Karud armastavad mett: tõsi või vale?

ours miel 061153 650 400

Võib-olla on teil meeles pilt Karupoeg Puhhist, Alan Alexander Milne’i loodud tegelaskujust, kellele Walt Disney kinkis keha, kes pistis selle nautimiseks käe meepotti? Oleme harjunud distantseeruma kangelastest, kes pärinevad otse kunstnike kujutlusvõimest. Kuid kas see idee, mis kannab nagu mesi, ei põhine reaalsusel? Sellele küsimusele vastamiseks kirjeldame üksikasjalikult erinevate karude toitumist, et tuvastada mee poolt hõivatud koht.

Ameerika mustade karude dieet

Räägime kõigepealt Ameerika mustast karust (Ursus americanus). See on maakera selles nurgas leitud karudest väikseim ja kõige vähem agressiivne. Turjakõrgus on 90–105 cm. Selle kogupikkus jääb vahemikku 137–188 cm. Ja selle kaal varieerub vahemikus 50–120 kg. See on sisuliselt taimetoitlane. Toitub okstest, pungadest, noortest võrsetest, lehtedest, pähklitest, juurtest, viljadest ja teradest.

Kui kevade hakul on seda toitu vähem ja karu tunneb end eriti näljasena, võib ta puude koore rebida. Selle eesmärk on jõuda kambiumikihini ja täpsemalt selleni, mida me nimetame liber, või sisemine koor. See on osa koest, mis vastutab uue puidu moodustumise eest. Kui kambiumi võetakse kõikjalt puu ümbert, võib see selle tappa. Karu pole ainuke, kes sellest puuosast toiduks huvi pakub. Paljudes põhjamaade inimtraditsioonides on liber segatakse tarbitava teraviljajahuga.

Mustad karud söövad ka mädanenud okstest leitud võsu ja väikseid putukaid. Samuti ei kõhkle ta mööda tüvesid ronimast, et pesadesse jõuda ning sealt leitud mune ja tibusid ära süüa. Samuti on tal lihtne mesilaste pesi hävitada. Ja see ei söö mitte ainult mett, vaid ka vaha, mesilasi ja vastseid.

Mustad karud söövad ka väikseid imetajaid, näiteks porgandit. Ta pöörab need käpaga ümber ja rebib need lahti. Veekogudesse ei viitsi ta üldse minna: ta ujub väga hästi ja suudab kala püüda suu või käppadega. Must karu tekitab kohtades, kus ta elab, tõelise segaduse. Raske on märkamata jätta jälgi, mida see endast maha jätab: ümberkukkunud oksad ja kivid, lahtivõetud kännud, rebenenud oksad, rääkimata söödud saagi nahatükkidest või peadest.

Grizzly karu dieet

Grislikaru (Ursus arctos horribilis) peetakse Põhja-Ameerika suurimaks maismaal elavaks kiskjaks. Kuid tegelikult on ta kõigesööja, tema toit koosneb 80–90% taimedest. Rändavad imetajad ja lõhe, mida see püüda võib, on lõpuks vaid täiendus.

Talveunest väljudes otsivad grislikarud esmalt esparfei juuri (Hedysarum), kaunvili, mis on oluline toiduallikas. See on rikas valkude, süsivesikute ja mineraalide poolest. Seda tarbitakse suurtes kogustes aprillis ja mais, aga ka suve lõpus ja sügisel, kui marjad on haruldasemad. Maitsetaimed, korte, hapuoblikas ja muud lehttaimed moodustavad ka nende toidukorra. Kuid just marjad on nende toitumise kõige olulisem element, kuna need võimaldavad grislikarudel moodustada oma rasvakihi: nende eelistatud on pühvlid, mustikad, mustad snapdragonid, jõhvikad, väikesed pirnid ja varesed.

Lisaks toitub grisli vastsündinud põtradest, põtradest, hirvedest ja karibudest. Ta kasutab seda ära, kuigi neil pole veel liiga kiire. Väga harva ründab see täiskasvanuid või kariloomi. Tänu kõrgelt arenenud haistmismeelele võib ta tarbida ka raipe. Mis puutub putukatesse, siis see tarbib eelkõige sipelgaid, lepatriinusid ja mesilasi, nii täiskasvanud kui ka vastsetena. Kui ta mett leiab, sööb ta seda. Suve lõpus Arktika tundras arenedes õnnestub grislikarul toituda arktilistest gopheridest.

Lõpuks ei jäta inimeste lähedus grislikarude toitumisele tagajärgedeta. Ta mõistis üsna kiiresti, et võib laagriplatside või prügilate lähedusest toidujääke leida. Seetõttu kogeme regulaarselt kokkupõrkeid inimeste ja loomade vahel.

Pruunkarude toitumine

Pruunid karud (Ursus arctos) leidub Euraasias ja Põhja-Ameerikas. Meie lähimad inimesed elavad Püreneedes. Nad on taimtoidulised 60–80% toidust. Mõned kasvatajad tajuvad neid aga pigem lihasööjatena, sest nad ründavad karja. Nad on kõigesööjad, kuid ennekõike oportunistlikud. Samuti ründavad nad halvasti kaitstud karjasid või isoleeritud uttesid, kes võisid päeva lõpuks kokku rühmitamisest pääseda.

Söögiisu, mida pruunkarud kevadel pärast talveunest väljumist üles näitavad, rahuldab peamiselt rohttaimede, vahel ka laipade söömine. Nad söövad ka mikroelementide rikkaid juuri. Suve alguses muutuvad nad lihavateks puuviljadeks, nagu mustikad, astelpajud ja vaarikad. Seejärel söövad nad sügisel kuivatatud puuvilju, nagu tammetõrud, pöökpähklid ja kastanid. Kui nad vajavad loomset päritolu valku, pöörduvad nad kodu- või metsikloomade poole.

Panda dieet

Huvitav on mainida pandat (Ailuropoda melanoleuca), kes samuti kuulub ursidlaste sugukonda. Teadaolevalt sööb panda 99% bambusest, mis on rikas taimsete valkude poolest, kuid sisaldab vähe liitsüsivesikuid. Teadlaste jaoks toob just see viimane omadus panda lihasööjale lähemale kui rohusööjale, aga ka tema lühikesed sooled. Neid huvitas isegi selle mikrobioota ja piim, mis sarnanes rohkem pruunkaru kui hirve omadega.

On kindlaks tehtud, et pandast sai taimetoitlane kaks miljonit aastat tagasi. See kestus on piisav teatud asjade muutmiseks, näiteks lõualuu, mis on väga võimas ja võimaldab närida nende taimede tahkeid kiude, kuid mitte veel piisavalt seedesüsteemi oluliseks muutmiseks. Tegelikult lähevad mõned nii kaugele, et võrdlevad pandat inimesega, kes on otsustanud olla taimetoitlane. Tegelikult valib karu välja kaks väga spetsiifilist bambussorti, et saada järgmine toidukoostis: 50% valke, 39% liitsüsivesikuid ja 13% lipiide.

Kas karud armastavad mett?

Meie jalutuskäik erinevate karude vahel näitas, et nende toitumine varieerub suuresti sõltuvalt nende keskkonnast ja seega ka neile pakutavatest toiduvalikutest. Üldiselt on kõigesööjatel karudel valdavalt taimne toit. Kuid nende ainevahetus nõuab suures koguses valku. Seetõttu kohanevad nad selle vajaduse rahuldamiseks kolme hooaja jooksul, mil nad tegutsevad. Mesi on lõppkokkuvõttes vaid üks võimalus teiste seas ja karud ei näita selle toidu järele suuremat isu kui teiste järele. Mõned karud, nagu prillkaru, tarbivad rohkem kui teised liigid, kuna nende toiduvalikud on piiratumad. Ja me oleme näinud, et need, kes mett tarbivad, ei lasku detailidesse: nad söövad ka mesilasi ja vastseid, mis on samuti valguallikad.

Aga kui neil on ligipääs tarudele, ei jäta karud end sellest ilma. Teadmiseks võib öelda, et 2018. aastal oli Soomes ja Eestis karude poolt hävitatud üle 370 taru, mis põhjustas mesinikele kohati päris märkimisväärseid kahjusid.

Jätka lugemist:  Surikaat, väike kiskja, kes suudab elada ainult rühmas

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga