Madalsebra tenrec ehk väike kollane ja must porcupine

tenrec zebre 070058 650 400

Kollane ja must nagu mesilane, madalsebra tenrec võib ka nõelata! Väikesel Madagaskari sigarel on ogaline karv, mis on talle igapäevaselt väga kasulik. Ta ei kasuta oma naelu mitte ainult kiskjate hirmutamiseks, vaid ka eakaaslastega suhtlemiseks. Madaliku sebra tenreci eripäraks on see, et see kiirgab sulepeade hõõrudes stridulatsioone. Suunduge Madagaskarile, et avastada maailma ainus piiksuv imetaja.

Kes on madalsebra tenrec?

Madalsebra tenrec kuulub seltsi Afrosoricidae ja sugukonda Tenrecidae. Looma pikkus on 16–19 cm ja kaal 125–280 g. Hoolimata sarnasusest porcupinaga (mis teenis talle hüüdnime väikese kollase ja musta porcupine), ei ole ta närilisega seotud. Kaks sebratenreki liiki, mis asuvad üksteisele väga lähedal, elavad eranditult Madagaskaril:

  • Tasandik või madalsebra tenrec (Hemicentetes semispinosus) ;
  • Kõrgus- või mägisebra tenrec (Hemicentetes nigriceps).

Kuidas tunda ära madalsebra tenreci?

Madagaskari imetaja on ümara keha, koonilise näo, väikeste kõrvade ja pika terava ninaga. Tema jalad on lühikesed ja saba peaaegu olematu. Tema pisikesed silmad ei anna talle head nägemist. Madalsebra tenrec on musta karvaga, pikisuunas kollase triibuline. Väikese imetaja kahetooniline karv aitab tal end lehestiku sees maskeerida, kui ta otsib toitu otsides maad. Selle keha kaunistavad nii kõvad karvad kui ka sulepead, mis on eriti märgatavad tema peas, kus nad moodustavad kollase erektsioonivõimelise krooni.

Jätka lugemist:  Miks teevad sääsed nii väiksena nii palju müra?

Milleks kasutatakse sebra tenreci sulepead?

Erinevalt siilist ei saa madalsebra tenrec end rünnaku eest kaitsmiseks palliks kõverduda. Kui ta tunneb end ohustatuna, peab ta kasutama oma naelu kaitsevahendina. Kiskja juuresolekul tõstab väikeloom hirmutamiseks sulepead pähe ja selga. Kui see heidutus ei anna soovitud efekti, tormab sebratenrec otse ründaja poole, sihiks koonu või jalgu. Nagu porcupine puhul, võivad selle eemaldatavad naelu vaenlasele istutada ja pärast seda kiiresti tagasi kasvada.

Sebra tenrec: kuidas see striduleerub?

Väikesel kollasel ja mustal sigarel on veel üks eripära: ta suudab suhelda oma eakaaslastega, kiirgades stridulatsioone. Seda helitehnikat kasutavad teatud putukad – nagu ritsikad, rohutirtsud, jaaniussikad – või rästikud. Madalsebra tenrekil on 7–16 spetsiaalset sulepead, mida see üksteise vastu hõõrub, et tekitada kõrget ja kõrgsageduslikku heli, mida kuulevad ainult liigikaaslased. See akustiline suhtlusmehhanism on suunatud ainult selle liigi liikmetele eesmärgiga väga sageli hoiatada ohu eest. Madalmaa sebra tenrec on ainus imetaja, kellel on teadaolevalt stridulatsioonivõime.

Kus elab madalsebra tenrec?

Madagaskari endeemiline liik, madalsebra tenrec koloniseerib peamiselt saare idaosa. Nagu nimigi ütleb, elab väike kollane ja must porcupine tasandikel, primaarsetes ja sekundaarsetes troopilistes vihmametsades, mis asuvad merepinnast kuni 1550 m kõrguseni. Seda leidub ka põllumajandusmaal, niitudel ja kohalike elanike aedades. Imetaja elab perekondlikes urgudes, mille ta kaevab niiskesse mulda ja sulgeb lehekorgiga. Päeval ja öösel jahti pidades (tema kõrgendiku sugulane on öise eluviisiga) toitub madalsebra tenrek peaaegu eranditult vihmaussidest, mille ta esijalgadega vastu maad lüües tõrjub.

Jätka lugemist:  Kuidas linnud pesa teevad?

Kuidas sebra tenrec paljuneb?

Liik on seltskondlik aastaringselt, kuid paaritumishooajal võib rivaalide vahel tekkida kaklusi. Isased muutuvad ka territoriaalseks ja piiritlevad selgelt oma domeeni, kasutades oma väljaheiteid ja lõhnamärke. Sebra tenrekis saavad mõlemad sugupooled suguküpseks väga varakult, umbes ühe kuu vanuselt. Pesitsusperiood toimub vihmaperioodil, septembrist detsembrini. Isane kurameerib emase ninaga ülespoole tema ümber nuusutades. Kui viimane ei ole vastuvõtlik, võib ta oma kosilase tagasi lükata, torkides tema suguelundeid. Ja vastupidi, kui isast ei tõrjuta, võib ta läheneda oma partnerile, nuusutada tema kaela ja selja tagant, samal ajal kui naine näpistab tema nina.

Kuidas kasvatatakse noori sebratenrekke?

Pärast 55–63-päevast rasedust toimub poegimine detsembrist märtsini. Tulevane ema on eelnevalt hoolitsenud selle eest, et kaevataks oma koonuga uru maasse pesa. Pesakonnas on kuni 6 poega, kes kaaluvad umbes 11 g ja on 5,5–6,5 cm pikad. Pange tähele, et neil ei ole maailma tulles naelu (naelu ilmuvad 24 tunni jooksul). Vahetult pärast sündi pühib emane oma imikute ninalt tolmu, et aidata neil hästi hingata. Sellel liigil hoolitsevad mõlemad vanemad poegade eest (hoolitsust on täheldatud siiski ainult vangistuses). Isane laseb oma järglastel enda vastu pugeda, samal ajal kui ema puhastab pesa ja toob tagasi ära hulkuvad pojad. Ta annab neile veidi rohkem vabadust, kui stridulatsioonitehnika on omandanud, umbes nädal pärast sündi, et heli kaudu kontakti hoida. Võõrutamine toimub 17. ja 25. päeva vahel.

Kas sebra tenrec on ohustatud liik?

Väikese kollase ja musta sigala kiskjate hulgas on peamiselt boad, mangustid, fossad ja tsivetid. Aeg-ajalt jahivad inimesed nõelavat imetajat tema liha pärast. Praegu on Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) klassifitseerinud madalsebra tenrec kui kõige vähem muret tekitav ja seda ei peeta ohustatud liigiks. Kuid nagu paljude metsloomade puhul, ohustavad ka tema looduslikku elupaika metsade hävitamine ja võsapõlengud. Selle lühike eeldatav eluiga on 2–3 aastat.

Jätka lugemist:  Koiott, hundi lähisugulane

Fotokrediit: Frank Vassen

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga