Hallhaigur, suure kaelaga lind, hirmuäratav kalur

heron cendre 113131 650 400

Oma õlgadesse surutud, kujuna tardunud kael on hallhaigur põnev jälgida. Märgaladest lahutamatu võimas kalur kasutab oma noka nagu mõõka, et oma menüüs kuvatavaid kalu oda anda. Lähivõte kahlavast linnust, kes valib oma poegade kasvatamiseks puuvõrasid.

Hallhaiguri esitlus

Hallhaigur kuulub seltsi Ciconiiformes ja perekonda Ardeidae, keskmised kuni väga suured linnud, mis eristuvad kaela, jalgade ja noka pikkuse järgi. Kure nõbu, hallhaigur on Euroopa suurim ardeiididest. Selle suurus on 90–98 cm ja tiibade siruulatus 175–195 cm. See kaalub 600–1200 grammi ja selle eluiga võib ulatuda 25 aastani.

Hallhaigru kollased silmad

Seda kahlavat lindu tunneb ära tema suuruse, aga ka tuhahalli sulestiku järgi, mis annab talle nime. Kroon, pea ja kael on valged. Silmadest kuklani ulatub lai must triip, mis lõpeb pikkade mustade tuttidega. Tema pikk nokk on oranž, silmad ja jalad aga kollased. Linnul on suurepärane külg- ja eesmine nägemine. Tema eriti arenenud kuulmine paneb ta reageerima kõige pisematele helidele. Mõlemad sugupooled on identsed, kuid emasel on lühemad haukrud.

Hallhaigur, istuv või rändav

Erinevalt kurgedest või sookurgedest, kes lennates kaela sirutavad, paneb hallhaigur keharaskuse tasakaalustamiseks kaela kokku. Jalad ulatuvad tahapoole, pikad ja laiad tiivad kaarduvad. Selle välimus õhus annab sellele ainulaadse profiili. Esteetiline, kuid aeglane (maksimaalselt 40 km/h) võimaldab selle võimas lend paljudel rändpopulatsioonidel läbida pikki vahemaid. Olenevalt laiuskraadist on linnud paiksed või rändlinnud: siberi haigur on rändrahvas ja prantsuse haigur kodukeha. Rändliikumised toimuvad rühmades ja päevasel ajal.

Euroopas väga levinud hallhaigur

Hallhaigur elab Põhja-Skandinaaviast ja Siberist kuni Lõuna-Aafrika, India ja Indoneesiani. Euroopa mandril leidub teda mitmes riigis, näiteks Hollandis, Põhjamaades, Suurbritannias, Saksamaal, aga ka Portugalis, Põhja-Itaalias, Kreekas ja kõikjal Prantsusmaal. Tavaliselt elab ta tasandikel kuni 1000 m kõrgusel, kuid olenevalt riigist võib teda kohata kuni 2000 või isegi 3500 meetri kõrgusel merepinnast.

Hallhaigur elab vee lähedal

Hallhaigurit leidub niiskes ja madalas keskkonnas, jõgede, järvede, tiikide, soode ja riisipõldude läheduses. Rannikul läbib ta ristuvaid suudmealasid, mangroove ja mudatasandikke. Mage või riimvesi, tema jaoks pole vahet, kui need sisaldavad kala. Väljaspool hooaega rändab kahlav lind närilisi ja muid maismaal elavaid saaki otsides põllumajanduskeskkondades. Ta rändab jahti pidama avatud aladel, kuid pesitseb kõrgetel puudel.

Hallhaigur, üksildane ja seltskond korraga

Sellele häbelikule loomale ei pääse kergelt ligi ja vähimagi pealetükkimise korral sirutab ta kaela ja lahkub rahulikumasse nurka. Suur ööpäevane ja üksildane kahlamislind (väljaspool paaritumisaega) on samuti pargilind. Siiski hindab ta oma territooriumi ja kaitseb tulihingeliselt oma püügikohta konkurentsi eest, mida ta ei kõhkle. Liik on monogaamne, kuid paarissidemed püsivad vaid pesitsemise ajal. Väljaspool pesitsusaega kogunevad linnud ööseks röövloomadele kättesaamatusse kohtadesse.

Hallhaiguri süüdlane nauding: kala

Tema toitumine koosneb peamiselt kaladest, kuid olenevalt elupaigast ja aastaajast võib lind seda täiendada kahepaiksete, koorikloomade, molluskite, veeselgrootute, roomajate, näriliste (hiired, kääbushiired, põldhiired) ja väikelindudega. . Juhtub ka taimede, näiteks pungade, tarbimist. Hallhaigur suudab luid seedida, kuid näriliste karvad tõrjub läbi noka pallidena.

Väga terav jahitehnika

Hallhaigur kalastab luugil. Oodates võimalust, seisab ta liikumatult, ühel jalal, kael õlgadesse maetud ja silmad veepinnale suunatud. Kui kala on märgatud, laseb ta tal läheneda ja torkab välkkiirelt selle terava nokaga läbi. Kahlaja on võimeline kinni püüdma üle 500 grammi kaaluvat kala. Lind kasutab sama tehnikat maismaakeskkonnas närilistega, keda ta jälgib nende galerii väljapääsu juures või keda ta põldudel üllatab.

Lame pesa hallhaigurile

Hallhaigur pesitseb kolooniatena (nimetatakse heronries), sageli teiste liikide seltsis samade suurte puude otsas, tavaliselt oksa otsas võras. Pesa meenutab linnu mõõtmetega võrreldes suhteliselt tagasihoidlikku platvormi. See koosneb puidu, pilliroo või tarna okstest. Hallhaigur teeb oma pelgupaiga sees okste, okste, kõrkjate ja rohuga lohku. Isane annab materjalid ja emane tagab taimede põimimisega ehituse. Vaatamata haprale välimusele saab pesa kasutada mitu aastat järjest.

Väikesed on valve all 24 tundi ööpäevas

Hallhaigur pesitseb veebruarist juulini. Kõrgele ehitatud pesas muneb emane kolm kuni viis tuhmi muna, mis on varjutatud helesinine-rohelise varjundiga, mida kaks vanemat hauduvad vaheldumisi umbes 26 päeva. Noorte lakkamatute nokitsemiste ahvatlemisel tõmbavad paar endale toitmiseks toitu tagasi. Üks täiskasvanud isenditest jääb alati pesa juurde järglasi jälgima ja munade vahetamine – mis toimub mitu korda päevas – on rituaali teema. Noorloomade emantsipatsioon toimub umbes viiskümmend päeva pärast koorumist.

Hallhaigru stabiilsed arvud

Hallhaiguri munade saagiks võivad sattuda närilised, näiteks märtrid, poegi söövad aga suure tõenäosusega marten või raisakotkas. Terve täiskasvanud isik kujutab röövloomade eest vähest ohtu, kuid peab jääma valvsaks suurte röövlindude, nagu kotkad või öökullid, juuresolekul. Kaitsealusel liigil hallhaigur läheb Euroopas hästi, tema populatsioonid on stabiilsed ja suurenevad enamikul elupaigaaladel.

Jätka lugemist:  Leemurid, mis iseloomustab seda primaatide perekonda?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga