Atlandi lunn, merelind, keda võib vaadelda ka Bretagne’is

macareux moine 063639 650 400

Pingviini lähisugulane, Atlandi lunn elab eranditult Atlandi ookeani põhjaosas. Punase otsaga nokaga kaunistatud lind on mõnikord hüüdnimega merekloun. Suunab Bretagne’i poole, mis on ainus piirkond Prantsusmaal, kus lind veel pesitseb.

Atlandi lunni isikuleht

Nimetatakse ka meripapagoiks või mereklouniks, Atlandi lunniks (Fratercula arctica) võlgneb oma hüüdnimed oma hämmastavale kirjule nokale. Kuulub Charadriiformes’i seltsi ja Alcidae perekonda, on ta pingviinide nõbu, kellega ta jagab traditsioonilist mustvalget värvi ja eluviisi üle Atlandi ookeani asuvate kolooniate. Merelinnu pikkus on umbes 30 cm, tiibade siruulatus on 60 ja kaal 300–550 g.

Puffin: munga must rüü

Ümar ja jässakas lind on kaetud musta keebi, valgete põskede ja kõhuga. Selle jalad on oranži varjundiga ja silmad on punasega ääristatud. Kolmnurkse kujuga ja otsast veidi konksuga massiivne nokk omandab pesitsusajal kirju välimuse: punane ots, tumesinine põhi, mida ümbritseb kollane. Väljaspool pesitsusepisoodi on arve tume ja väiksem, kuna see kaotab dekoratiivsed sarvjas kihid. Mõlemad sugupooled on sarnased.

Avameri Atlandi lunni jaoks

Pelaagiline liik, Atlandi lunn elab peamiselt Põhja-Atlandi avamerel: Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Venemaal, Iirimaal, Suurbritannias, Šotimaal, Prantsusmaal, Skandinaavias ja Islandil, kus asuvad suurimad kolooniad (2–3 miljonit paarid). Talvel võib seda kohata Aafrika rannikul. Maale naaseb ta vaid pesitsema rohtunud nõlvadele ja rannikut ääristavatele kaljudele kaevatud urgudesse.

Viimane koloonia Bretagne’is

Atlandi lunn on olemas, kuid haruldane Prantsusmaal, kus teda leidub ainult Bretagne’is. Just Côtes-d’Armoris, Perros-Guireci ranniku lähedal, Sept-Ilesi saarestikus, pesitseb täna viimane koloonia. Liik on üle elanud jahipidamise, naftareostuse ja loodusliku degaseerimise, mis on hävitanud selle populatsiooni. Kui Bretagne’is oli 1950. aastal umbes 10 000 paari, siis ülejäänud 130–200 paari (olenevalt aastast) kaitseb tänapäeval Linnukaitseliit (LPO), mis on teinud lunni oma sümboliks.

Atlandi lunni kalasööja menüü

Peamiselt kalatoidulise toitumisega atlandi lunn sööb väikseid kalu, nagu liivaangerjas või ööliblikad, kuid ta tarbib ka molluskeid ja koorikloomi. Altsiidid jahivad rühmades, sukeldudes kuni 15 meetri sügavusele veepinnast, et püüda saaki tiibade abil, mis neid suurel kiirusel edasi viivad. Lind on võimeline püsima apnoes kauem kui minut. Ta neelab oma saagi vee all, välja arvatud siis, kui ta toidab oma tibu. Sel juhul hoiab see alalõualuu ülaosa ja keele vahele kümneid kalu, et oma järglastele tagasi tuua. Tormidega toimetulemiseks võib ta mitu päeva paastuda.

Atlandi lunn, väga seltskondlik lind

Merel või maal jääb lunnik seltskondlikuks liigiks, kes elab rühmades või mõnikord tihedates kolooniates (näiteks Islandil mitukümmend tuhat isendit). Selle anatoomia on kohandatud mereeluga: veekindel sulestik võimaldab tal hõljuda lainetel, säilitades samal ajal kehatemperatuuri. Spetsiifilised näärmed lükkavad tagasi neelatavas merevees sisalduva soola. Selle lühikesed tiivad aitavad tal kiiresti vee all liikuda (kuid lendavad väga harva). Kuival maal mitte eriti mugav, lind on tasakaalutu kõnnakuga, mis muudab ta kohmakaks, isegi koomiliseks.

Üks muna lunnile

Pärast seitset kuud avamerel elamist maandub Atlandi lunn märtsis maapinnale, leiab oma partneri ja taastab oma uru. Kohalemise ajal hõõruvad isased ja emased nokad kokku ja paarituvad seejärel vees, kolooniast kaugel. Üks valge ja pruunilaiguline muna muneb umbes 60–1,20 m sügavusse pessa, mis on vooderdatud sulgede, heintaimede ja kuivade vetikatega. Vanemad hauduvad kordamööda umbes 40 päeva.

Vanemate poolt maha jäetud

Kui tibu on koorunud, toidavad tema vanemad seda peamiselt väikeste kaladega, nagu kilu ja moiva. Toitumine kestab umbes 6 nädalat, seejärel suunduvad täiskasvanud merele, naasevad alles järgmise aasta märtsis. Üksi jäetuna paastub pisike 1 nädala, kaotab ajutiselt lennusuled ja vahetab sulestiku. Sellel kriitilisel perioodil on see kiskjate suhtes eriti haavatav. Näljast räsitud, teeb ta koos koloonia teiste tibudega öösel oma esimese lennu, et midagi süüa leida. Noored täiskasvanud saavad suguküpseks 5-6-aastaselt.

Atlandi lunn: populatsioon on ohus

Röövlid, näiteks pistrik, on lunni peamised kiskjad. Tema mune ja poegi püüavad saagiks kajakad, rebased (punased ja polaarrebased) ja isegi varesed. Nagu varem näha, on Atlandi lunnipopulatsioon pärast naftareostusi järsult vähenenud (lubatud, degaseerimine jne). Tänapäeval on lind kogemata nakkevõrkudesse sattumise ja intensiivse kalapüügiga seotud toiduvarude vähenemise ohver. Selle staatus Rahvusvahelises Looduskaitseliidus (IUCN) on: ülemaailmsel tasandil haavatav ja Euroopa tasandil ohustatud. Luniku eluiga on looduses 20–25 aastat.

Jätka lugemist:  Aye-Aye, väike leemur Madagaskarilt

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga