Punane orav: kus ja kuidas ta elab?

ecureuil 074837 650 400

Orav äratab kaastunnet oma imearmsa näo ja sabaga. Provident on teada, et ta hoiab oma toitu nappuse korral. Suunduge metsade, parkide ja aedade poole, et kohtuda selle üksiku närilisega.

Punane orav, ainus põliselanik

Oravad on näriliste seltsi ja sciuridae sugukonda kuuluvad imetajad. Euroopas on 12 liiki – 6 kohalikku ja 6 introdutseeritud liiki –, mille hulgas võib mainida:

  • Punane orav (Sciurus vulgaris), tuntuim, on Prantsusmaal ainuke kohalik orav. Tema punane karv, valge kõht ja põõsas saba muudavad selle kergesti äratuntavaks. Selle kuulus saba, mille pikkus võib olla kuni 23 cm, toimib peamiselt tasakaalu hoidjana. See on rangelt metsanduslik ja puit, selle pikkus on 18–25 cm ja kaal umbes 330 g. Pärast halloraava sissetungi Suurbritannias peetakse teda ohustatuks, kuid Prantsusmaal ei ole ta veel ohus, kuid on endiselt jälgimise all;
  • Hall orav (Sciurus carolinensis) on suurim Euroopas esinev orav (400–600 g). Algselt Põhja-Ameerikast pärit üksikisik tõi selle 19. sajandi lõpus Inglismaale. Selle laienemine põhjustab nii ökoloogilisi probleeme (punase orava elimineerimine toidukonkurentsi ja viiruse edasikandumise teel) kui ka majandusprobleeme (suure hulga metsaliikide koorimine). IUCN peab seda invasiivseks liigiks. Puudel on ta vähem väle kui punapea (oma kaalu tõttu) ning teda eristab karvkate hall värv ja harjade puudumine kõrvadel;
  • Siberi vöötohatis (Tamias sibiricus) ehk Korea oravat, täheldati esimest korda Prantsusmaal kuuekümnendate lõpus. Just sel kümnendil turustati seda uut lemmiklooma lemmikloomapoodides ja teatud isendeid lasti loodusesse. Enamik populatsioone on asutatud Île-de-France’is ja teine ​​​​fookus on välja kujunenud Picardias. See väike maapealne näriline elab urus, mis toimib peavarju, sünnitustoa ja sahverina. Tema kasukat kaunistavad tumedad triibud: viis seljal ja kolm sabal.
  • Pallase orav (Callosciurus erythraeus), mis pärineb Ida-Aasiast, toodi 1960. aastate lõpus Cap d’Antibes’i saarelt sisse isik. 2000. aastate alguses laiendas see oma leviala Alpes-Maritimes ja seejärel Bouches-du-Rhône’is. Liiki peetakse invasiivseks, pidades silmas tervisekahjustusi, mida see tõenäoliselt põhjustab puna-oravale ja väikelinnustikule, kahjustusi, mida see põhjustab viljasaagile ja inimeste infrastruktuurile (telefonikaablid, kodud). puidus…). Näriline erineb punapeast massiivsema välimuse, oliivpruuni seljakarva ja telliskivipunase kõhuga (mitte kunagi valge).

Orav, hüperaktiivne loom

Ööpäevane loom, orav kasutab sageli koitu ära, et olla aktiivne kuni päikeseloojanguni. See on üksildane, välja arvatud paaritumishooajal, ja väga territoriaalne. Lisaks toiduotsingule veedab isane osa ajast oma kodupiirkonnas ringi liikudes, et leida emaseid, kes on lühikese sigimisperioodi jooksul vastuvõtlikud. Alati ettevaatlik, kuid väga uudishimulik näriline püsib enamasti kõrgel, kuid käib rõõmsalt meie aedades ja talle võib läheneda linnades, kus ta on möödakäijatega harjunud. Orav jookseb üle 30 meetri kõrgustel okstel, laskub ja ronib tüvedel, hüppab hämmastava kergusega ühelt puult teisele. Pärast intensiivset päeva naaseb ta õhtu saabudes oma pessa. Loom ei jää talveunne, vaid vähendab oma aktiivsust äärmise külma ja tugeva tuule korral.

Orav: puu- ja mõnikord ka maismaa

Oravaid leidub kõigil mandritel. Mõned liigid elavad peamiselt puudel (punane orav), kuhu nad ehitavad oma pesa kõrgele, tugevalt okstesse kiilutuna. Umbes 50 cm läbimõõduga pallikujuline lodge on valmistatud põimunud okstest ja vooderdatud samblaga. Oravad ehitavad röövloomade tõrjumiseks sageli mitu varjupaika. Punane liik on sõltuv okas- ja segametsadest, eriti kuuse- ja männipuudest, mis pakuvad talle aastaringselt rikkalikku toitu. Hallorav näib olevat rohkem kohanenud lehtmetsadega. Pigem maapealsed liigid, näiteks siberi vöötohatis, elavad urgudes.

Orav osaleb ökosüsteemis

Näriline on kõigesööja ja kaldub taimetoidule. Kevadel ja suvel veedab ta suure osa oma päevast toidu otsimisel. Selle menüü koosneb marjadest, õitest, pungadest, puuviljadest, männikäbidest, seentest, sarapuupähklitest, koorest ja seemnetest. Mõnikord ei põlga ta ära ka üksikuid nälkjaid, tigusid, linnumune, putukaid ja pisiimetajaid. See ettenägelik loom matab talve ootuses seemneid ja vilju. Seega kogub ta külmal aastaajal oma kõrgelt arenenud haistmismeele tõttu toitu isegi lume all. Unustades mõnikord oma matmispaigad, aitab ta aktiivselt kaasa metsa uuendamisele, sest maetud seemned hakkavad lõpuks idanema ja sünnitavad uue taime.

Orav: kuni kaks pesakonda aastas

Orav sigib talvel ja kevadel. Emasloomal on mitu innatsüklit, kuid ta on viljastumisvõimeline vaid ühel päeval iga tsükli jooksul. Pärast 38–40-päevast tiinust sünnitab ta veebruarist aprillini ja maist augustini kolm kuni neli poega, sest soodsate tingimuste korral on võimalik kaks iga-aastast pesakonda. Kui läheduses varitseb kiskja, veab ema oma järglased ükshaaval teise pessa. Väikesed teevad silmad lahti umbes kuu vanuselt. Kuus nädalat rinnapiima toidetuna õpivad nad seejärel toitma suuremat toitu ja lahkuvad pesast umbes pooleteise kuu jooksul. Vastsündinute oodatav eluiga jääb madalaks, kuna märkimisväärne suremus esineb esimestel kuudel (kisklus). Pojad saavad suguküpseks 10–12 kuu vanuselt.

Orav: nõrgenenud populatsioon

Punase orava peamistest kiskjatest on männikärs, rebane, metskass, põhjakull, koer, isegi koer ja eriti kodukass, kui väikenäriline tuleb kodudele lähemale sööma. Mis puutub harakatesse, siis nad tegutsevad üldiselt kahekesi: üks vastutab selle eest, et ema pesast eemale hoiaks, kui teine ​​lapse haarab. Kuid looduslikud kiskjad võtavad endasse vaid väikese osa puna-oravate populatsioonidest, mida veelgi nõrgestab nende elupaiga killustumine, kokkupõrked sõidukitega ja toidukonkurentide olemasolu. Looduses võib näriline elada umbes 7 aastat ja vangistuses kuni 10 aastat. Prantsusmaal on orav kaitsealune liik, mis on kantud ka Berni konventsiooni III lisasse.

Jätka lugemist:  Kaljukits, kodudele kahju tekitav putukas

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga