Hari-kurn, ilus veelind

grebe huppe 063859 650 400

Magedal veekogul purjetades partide ja varslaste kõrval on harikurk kergesti märgatav selle sasitud pea järgi. Vastupidiselt kõigile ootustele on selle erektsioonivõimelised suled paaritushooajal võrgutamise peamiseks väärtuseks. Kohtumine veelinnuga, kelle viimistletud kurameerimine muutub põnevaks vaatemänguks.

Suur-harikurn, teistest suurem

Harikurk (Podiceps cristatus) on seltsi Podicipediformes ja sugukonda Podicipedidae kuuluv veelinnuliik, milles on 22 liiki. Selle pikkus on umbes 61 cm, tiibade siruulatus on 85–90 cm ja kaal 750–1200 g. Harikurk on Euroopa suurim, kuid ka kõige levinum tihas.

Kolm värvi harivitsa jaoks

Tänu tema mustjale harjale ja pikale, teravatipulisele roosale nokale on suur-haritaja ära tunda igal aastaajal. Veelinnu sulestik on üldiselt must võral ja ülaosal ning valge põskedel ja alumisel küljel. Tema tiivad on mustad valgete laikudega. Kevadel ja suvel omandab sulestik pea külgedel mustade otstega punase karva, samal ajal kui põskede ja harjade püstised suled turritavad kurameerimise ajal. Liigil on vööjalad, millest iga number jääb iseseisvaks.

Suur-harikurn, osarändel

Harikurk elab Aasias, Aafrikas, Austraalias ja Uus-Meremaal. Euroopas leidub seda kõikjal, välja arvatud Põhja-Skandinaavias. Liik on üldiselt istuv, kuid talvel rändavad populatsioonid idast ja põhjast läände ja lõunasse Atlandi ookeanile või Vahemerele lähemal asuvatesse piirkondadesse. Harikurk elab madalas looduslikus või tehislikus veekeskkonnas, nagu järved, tiigid, pilliroostikud, sood, jõed või üleujutatud kruusaaugud. Külmal aastaajal, kui pakane magevee külmutab, liigub lind rannikutele, suudmealadele ja sadamatele lähemale. Pesitsemiseks hindab ta eriti paksude pillirookardinatega ümbritsetud alasid, mis on piisavalt tiheda taimestikuga varustatud ujuvpesa rajamiseks.

Väikesed kalad harilikule

Kalasööja liik, harikurk tarbib päevas 150–200 g väikseid kuni 20 cm pikkusi kalu (särg, ahven, särg, kõuts jne). Kui saakloom on märgatud, sukeldub lind vee alla ja püüab oma vööjalgadega hõlpsalt sihtmärki jälitada. Väga hea ujuja ja sukelduja, suudab kuni 3 minutit apnoe käes viibida, et ujuda või muda otsida. Suur-harikurk toitub ka veeputukatest, vastsetest, molluskitest, vähilaadsetest, kullestest ja isegi väikestest konnadest, angerjatest ja madudest. Aeg-ajalt närib loom vetikaid ja erinevaid taimeosi.

Õhus haruldane hari-kurn

Harikurk ei tunne end lennul mugavalt ja vajab õhkutõusmiseks pikka ülestõusmist, mida ta teeb valjult ja tugevalt. Kuna ka maa pole tema element, veedab lind suurema osa ajast vee peal. Haruldasi lende täheldatakse rändeperioodidel, mil levila põhja- ja idapoolsed populatsioonid laskuvad leebema kliimaga piirkondade suunas. Harikurk lendab üsna madalalt, sirutab kaela ja jalgu ning lööb kiiresti tiibu, et võimalikult kiiresti pesapaika naasta.

Suur-haritaja paaritustants

Kevadest peale kosivad harivitsad üksteisega. Isased ja emased seisavad näost näkku, tõstavad pikad kaelad üles, seejärel püstitavad põskede ja hari kaunid suled. Nad tiirlevad ringi, eemalduvad ja tulevad siis tagasi. Nad ujuvad koos, hõõruvad oma kaela, samal ajal väikeseid hüüdeid, sukelduvad ja ilmuvad siis uuesti, vetikad nokas, annetuseks. Lõpuks seisab paar paigal, rinnast rinnani ja kumbki partner raputab kordamööda pead. Suurepärane koreograafia, mida on lihtne jälgida, liik pole häbelik.

Harikurk: haudub teatejooksudes

Hari-kurn pesitseb aprillist juulini. Paar leiab oma ujuva pesa jaoks koha, mis on istutatud veerohuga. Materjalide kokkupanek võtab aega, sest iga partner valib hoolikalt erinevaid veepõhjast korjatud varsi ja lehti. Sidur koosneb 3–6 valgest munast, mis seejärel muutuvad pruuniks. Kaks partnerit inkubeerivad kordamööda kuni koorumiseni, mis toimub umbes 28 päeva pärast. Prekotsiaalsed tibud on sünnist saati ujumisvõimelised, kuid ettevaatusest sõidavad nad sageli oma vanemate seljas. Täiskasvanutelt toidetud noorloomad ootavad enne äralendu vähemalt 70 päeva.

Hariliku tiiva populatsioon taastatud

Suur-harikurku on pikka aega jahitud tema kaunite sulgede pärast, eriti nende rinnal ja peas, mida kasutatakse mütside ja muude kaunistuste kaunistamiseks. Alates ministri 17. aprilli 1981. aasta määrusest on liik Prantsusmaa territooriumil olnud täieliku kaitse all ja selle populatsioonid on taastunud. Tema võime kohaneda inimese kujundatud märgaladega on võimaldanud tema arvukust mitmes leviku piirkonnas isegi suurendada. Lind on tänapäeval Lääne-Euroopas suhteliselt arvukas ja teda ei peeta ohustatuks (Rahvusvaheline Looduskaitseliit-IUCN klassifitseeris selle kui “vähim murekoht”). Hari-kuradi eluiga on looduses 10–15 aastat.

Jätka lugemist:  Nõela, hammustada või mõlemad sipelgas? Mida teha ?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga