. Tuvi jõuab oma seksuaalne küpsus aastal pärast tema sündi.

Kas karutuvi on ohustatud liik?

Euroopa karutuvide populatsioon on kogenud märkimisväärset regressioon 1950. aastatest tingitud pestitsiidide kasutamisest põllukultuurides ja vanade õõnsate puude kadumisest. Tavaliste lindude ajalise seire (STOC) tulemuste kohaselt kasvas 2000. aastate alguses Prantsusmaal kolumbiidide arvukus taas. stabiilne. Seetõttu liigitab Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) oma ülemaailmses, Euroopa ja riiklikus punases nimekirjas merituvi “kõige vähem muret tekitavaks”. Pange tähele, et lindu võib Prantsusmaal jahti pidada. Alates oht
Kolumbiid kaaludes võib tuua välja pestitsiidide kasutamise põllukultuurides, teatud metsakasvatustavad (lehtpuude asendamine okaspuudega) ja ka suurte õõnespuude hävitamise. Oodatav eluiga Karutuvi on looduses 12-aastane.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 14.03.2024 Pigeon

Jätka lugemist:  Kas suudate metsiku orava adopteerida ja taltsutada?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga