Alpaka, Lõuna-Ameerika koduimetaja

alpaga 1 131417 650 400

Andide mägismaal sündinud väikest kaamellist kasvatatakse tänapäeval kõikjal maailmas, lõunamandrilt Euroopani. Õrn ja intelligentne alpaka sõbrunes kiiresti mehega, kes ta tuhandeid aastaid tagasi kodustas. Suumige sisse väga seltskondlikku looma, kes suudab elada ainult rühmades.

Selle esivanem on vikunja

Alpaka (Vicugna pacos) on Lõuna-Ameerikast pärit koduimetaja, kes kuulub kaamellaste sugukonda perekonda Vicugna, nagu vikunja, mille järeltulija ta on. Alpakat on kahte tüüpi: huacaya ja suri. Enamik alpakasid (93%) on huacaya tüüpi.

Perekondlik sarnasus

Alpaka on väikseim kaamellaste sugukonnast, kuhu kuuluvad laama, kaamel, guanako, vikunja ja dromedar. Turjakõrgus on suurimal 75–1 m ning isaslooma kaal on tavaliselt 70–75 kilo ja emasel 60 kg. Nagu kõigi selle perekonna liikide puhul, iseloomustavad alpaka kehaehitust suhteliselt piklikud peenikesed jalad, pikk õhuke kael ja kolmnurkne pea.

Alpaka: tahiga või ilma

Karvkatte värvipalett varieerub puhtast valgest pruunini halli ja sügavmusta varjundiga. Mitmevärvilistel isenditel on samuti palju variatsioone. Suri alpakal on pikakarvaline fliis, mis moodustab väga iseloomulikud kiud üle kogu keha ja mis on erineva kujuga: mõne jaoks väga peen ja sirge, teisel suuremad kiud, mis pöörduvad ise üles. Huacaya alpakal on lamba oma meenutav fliis, keskmise pikkusega lokkis või laineline karv.

Jätka lugemist:  Püreneede desman või trompetrott, väike imetaja, kellel on õõts

Alpaka tipus

Alpaka on pärit Peruust. Seda liiki on asustatud paljudesse Lõuna-Ameerika riikidesse, nagu Argentina, Boliivia, Ecuador ja Tšiili. Neid leidub karjades, eriti Andide mägismaal kuni umbes 4500 meetri kõrgusel merepinnast ja poolkõrbealadel. Tänapäeval on alpaka aretus – peamiselt selle fliisi jaoks – arenenud üle kogu maailma, eriti Suurbritannias, Šveitsis, Austraalias, Prantsusmaal, aga ka USAs ja Kanadas.

kogukonna elu

Korduv loom, tema käitumine põhineb karja sotsiaalsel struktuuril ja ta ärritab, kui ta pole oma kaaslaste läheduses. Alpaka elab seega rühmades, mis koosnevad domineerivast isasest, emasloomadest ja poegadest. Kõik teised isased seisavad eraldi. Kui nad ihaldavad sama emast, lahendatakse rivaalitsemine sageli käpaga, kuid see võib ka manduda jõhkraks lahinguks hammustamise ja peaga löömisega. Alpakad suhtlevad üksteisega kindlate asendite ja häälitsuste kaudu ning nagu laama, sülitavad nad oma rahulolematuse väljendamiseks. Karja eripära seisneb selles, et tema territooriumil on piiritletud kindel koht, mis on pühendatud üksnes tema looduslikele vajadustele (väljaheited).

Alpaka, inimesele lähedane

Esmakordselt aretasid inkad umbes 5000 aastat tagasi alpaka ei ole metsloom. See uudishimulik ja sõbralik kaamellik hindab inimeste seltskonda, kes teda tänapäeval kodustab, peamiselt kvaliteetse villa pärast. Väga seltskondlik ja intelligentne, imetajat kasutatakse ka seltsiloomana, sest ta oskab lastega väga leebe olla. Tema kuulekus ja väga kindel jalgealumine muudavad selle meeldivaks matkakaaslaseks. Peruus paigutatakse alpakad mõnikord Andides karjatavatesse lambakarjadesse, et kaitsta neid kiskjate eest.

Kolm kõhtu alpakale

Selle taimtoidulise imetaja toit koosneb ürtidest, heintaimedest ja heinast. See võib püüda karjatada ka hekkidel ja eelistab eriti noori võrseid. Kui alpaka mäletseb, ei klassifitseerita teda mäletsejaliste, vaid tüjalgsete alamseltsi. Ta erineb traditsioonilistest mäletsejalistest mao arvu poolest (nelja asemel kolm) ning tal ei ole sarvi ega sõrgu. Selle keskmine toidutarbimine on 1,5–2 kg päevas ja tiine emane alpaka võib ulatuda 3 kg-ni.

Jätka lugemist:  Ocelot, väike kass Lõuna- ja Kesk-Ameerikast

Peaaegu aasta tiinust

Emane saab suguküpseks umbes 10–18 kuu vanuselt, isane aga hakkab paljunema alles umbes 2 ja poole või 3 aasta vanuselt, kui tema suguelundid on korralikult moodustunud. Kui sigimisperiood jääb novembri lõpust aprilli lõpuni (olenevalt riigist tavaliselt kuumal hooajal), võib alpaka paljuneda kõigil aastaaegadel, sest (indutseeritud) ovulatsioon toimub paaritumise ajal. Rasedus kestab üksteist ja pool kuud. Esimese seitsme-kaheksa kuu jooksul laps areneb, kuid ei võta kaalus juurde, seejärel hakkab ta kaalus juurde võtma kuni täiskasvanuks saamiseni.

Ainuke laps

Alpaka sündi nimetatakse nutuseks ja beebi nuttis seda. Emane tõmbub tagasi ja jääb poegimiseks sageli püsti. Aastas sünnib ainult üks vasikas, sest kaksikud on äärmiselt haruldased. Alpakapoeg kaalub keskmiselt 7 kg ja tal on juba paarisentimeetrine fliis. Kaks-kolm päeva hiljem jookseb ta juba emale järele, et grupiga liituda. Ema tunneb oma nuttu kõigi seas ja ainult tema järglased saavad õiguse teda imetada. Imetamine kestab umbes kuus kuud ja emane suudab uuesti paljuneda umbes kümme päeva pärast sünnitust.

Alpaka, kaitsetu

Looduses on alpaka kiskjateks koiott, puma, kondor ja ocelot. Ohu korral tõstetakse häiret karjudes ja rühm koguneb, hoolitsedes selle eest, et kaasata ka väikseid. Kahjuks on kaamelikul vähe kaitset: ta ei lae vaenlast, ei hammusta. Lihtsalt sülitades jääb loom ründaja meelevalda. Ilma halbade kohtumisteta ja heade elutingimustega säilitatuna võib imetaja jõuda 30-aastaseks.

Alpaka ja selle kõrgelt hinnatud vill

Alpakat kasvatatakse peamiselt selle pehme, mitmekesise värvi villa pärast, millel on kuni 22 ametlikku tooni. Pügamine toimub kord aastas – kevadel – ja tulemuseks on fliis, mis on tunnustatud oma kvaliteedi, peenuse ja termilise efektiivsuse poolest.

Jätka lugemist:  10 ohustatud linnuliiki Prantsusmaal!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga