Teder või metsis, ohustatud istuv lind!

tetras lyre 161519 1200 738

Foto krediit: Spjutkastare

Tedrat eristab iseloomulik kolmevärviline kleit. Isane ilmutab tõepoolest suurepärast kontrast üleni musta sulestiku, valge saba ja erkpunase kiiva vahel. Teder on tuntud ka koreograafia poolest, mille ta kurameerimise ajal oma partnerile jätab. Suundume Alpide poole lindu avastama istuv
mida ähvardab inimtegevus.

Mis lind on teder?

Meie Alpi massiivide sümboolne teder (Lyrurus tetrix) nimetatakse ka väike teder (erinevalt metsisest) või teder. Ta on üks neist galliformid mägikull, samamoodi nagu kaljukirm, metskurk või kõrvits. Teder kuulub sugukonda Phasianidae, näiteks faasanid, kanad, vutid, paabulinnud või kalkunid. See pere toob kokku maismaa linnud millel on üldiselt tugev seksuaalne dimorfism.

Kuidas tedre ära tunda?

Nagu varem märgitud, on selle liigi kaks sugu väga erinevad ja näitavad Funktsioonid järgnev:

  • THE meessoost (või kukel) on üldiselt läikiv must sulestik sinakate peegeldustega. Tiibade alumine külg ja saba on valged. Loomal on ka valge tiibvarras. Silma kohal on lühikese noka kohal kevadel väga arenenud punane vits. Jalad on väikesed ja sulelised. Tüüpiline lüürakujuline sabasulgede paigutus annab linnule oma nime. Isane pikkus on umbes 60 cm ja kaal keskmiselt 1,3 kilo;
  • Seal naissoost
    (või kana) on kaine, punakaspruuni sulestikus, millel on musta, halli ja valge triibud. Tema saba on lühem ja mitte väga hargnenud. Tuhmemasse kasukasse riietatud emasloomadel ja noorloomadel on see eelis, et nad saavad taimestiku sees end kergemini maskeerida. Ligikaudu 50 cm pikkuse puhul ületab kana harva 950 g.

Kus tedre elab?

Teder esineb metsas ja mägistes piirkondades põhjapoolkeral. Selle levila ulatub üle Euraasia, Põhja-Euroopast (sh Suurbritannia, Skandinaavia ja Venemaa) Põhja-Aasiani (Jaapan). Prantsusmaal leidub tedre peamiselt Alpid, 1400–2300 m kõrgusel. Keskmassiivis leidub seda vähemal arvul, samas kui Mercantour-Argentera massiiv esindab selle leviku lõunapiiri. Tema eelistatud elupaigad on okasmetsad., THE rabadmuruplatsid, heinamaad, turbarabad või isegi kerged mägimetsad.

Mida tedre sööb?

Faasianiid järgib peamiselt dieeti taimetoitlane, toitub lehtedest, pungadest, seemnetest, amentifera kassidest, õitest, põõsaste viljadest või puude noortest võrsetest (lepp, lehis, pöök) ja taimedest (rododendronid). Suvisel ajal täiendab tedre oma menüüd millega putukad ja ämblikud, kelle pojad on eranditult putuktoidulised. Sügisel armastab lind marju, mida mäeahelikes leidub: mustikad, jõhvikad ja kadakas. Talvel tarbib galliforme suures kogusesnõelad männid ja kuused.

Teder: milline on tema elustiil?

Mägi-galliforme on liik istuv mis ei liigu oma sünnikohast kaugele ega vähe, eriti kuked, mis on väga territoriaalsed. Kanad võivad teha suuremaid liigutusi, et jõuda kohtadesse, kus toitu on rohkem. Talvel urgitseb tedre sisse lumi külma vastu võitlemiseks. Ta veedab öö oma iglus ja suurema osa päevast, kui ilm on liiga halb. Lind vähendab oma aktiivsust rangelt miinimumini, et seda piirata energiakulu, toitu on sel ajal vähe. Teder ootab siis kannatlikult kevade tulekut ning unustab oma diskreetse ja ägeda temperamendi nähtavaks ja kuuldavaks muutuma.

Kuidas kurameerimine toimub?

Sellel liigil isane polügaamsed teeb oma kurameerimisnäitust aprillist mai lõpuni. Igal aastal kogunevad rivaalid piiratud ruumile, näiteks lagendikule, mida nimetatakse “lauluväljakuks” või “areeniks”. Seejärel tegelevad nad poosidegahirmutamine mis koosnevad nääklemisest, mille eesmärk on väljendada domineerimist ja hoida konkurente eemal. Iga päev koidikul alustavad nad pikka laulu kaagutamine mida katkestavad väga valjud susisevad helid. Serenaadidest võrgutatuna valivad emased oma partneri, paarituvad ja asuvad munemispaika otsima.

Kuidas väikesi tedrekasvatatakse?

Alates juunist muneb emane pesasse 5–11 muna maapinnal, peidetud põõsa, kännu või suure murukamara alla. Ta haudub oma sidurit üksi 24–27 päeva, samal ajal kui isane paaritub teiste partneritega. Noored inimesed enneaegsed neid ei toideta pesas, vaid ema juhatab muruplatsidele ja loopealsetele, kus nad õpivad putukaid püüdma. Valgurikas toit võimaldab neil kiiresti kasvada, saavutades täiskasvanud kehakaalu mõne nädalaga. Nende menüü täieneb järk-järgult taimed sügisel täielikult taimetoitlaseks saada. Noored tedred püsivad ema läheduses 3 kuud, seejärel lähevad enne talve laiali. Sõltuvalt röövloomadest ja ilmastikutingimustest on pesitsusedukus väga erinev, kuid üldiselt on suve lõpus elus vaid 1 või 2 poega.

Kas tedre on ohustatud liik?

Väike või suur lihasööjad imetajad (rebane, hermeliin, mäger, mäger) või korvid (vares) on tedre munade ja tibude röövloomade hulgas, täiskasvanud aga võivad olla nende saagiks. röövlind
nagu kotkas, kull, kotkas või öökull. Ülemaailmselt on teder Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punases nimekirjas “kõige vähem murettekitav”, kuid Prantsusmaal peetakse teda “peaaegu ohustatuks”. Seda selgitavad mitmed põhjused langus selle populatsioonidest, sealhulgas:

  • Selle keskkonna killustamine ja hävitamine selle muutmise teel pastoraalsed tavad. Seega tungivad lamba- või veisekarjade poolt vähem hooldatud karjamaad taimed, mis vähendavad tedrede otsitavaid avatud alasid. Seevastu ülekarjatatud alad vähendavad lindude paljunemiseks vajalikku taimekatet;
  • Turismi infrastruktuuri paigaldamine ja arendused, mis on ette nähtud talispordialad degradeerida või killustada tere elupaika;
  • Sporditegevusega (suusatamine, räätsadega sõitmine, matkamine) seotud häired tekitavad inimtekkelist survet, mis häirib tema eluviisi ja suurendab stress
    galliform, suvi ja talv;
  • Jaht (lubatud Prantsusmaal).

Kas tedre on kaitsealune liik?

Teder on kaitstud tasemel euroopalik linnudirektiivi ja Berni konventsiooniga (III lisa). Prantsusmaal vastavalt 29. oktoobri 2009. aasta määrusele, mis käsitleb teatavate linnuliikide kaitset ja turustamist riigi territooriumil, nende pesade ja munade hävitamist või eemaldamist, samuti täiskasvanud isendite müüki. Vaatamata oma populatsioonide vähenemisele on galliforme liik jahitav Prantsusmaal. Osakondades ja valdades tegeletakse jahipidamisega erinevate ja arenevate korralduste järgi. Iga aasta, kvoodid
proovid eraldatakse kevadel tehtud loenduste alusel. Arvutustega püütakse välja selgitada liigi talvine püsivus ja teada tema suvise taastootmise edukust. Seal Pikaealisus
teder on 6 aastat vana.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 10.04.2024 Gallinacé

Jätka lugemist:  Mändmarten: kuidas ta elab? Kõik, mida pead marteni kohta teadma

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga