Koaala: kuidas ja kus ta elab? Kõik, mida pead teadma koaala kohta

koala 1 090402 650 400

Koaala on äärmiselt sõbraliku kehaehitusega kukkurloom. See kannatas karusnahaküttide rünnakute all niivõrd, et see kadus paljudest geograafilistest piirkondadest, kuhu see hiljem taasasustati. Sellele vaatamata pole liigi tulevik kaugeltki rahustav, sest selle populatsioon ei uuene enam piisavalt. Seda ähvardab tõsiselt väljasuremine. Avastame koala peamised omadused.

Koala kirjeldus

Koaala, (Phascolarctos cinereus) kelle ladinakeelset nime võib tõlkida kui taskukaru, on kukkurloomade sugukonda kuuluv imetaja. Phascolarctidae millest ta on tänaseks ainus ellujäänud esindaja. Seda nimetatakse ka Austraalia laiskuks ja see on koos känguruga Austraalia embleem.

Teda nimetatakse lehtpuuks, kuna ta veedab peaaegu kogu oma aja puude otsas, ja taimtoiduliseks (või fütofaagiks), kuna ta toitub ainult taimset päritolu toiduainetest. Tema toit koosneb peaaegu täielikult eukalüpti lehtedest, koguses 1000 g päevas täiskasvanud mehe kohta. Koaala eritab ka selle taime erilist lõhna.

Ta otsustab hoolikalt tarbida ainult kõige toitainerikkamaid lehti, aga ka kõige vanemaid, sest uued on tema jaoks mürgised. Need sisaldavad tõepoolest ainet, mis võib sellele loomale surmavaks osutuda. Seetõttu valib ta väga hoolikalt lehti, mida ta ükshaaval sööb, võttes aega, mis kulub tal umbes 8 tundi päevas, peamiselt õhtu ja koiva vahel. Ta võib oma dieeti täiendada mõne akaatsialehe ja -varrega.

Koaala liigub vähe, kuna eukalüptipuud, millest ta peamiselt toitub, on ka varjupaigaks. Aga ta liigub ikkagi maas, seekord neljakäpukil. Emased kannavad poegi selili, kui see on kõhukotist väljunud.

Selle eeldatav eluiga on 13–19 aastat. Emased elavad kauem kui isased.

Koala, füüsiline kirjeldus

Koala suurus varieerub sõltuvalt kliimast, milles ta elab, nimelt:

  • Külm kliima: kuni 85 cm 14 kg kohta,
  • Kuiv kliima: mitte rohkem kui 61 cm ainult 4 kg kohta.

See on sabata loom, kellel on massiivne pea koos väljaulatuva, lameda musta nina ja lühikeste jäsemetega. Tema hääleorgan ei võimalda tal oma helisid rikkalikult moduleerida. Koaala on suhteliselt vaikne loom. Täiskasvanuna kostab ta kõige rohkem üksikuid üsna monotoonseid hüüdeid, eriti sigimisperioodil lõõtsa, isegi urisemist või isegi emaste puhul kerget nurinat ja diskreetset klõpsatust oma järglaste tähelepanu peale.

Selle esijalad lõpevad surutavate kätega, millest kaks on vastandlikud. Need võimaldavad konfiskeerida toitu ja erinevaid esemeid. Mis puutub selle tagajalgadesse, siis neil on jalad kolme vastandliku varbaga. Kaks varvast on sündaktüülsed (või kinnitatud) ja pöial ei ole küüniseid. Teistel sõrmedel on teravad teravatipulised küünised. Need võimaldavad koalal kergesti puude otsa ronida, okstele sättida ja seal tundideks täiuslikus tasakaalus püsida, millele aitavad kaasa ka tema karedad padjandid. Kuid ta kasutab oma küüsi ka oma paksu siidise karva harjamiseks ja muuseas ka enda katmiseks.

Kuigi koaalal on puudel mugav, on tal teatud juhtudel raskusi liikumisega, kuna tema vaagen on staatiline.

koaala elustiil

Koaala on kaitsetu kukkurloom, kes on tuntud oma flegma poolest. 9 koaalast kümnest on üksildased, isegi täiskasvanuna, kuna emastel ja isastel on üksteisest eraldi elamispinnad ja nad eelistavad üksteist vältida. Iga koaala märgib oma territooriumi ja kaitseb seda oma samasooliste eakaaslaste eest. Territooriumi märgistamine toimub naistel uriini ja väljaheitega. Isased aga hõõruvad rinnaga puutüvesid, millel on rinnanääre, mis sisaldab viskoosset, tugeva lõhnaga kollakat vedelikku.

Sellele kukkurloomale meeldib olla oma kodupiirkonna peremees. Seetõttu on ta võimeline selle hoidmise nimel ägedalt võitlema. Mõned isaste ja emaste territooriumid kattuvad, kuid mõlemast soost koaalad tulevad kokku peaaegu ainult sigimisperioodil. Palavuses rivaalitsevad isased astuvad üksteisele vägivaldsetes kaklustes.

Koaalad on seksuaalselt küpsed 3-aastaselt. Romantiline kohtumine toimub ainult siis, kui emane on sellega nõus, vastasel juhul on ta isase suhtes väga agressiivne. Ta on vastuvõtlik ainult siis, kui ta on viljastumisvõimeline, ja näitab seda avalikult, saates paar nuttu ja hüpates. Paaritumine toimub puus ja kestab kõige rohkem umbes kolmkümmend sekundit, pärast mida nad eralduvad ja isane asub teisi emaseid vallutama.

Rasedus kestab 30 kuni 36 päeva. Selles etapis kaalub pisike paar grammi ja on hernesuurune. Ta ronib tänu küünistele, mis on juba hästi arenenud emakloaagist marsupiumini, ema kõhukotti ja mis on ainult emastel. Ta viibib seal 6–7 kuud ja kogu selle perioodi jooksul toidetakse teda seal rinnaga. Seejärel asendab rinnapiima järk-järgult eelnevalt näritud eukalüptilehtede puder. Kui väike koaala on lõpuks valmis iseseisvalt toitma, lahkub ta kõhukotist, kuid võõrutatakse täielikult alles siis, kui ta saab 1-aastaseks.

Emakoaala kasvatab poegi kuni 3 aastat, kui tal pole teisi järglasi. Teisest küljest võib ta mehe minema ajada kohe, kui ta on 18-kuune, kui ta uuesti rasestub. Emasel koalal on ainult üks poeg pesakonna kohta.

Metsik koaala, ohustatud liik

Queensland ja Victoria on ainsad kaks piirkonda Austraalias, kus leidub metsikuid koaalasid. Nende kiskjad on dingo, kotkaspüüton, sisalik, võimas ninox – kohalik öökull, mis on muljetavaldav oma suure tiibade siruulatusega. Inimene on ka koaala kiskja ja eriti aborigeenid, kes on selle karusnahast väga huvitatud. See kukkurloom on haavatav ka pestitsiidide, ülilinnastumise, mis põhjustab üha tihedamat ja ohtlikumat sõidukiliiklust, ning tõsiste põudade suhtes, mille ajal on metsatulekahjud märkimisväärsed.

Nendes tingimustes on koaalasid ökosüsteemides oma rolli täitmiseks liiga vähe. Tegu on funktsionaalselt väljasurnud liigiga, sest tulevastel põlvkondadel on elujõulisuse tõenäosus väga väike. Jääb üle loota, et ülemaailmne hädaolukorra plaan võib koaalasid aidata.

Jätka lugemist:  Musträstas, meie linnade ja maakohtade ilus lind

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga