Lumekull: valge lind suurte kollaste silmadega, Quebeci embleem

harfang neiges 093229 650 400

Sümboliseerib talvevalgedust Quebecis, mille embleemiks see on, lumikull spordib suurepärase sulestikuga, pakkudes talle suurepärast kamuflaaži vaenulikes keskkondades, mida ta sagedasti satub. Saame lähemalt tuttavaks kuulsa võluri Harry Potteri kaaslasega!

Lumekull, öökull

Lumekull (Bubo scandiacus) ehk inuittide seas ookpik, on metsloomaliste seltsi ja sõrmkäpaliste sugukonda kuuluv röövlinnuliik. Pikka aega öökulliks kutsutud loom on tegelikult öökull, kelle nimi tähendab rootsi keeles “jänesesööja”. Harry Potteri entusiastid on sellest majesteetlikust linnust hästi teadlikud, kes on noort võlurit pikka aega tema seiklustes saatnud. Lumekulli pikkus on 55–70 cm (emane on isasest massiivsem), tiibade siruulatus on 140–170 cm ja kaal 1–2,5 kg.

Öökull, valge nagu lumi

Isasel on väga valge sulestik, ainult mõne tumepruuni täpiga peas, tiivakattes ja kõhul. Emane on identne, kuid tema keha on rohkem tumepruuni ala- ja ülaosas, sabal ja näol. Nende suurtel ümaratel peadel on erkkollased silmad, mida ümbritseb valgete sulgede koor. See ettepoole suunatud näomask suunab helid kõrvade poole, millel on asümmeetria, mis võimaldab saakloomi täpselt tuvastada. Nende peas, mille liikuvus on 270°, on musta otsaga haikur peaaegu nähtamatud, sest nad on väga väikesed ja volditud.

Ikooniline lumine öökull

Lumekull elab ümber polaarjoone, Põhja-Ameerikast Gröönimaa kaudu Venemaale ja kaugele Euroopa põhjaosasse (Rootsi, Norra ja Soome). Röövlind leidub Kanada kuues provintsis. 1987. aastal tegi Quebeci rahvusassamblee sellest oma “lindude embleemi”, mis sümboliseerib “Québeci talvede valget värvi, juured poolpõhjapoolses kliimas ja elu väga suurel territooriumil”. » Lindu peetakse osaliseks rändajaks. Tõepoolest, mõned populatsioonid põgenevad Arktika kliimatingimuste (eriti toidupuuduse) eest, et minna veidi kaugemale lõunasse, samas kui teised jäävad oma sigimisaladele. Olenevalt sellest, kas ta pesitseb või talvitab, satub lumikakk sageli arktilisele tundrale puupiiri kohal, lagedatel niitudel, kivistel aladel või isegi mererannikul.

Lemming, lumikulli süüdlane nauding

Lumekull on lihasööja liik, kes toitub väikestest närilistest, nagu lemmingud – tema peamine toiduallikas – ja hiirhiired. Röövlind sööb ka linde, kalu, putukaid, vähilaadseid ja raipe. Lisaks teravale kuulmisele on loomal terav päeva- ja öine nägemine, mis teeb temast suurepärase jahimehe. Neemel (lumine küngas, kivi, oks) või vaikse lennu ajal istudes jälgib lumekakk kannatlikult oma saaki. Kui sihtmärk on märgatud, sööstab see alla ja püüab selle võimsate küünistega üllatusena kinni. Loom neelab oma ohvri täielikult alla, seejärel lükkab seedimatud tükid (karvad, suled, luud, luud, hambad) pallidena tagasi.

Lumekull, talveks riietatud

Erinevalt enamikust öökullidest käitub lumine öökull ööpäevaringselt ja on aktiivne kogu päeva, varavalgest hilisõhtuni. Väga kõrgete laiuskraadidega harjunud loomal on jämedad udusuled, mis asuvad tema sulgede all, noka servast kuni jalaotsteni. Tema hubane karvkate võimaldab tal hoida oma kehatemperatuuri 38°C juures hoolimata äärmuslikust külmast, mis Arktikas võib ulatuda -50°C-ni. Liik elab monogaamses paaris, mis püsib ühtsena kuni ühe kahest partnerist surmani.

Muutuva geomeetriaga reproduktsioon

Lumekulli pesa on emaslooma poolt maasse kaevatud väike kauss, mis on vooderdatud mõne sulge ja vähese rohu või samblaga. Röövlindude paaritumine on tihedalt seotud lemmingupopulatsioonide kõikumisega, millest ta toitub: puuduse aastatel paljud paarid ei sigi. Teisest küljest võib siduri suurus varieeruda: 3 või 4 muna ebapiisava toidu korral ja 10 kuni 12 muna ülekülluse korral. Pärast enam kui kuu aega kestnud haudumist toimub koorumine mitmepäevase vahega ja emane asub kohe oma tibusid soojendama. Isase roll on kaitsta oma pesa ja varustada toitu kogu perele. Noored põldlinnud hakkavad lendama 7–8 nädala pärast ja 10 päeva pärast suudavad nad oma saagi ise püüda.

Lumekull, oma maade isand

Oma keskkonnas ülikiskjana on lumikullil vähe vaenlasi, kuid tema pesapojad on saagiks polaarrebased, hundid, kaljukad ja ootsid. Agressiivne ja territoriaalne isane kaitseb tulihingeliselt oma perekonda, kuni ründab teravate küünistega endast suuremaid. Talv kujutab endast röövlindudele peamist ohtu, kui toiduvarude nappus mõjutab pesitsussagedust. Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) on liigitanud liigi haavatavateks. Lumekulli eluiga on looduses 8–12 aastat ja vangistuses kuni 30 aastat.

Jätka lugemist:  Dromedar, ühe küüruga loom, tüüpiline kõrbele

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga