Dugong, taimtoiduline mereimetaja

dugong 075546 650 400

Dugongi muljetavaldava kehaehituse all peitub rahulik, isegi kartlik loom. Seda nimetatakse ka merilehmaks, arvestades tema tohutut rohutarbimist. Lähivõte ainsast mere taimtoidulisest imetajast.

Kes on dugong?

Dugong (Dugong dugon) nimetatakse ka merilehmaks, merilehmaks, Vaikse ookeani merineitsiks või halicore’iks, on sireenide seltsi ja dugongidae sugukonda kuuluv mereimetaja. Erinevalt oma sugulasest manateest – kellega ta väga sarnaneb – ei arene dugong kunagi magevees. Nimetus “merilehm” viitab tema taimtoidulisele toitumisele, mis sarnaneb veiste omaga. Stelleri rütiini hävitamisest (pärast intensiivset inimjahti 18. sajandil) on sireeni perekonda jäänud vaid 4 liiki:

  • Dugong;
  • Amazonase lamantiin;
  • Kariibi mere lamantiin;
  • Aafrika manate.

Kuidas dugong välja näeb?

Dugongil on massiivne välimus, kitsenev ja munajas keha, sile ja paks nahk, mis on kaetud väikeste kiltkivihallide karvadega. Imetajatel on kaks lühikest esijäsemet, mis on muudetud lühikesteks ümarateks uimedeks ja seljauime puudub. Kolmnurkse kujuga ja keskmise vaoga dugongi sabauim meenutab vaalaliste saba. Selle kärss lõpeb lühikese ja laia allapoole suunatud ülahuulega. Sireenil on ka kaks lõikehammast (kihvad), mille pikkus võib ulatuda 18 cm-ni. Dugongi pikkus on 3–4 m ja kaal 400–600 kg.

Kus dugong elab?

Dugong koloniseerib Indo-Vaikse ookeani basseini troopilisi ja subtroopilisi vööndeid. See satub sageli India ja Vaikse ookeani soojades madalates vetes ning Araabia meres (Pärsia laht). Täpsemalt ulatub selle levikuala Ida-Aafrikast (Mosambiik, Keenia, Madagaskar jt) Punase mere kaudu Vanuatuun (Okeaania). Suurem osa selle populatsioonist asub Austraalia kirdeosas. Dugong elab piki rannikut, lahtedes ja mangroovides, kus elavad merirohud, millest ta toitub.

Jätka lugemist:  10 ohustatud linnuliiki Prantsusmaal!

Mis on dugongi dieet?

Tugeva ülahuulega karjatab dugong erinevaid merepõhjas kasvavaid taimi. Ta on eranditult taimetoitlane, ja talle meeldivad eriti lillede ja seemnetega meretaimed, mida leidub tavaliselt ranniku lähedal. Meriheinad, aga ka vetikad moodustavad 30–40 kg toitu, mille halicore iga päev neelab. Arvestades oma toidu vähese energia- ja toitainesisaldusega, peab imetaja tarbima suures koguses. Merepõhja segades aitab dugong kaasa taimestiku uuenemisele ja kohaliku fauna arengule (rästad, rästad, remorad, punased mantlid jne), mis seda oma liikumistes truult järgivad.

Milline on dugongi elustiil?

Osaliselt rännates suudab rohusööja läbida pikki vahemaid, et jälgida meretaimede kasvu sõltuvalt aastaajast. Toitmiseks teeb see 1–4-minutilised sukeldumised, kuid suudab vee all püsida kuni 8 minutit. Liigil on nii ööpäevased kui ka öised harjumused, tema tegevus on seotud loodetega. Vaatamata oma imposantsele suurusele on sireen kahjutu ja üsna arglik. Ta elab üksi, kuid aeg-ajalt moodustab ta väikese pere oma elukaaslase ja nende pisikesega. Kui toitu on külluses, võivad rühmad kujundada ja omaks võtta sotsiaalset käitumist, näiteks hõõruda üksteise nina või muid kehaosi. Lärmakas loom, dugong suhtleb oma eakaaslastega mitmesuguste hüüete ja helide kaudu, sõltuvalt sõnumist, mida ta soovib edastada.

Kuidas väikest dugongi kasvatatakse?

Dugongil on madal sündimus 2 peamisel põhjusel: emane sünnitab iga 4–5 aasta järel ühe poegi ja liigi suguküpsus on hiline, umbes 10-aastane. Pärast 11–14-kuulist tiinust sünnib väike vasikas, kes on keskmiselt 1,20 m pikk ja kaalub umbes 30 kg. Niipea, kui ta on sündinud, lükkab ta ema selle pinnale, et imeda oma esimest hingetõmmet. Vastsündinut toidetakse rinnaga umbes 18 kuud ja seejärel hakkab ta taimi sööma. Kuigi noorloom on võõrutatud, jääb ta veel mõneks aastaks emakurru. Pange tähele, et pärast bioloogilist tasakaalustamatust (näiteks ilmastikuolude ajal hävinud merehein) lõpetavad emased instinktiivselt paljunemise, kartes, et nad ei suuda oma järglasi toita.

Miks on dugong ohustatud liik?

Kuigi orka ja tiigerhai on dugongi vähesed looduslikud kiskjad, kaaluvad looma muud ohud. Taimtoiduline toitumine piirab liigi rannikualade ja madalate vetega, mis on inimtegevusele (turism, reostus, linnastumine jne) eriti avatud elupaik. Muud ohud hõlmavad paadi sõukruvi ja kalavõrkude põhjustatud vigastusi. Liha pärast kütitud dugong on tema liigutuste aegluse tõttu kerge saak. Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) on liigitanud mereimetaja haavatavaks ja kantud CITESi 1. lisasse, kuna see on väljasuremisohus ja millega rahvusvaheline kauplemine on keelatud. Dugongi eluiga on looduses 50–70 aastat.

Jätka lugemist:  Kuidas lepatriinusid oma aeda meelitada?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga