Must-toonekurg: kes ta on? Kus ta elab ?

cigogne noire 104335 1200 738

Populaarses kultuuris on toonekurg kujutatud alati puhasvalge sulestikuga. Prantsusmaal leidub aga teist liiki: must-toonekurg. Meie riik tervitab tõepoolest nii pesitsevaid paare kui ka rändpopulatsioone teel Aafrikasse. Füüsilised omadused, elustiil, paljunemine, ohud, kaitse… see artikkel maalib must-toonekure, kahlaja linnu portree diskreetsemaks kui tema valge sugulane, kuid sama põnev!

Kes on must-toonekurg?

Must-toonekurg (Ciconia nigra) kuulub tsiconiiformes seltsi ja sugukonda ciconiidae mille hulka kuuluvad ka tantaalid, lahtised nokad, jabirus ja marabous. Neid linde iseloomustab pikk kael (lennu ajal venitatud), suur tugev nokk ja kõrged õhukesed jalad, mis viitavad sellele, et nad eelistavad niisked elupaigad. Selles kahlajate perekonnas on 6 perekonda ja 19 liiki. Must-toonekurg on üks kahest tsiconiidae esindajast Euroopas koos valge-toonekurega (Ciconia ciconia). Veidi väiksem
kui tema sugulane, must, on 95–100 cm pikkune ja tiibade siruulatus 145–155 cm. See kaalub keskmiselt peaaegu 3 kg.

Kuidas tuvastada must-toonekure?

Must-toonekure eristab sulestik kahetooniline : pea, kael, ülaosa ja saba on mustad, roheliste ja lilladega. Rindkere alumine osa, kõht, alakõht, reied ja sabaalune on valged. Paljad osad, nokk, jalad ja silmarõngas on erkpunased. Ebaküpsel on vähem kontrasti: must asendub tuhmpruuniga, nokk ja sääred on roosakashallid ning punase silma serv pole selgelt määratletud. Me ei märka ühtegi seksuaalne dimorfism.

Kus must-toonekurg elab?

Kuigi levitatakse 2 poolkera, must-toonekurg puudub Austraalia ja Ameerika mandritel. Põhjapoolkeral pesitseb see sisse Euroopa (Pürenee poolsaarest Ukrainani) kui ka Siberi stepis. Kagu-Hispaania ja Portugali isoleeritud elanikkond. Lõunapoolkeral on selles osas veidi suurem populatsioon lõuna-AafrikaMalawist ja Namiibiast Lõuna-Aafrikasse Sambia ja Botswana kaudu.

Kas must-toonekurg on rändel?

Nagu valge-toonekurg, rändab must liik talvel soodsamasse kliimasse. Lääne-Euroopa populatsioonid talvituvad Lääne-Aafrika (Mauritania, Senegal, Mali, Burkina Faso jne), samas kui osa Ibeeria elanikkonnast jääb sinna. Ida-Euroopast pärit linnud jõuavad teistesse Aafrika riikidesse nagu Etioopia, Tšad ja Kesk-Aafrika Vabariik. Siberi pesitsevad paarid ühinevadAasia, Lääne-Pakistanist Põhja-Indiani, samuti Kagu- ja Ida-Hiinani. Lõuna-Aafrika must-toonekurg on istuvteostades ainult kõrgusliigutusi.

Kas Prantsusmaal on must-toonekurgesid?

18. sajandil olev must-toonekurg lahkus Prantsusmaalt pärast a ülekasutamine
metsad Ida-Euroopasse pagulusse minema. Selle tagasitulek 1970. aastatel annab tunnistust vee ja metsa ökosüsteemi paremast kvaliteedist. Liigi esimene pesa leiti 1973. aastal Indre-et-Loire’ist, seejärel asustas lind järk-järgult Prantsusmaad (ja Lääne-Euroopat tervikuna). Praegune Prantsusmaa rahvaarv on hinnanguliselt 80 paari keskmiselt (võrreldes on valge-toonekuredel üle 3600 paari). Must-toonekurg pesitseb peamiselt riigi suures kirdekvartalis, keskregioonis ja kesk-läänes (Anjou). Näeme arengut pesitsuspiirkonnast uutesse osakondadesse, nagu Allier ja Nièvre. Prantsusmaad läbib ka Ida- ja Kesk-Euroopast pärit inimeste rändevoog. Rühmitused on siis sagedased, eriti suurtel järvedel Šampanja-Ardenne.

Mis on tema eelistatud elupaik?

Must-toonekure elukeskkond muutub sõltuvalt aastaajad :

  • Perioodidel paljunemine, kahlaja on mets. Pesa seab ta sageli märgalade, väikeste kinniste ja vaiksete sootüüpi vooluveekogude läheduses asuvatesse metsaaladesse. Meie piirkondades otsib must-toonekurg tasandikelt vanu, üsna heledaid metsi. Tema eelistus on vanad tammikud, millele järgnevad merelised männi- ja seejärel pöögivormid. Levilast ida pool pesitseb lind mõnikord metsatukades või isegi üksikutes puudes. Pürenee poolsaarel pesitseb must-toonekurg kergesti sisse koobas ;
  • sisse talvitamine
    ja oma rändepeatustel ei karda must-toonekurg enam oma järglaste pärast. Seejärel võib see hõivata rohkem avatud saite. Kahlav lind elab Aafrika wadis ja liigub vastavalt nende järkjärgulisele kuivamisele. Õhtul kogunevad linnud savannis kõrgetele puudele pikitud öömajadesse.

Mida must-toonekurg sööb?

Must-toonekurg toitub peamiselt Kalad. Lisaks põhiliselt kalatoidulisele toidule leidub ka teisi vees elavaid saakloomi, sealhulgas kahepaiksed, putukad, vähid (vähid), maod, väikesed roomajad ja mikroimetajad. Must-toonekurg püüab oma ohvreid madalas vees kahlades. Prantsusmaal märgime, et skulptuur
on kala, mida kurgedele pesitsusajal kõige rohkem jagub. Täiskasvanute saagis hoitakse toitu, et pesa enam-vähem kaugelearenenud staadiumis tagasi voolata.

Milline on tema elustiil?

Ööpäevased liigid kuid äge, must-toonekurg peidab end metsakeskkondades, samas kui tema valge sugulane elab sageli inimese loodud elupaikades. Lind tundub ka paljunemise ajal diskreetsem. Kaks partnerit esitavad paar etendust koos lühikeste häälitsustega. Kahlaja häbelikkusega käib kaasas temperament üksildane pesitsuspaikadel arenevad paarid üksteisest sõltumatult. Käitumised seltskondlik ilmuvad rände- ja talvitumisperioodil. Pulmajärgseid rände liikumisi täheldatakse juuli lõpust oktoobri lõpuni. Nagu kõik tsikoniidid, lendab must-toonekurg väljasirutatud kael ja jalad. Ja nagu paljud rändliigid, saavad sellest kasu termilised tõusud oma lendu optimeerida.

Kuidas must-toonekurg pesa teeb?

Pesitsevad paarid hakkavad oma talvekorteritest tagasi tulema veebruari lõpust. See liik monogaamne
on väga kiindunud oma pesitsusalasse ja naaseb sinna igal aastal. Ta saab oma pesa uuesti kasutada, kui see on heas seisukorras (pole kahjustatud, määrdunud ega teiste lindude poolt hõivatud). Pettumuse korral on teine ​​pesa sageli mitmesaja meetri kaugusel, kõige rohkem 4 kilomeetri kaugusel. Paigutatud suurele külgharule, pesa kogukas
koosneb okstest ja võib ulatuda 2 m läbimõõduni ja 1,5 m paksuseni. Sisustus on vooderdatud sambla, kõrreliste ja mullaga segatud lehtedega.

Kuidas must-toonekure kasvatatakse?

Märtsi lõpust maini muneb emane 3–4 valget muna, mida ta haudub 32–38 päeva vaheldumisi isasloomaga. Nende koorumine, tibusid toidavad mõlemad vanemad, kes tõmbavad toitu 4–5 korda päevas. Igaüks saab 200 g toitu (esimestel päevadel) kuni 500 g kasvu lõpus. Haudumis- ja pesitsusperioodil on must-toonekurged eriti vaiksed, et mitte köita nende tähelepanu kiskjad, nagu röövlinnud. Pesas viibimine kestab 65–70 päeva, misjärel toonekured lõpuks vabanevad. Nad võivad paljuneda umbes 3-aastaselt.

Kas must-toonekurg on ohus?

Staadionil täiskasvanud, must-toonekurel on vähe looduslikke kiskjaid, sest ta on toiduahelas kõrgel kohal. Pojad ja munad võivad siiski olla saagiks röövlind. Ülemaailmsel ja Euroopa tasandil liigitatakse lind “väike mure” Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt. Prantsusmaal peab IUCN pesitsevaid paare ohustatuks ja mööduvat populatsiooni haavatavaks. Alates oht
must-toonekure kaaludes võime tsiteerida:

  • Inimtegevusega seotud häired;
  • Raie- ja metsatööd pesapaikadel;
  • Märgalade degradeerumine kuivendamise ja harimise kaudu (teravilja monokultuurid ja pestitsiidide kasutamine);
  • Elektrilöök ja kokkupõrge elektriliinidega;
  • Aafrika talvituspiirkonna toitumisalade kuivamine.

Kas must-toonekurg on kaitstud?

Must-toonekurg on kaitsealuste lindude nimekirjas kõikjal Prantsuse territoorium
ministri 29. oktoobri 2009 määrusega. Õigusaktid keelavad eelkõige tema pesitsus- ja puhkealade hävitamise, muutmise või halvenemise, samuti tahtlik häirimine liigi elutsükli kriitilistel perioodidel. Lisaks on must-toonekurg loetletud linnudirektiivi I lisas, Berni konventsiooni II lisas, Bonni konventsioonis ja Washingtoni konventsioonis (CITES). Kahlavat lindu kaitseb ka Aafrika-Euraasia rändveelindude kaitse leping (AEWA). Must-toonekurel on a oodatav eluiga
umbes 20 aastat vana.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 10.06.2024 Echassier

Jätka lugemist:  8 ebatavalist fakti anakondade kohta, mida pead teadma!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga