Hiidpanda: kuidas ja kus ta elab? Kõik, mida panda kohta teadma pead

panda geant 075102 650 400

Hiidpanda, mida ei tohi segi ajada punase pandaga, on imetaja, keda leidub vaid Kesk-Hiina lõunaosas ja kolmveerand neist ursiididest on tänapäeval metsikult koondunud Sichuani provintsi. Mujal maailmas saab teda imetleda paljudes loomaparkides, kus ta vahel pesitseb. Avastame selle suure taimede ja eriti bambuse armastaja, kuigi tegemist on lihasööjaga, kes näeb välja nagu suur mustvalge kaisukaru.

Hiidpanda identiteet ja dieet

Hiidpanda (Ailuropoda melanoleuca) kuulub perekonda Ursidae (Ursidae). Ta on lihasööjate seltsi kuuluv imetaja, kuigi tema toit koosneb peamiselt taimedest, st peaaegu 99%, ja eranditult bambusest. Seetõttu kutsuvad kohalikud seda bambuskaruks. Siiski võib ta tõenäoliselt toituda mõnest putukatest või linnumunadest ja mõnikord isegi loomakorjustest, sest tema seedesüsteem on täielikult kohanenud seda tüüpi toiduga, mida hiidpanda seedib väga hästi.

Hiidpanda närib iga päev rohkem kui 14 tundi tselluloosirikka bambuse varsi, lehti ja noori võrseid. See pikk närimine on selle konkreetse süsivesiku seedimiseks hädavajalik, kuna selle käärsool puudub pimesool, mis ei soodusta seedimist. See kehtib ka kõigi urside kohta. THE pimesool on omamoodi väike tasku, mille sees bakterid toitu lagundavad. Seega ei seedi hiidpanda hoolimata ajast, mis ta bambust närides kulutab, isegi 20% sellest. Ta tarbib 20–35 kg bambust päevas.

Panda areng ja pikaealisus

Suguküpseks saab hiidpanda 5 ja poole aastaselt ja hiljemalt 6-aastaselt. Paljunemisperiood on äärmiselt lühike, kuna see kestab vaid paar päeva ja toimub ainult kord aastas. Üldisemalt on panda paljunemine loomulikus olekus keeruline ja kui loomaaedades õnnestub neil loomadel paljuneda, on see sageli tänu kunstlikule viljastamisele.

Pärast keskmist 137-päevast tiinusperioodi – see on erinevatel emadel väga erinev – toob emane panda ilmale maksimaalselt kaks poega, harvemal juhul isegi kolm, kuid neist jääb ellu vaid üks, sest ta on ainuke poeg. ta hoolitseb. Isa ei osale oma järglaste kasvatamises.

Pandabeebi sünnikaal on minimaalselt 80 g ja võib ulatuda maksimaalselt 140 g-ni. Täielik võõrutamine toimub alles siis, kui laps on umbes 11-kuune. See ursid saab täielikult iseseisvaks alles 18 kuuselt. Täiskasvanuna on see väga korpulentne loom, kelle pikkus võib olla üle 1,70 m ja kaal 80–130 kg.

Tänu oma erilisele anatoomiale korjab hiidpanda taimi kergesti. Tegelikult on sellel kummalgi käel 6 sõrme, kuna seesamoidne luu (randmeluu) on aja jooksul muutunud omamoodi pöidlaks, mis vastandub teistele sõrmedele. Seda kuuendat sõrme nimetatakse valepöidlaks.

Looduses ületab hiidpanda vaevalt 15. eluaastat, vangistuses võib tema eluiga ulatuda 25 aastani.

Kas hiidpanda on ohus?

Hiidpandat on pikka aega korraldatud kaitsekampaania. See ei kuulu tänapäeval enam ohustatud loomade hulka, kuid on Hiinas endiselt hoolika järelevalve all. Selle riigi seadus pooldab suuresti selle looma kaitsmist. Kui alates 2010. aastast on panda tapmine olnud vangistusega karistatav tegu, siis varem kandis see surmanuhtlust.

Hiinas tehtud jõupingutused hiidpandade metsa uuendamiseks ja elupaikade säilitamiseks on võimaldanud aastatel 2003–2013 märgata isendite arvu märkimisväärset suurenemist. Peame aga jätkuvalt olema väga valvsad, sest miski ei ole kindlasti võitis sellel alal.

Tõepoolest, selle elamispind on nüüdseks taandatud mõnele saarele, mis on istutatud bambusemetsadega ja mille pindala on vaid umbes kolmkümmend tuhat ruutkilomeetrit. Kui bambusmets sureb, ei ole neil loomadel enam võimalust teistele saarekestele rännata, kuna nad on üksteisest isoleeritud. Pandad puutuvad seetõttu kergesti nälga. Arvestades praegusi kliimamuutusi, muutuvad talved üha karmimaks, ohustades Hiina paljusid bambussalusid. Vähem kui sajandi pärast võivad bambused kõik surra, mis kujutab endast kohutavat ohtu hiidpanda ellujäämisele.

Jätka lugemist:  Aurohhid, metshärg, on nüüdseks välja surnud

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga