Puuvarblane on väga levinud Euroopas ja Aasias

moineau friquet 104147 1200 738

Foto krediit: Laitche

Koduvarblasest vähem tuntud puuvarblane on ka vähem linlik. See põldlind hindab pesitsemist ja söömist kampaania heleda metsa ja hekkidega ääristatud põllukultuuridega. Tutvume Euraasia mandril laialt levinud pääsulinduga, kelle populatsioon Prantsusmaal on vähenemas. ohtu.

Kuidas puuvarblast ära tunda?

Puuvarblane (Jäta montanus vahele) kuulub rändlindude seltsi ja sugukonda passerid. Selle pikkus on umbes 14 cm, tiibade siruulatus 22 cm ja keskmine kaal 23 g. Tema mantli ülemised osad on pruunid, tumedamate tiibadega, millel on valged triibud. Alumine osa on pleekinud valge ja rinna külgedelt ja külgedelt poleeritud. Selle pruunikaspruun pea omandab varju telliskivi kroonil ja kuklal. Valgel põsel on selgelt nähtav tume laik. Pruuni iirisega silm sulandub mustaks alaks, sealhulgas pärimuseks. Nokk ja kitsas rinnatükk on samuti musta värvi. Erinevalt koduvarblastest, millel on väljendunud seksuaalne dimorfism, on selle liigi isastel ja emastel identne sulestik.

Kus puuvarblane elab?

Puuvarblane on 9 alamliigi kaudu laialt levinud kogu maailmas. Ta pesitseb kogu mandril euraasia, Atlandi ookeanist Vaikse ookeanini. Piirkonna põhjaosas ulatub see Siberisse, lõunas aga Aafrikasse (Tuneesia äärmises kirdeosas). Idas ulatub selle levikuala Indoneesiani, läbides Hiinat. Lääne-Euroopas näitab selle populatsioon võrku langus
alates 1970. aastate lõpust Nimelt toodi puuvarblane Ameerika Ühendriikidesse ja Austraaliasse.

Puuvarblane: mis on tema elupaik?

Vähem linlik kui koduvarblane, Jäta montanus vahele soosib heledaid metsi ja metsaga kaetud põllumajanduspiirkondi kampaania. Talle meeldib maakeskkond, sest seda ilmestavad aiad, vanade viljapuude read ja erinevad puud, aga ka hekkidega ääristatud põllud. Puuvarblane võib asuda veekogude kallastel, kui ta leiab pesitsemiseks metsamaad. Samuti võib ta sageli esineda steppides või isegi poolkõrbes, kui väike metsane ala võimaldab tal pesitseda.

Puuvarblane: milline on tema elustiil?

Varblane näitab ennast seltskondlik
igal aastaajal, pesitsusajal koloniaalne ja sageli istuv. Tema istuv eluviis ei ole aga üldine, sest põhjapoolseimad populatsioonid lahkuvad oma pesitsusalalt talvitama veelgi lõuna poole. Need rände liikumised puudutavad peamiselt ebaküpseid isendeid. Alates oktoobrist moodustub puuvarblane ühiselamud mõnest isendist mitmesajani, koos oma eakaaslaste või teiste pääsulindude perekondadega (tihased, vindid, kuldnokad, euroopa rohevintid, kanaarilinnud, tihased jne.) Suhteliselt häbelik on ta aedades vähem kui tema sugulane koduvarblane.

Millest puuvarblane toitub?

Suure osa aastast peab puuvarblane dieeti viljasööja domineerivad metsikud heintaimed, kuid see ei põlga ka kultiveeritud seemneid, sealhulgas teravilja. Seejärel vaadeldakse seda koristatud põldudel kõrvuti vintide ja jänestega. Pesitsusperioodil toituvad täiskasvanud ja nende tibud saagist loomad : putukad (lehetäid, lepatriinud) ja ämblikud. Puuvarblane võib talvel tulla söötjate juurde.

Kus puuvarblane pesitseb?

Pesitsusperiood kestab aprilli algusest septembri keskpaigani. Eelistatult pesitsevad koopa liigid õõnsused vanad puud (viljapuud viljapuuaedades, pajud või paplid märgaladel). Vastasel juhul hõivab puuvarblane kaljude, mahajäetud hoonete või õõnsate metallkonstruktsioonide (elektripostide) pragusid. Varblane on tuntud ka selle vundamendi omastamise poolest suured pesad muud linnuliigid (valge-toonekurg, hallhaigur, ööpäevased röövlinnud, toakured).

Kuidas puuvarblased ühinevad?

Emaslooma võrgutamiseks asetab isane end õõnsuse servale, eksponeerib ja laulab. Kui kandidaat siseneb auku ilma, et teda minema aetaks, saab paar moodustada. Kaks partnerit ühendada eluks ja jäävad aastast aastasse oma pesitsuskohale truuks. Kui nad on paari pandud, veedavad nad suurema osa ajast koos, olgu siis toitmine, hooldus või puhkamine üksteise kõrval. Koos teevad nad ka munaja või kuplikujulise pesa, kasutades taimi (varred, lehed, juured), sulgi ja hobusejõhvi.

Kuidas linnupoegi kasvatatakse?

Emane muneb 5 või 6 muna valged, mida ta inkubeerib vaheldumisi isasloomaga 11–14 päeva. Seejärel kaitstakse tibusid kuni 8-päevaseks saamiseni ja neid toidavad mõlemad vanemad. Nad lahkuvad pesast 15–20 päeva jooksul, kuid paar toidab neid veel kümmekond päeva. Pooled paarid mõistavad 2 poega hooaja jooksul täidab veerand kolmandiku, harvemini neljanda. Emantsipeerunud noored viibivad 2–6 nädalat oma sünnikoha lähedal, seejärel liituvad teiste bändidega, et leida oma toitumiskoht. Pange tähele, et puuvarblase kõrget tootlikkust takistab märkimisväärne suremus alaealised (neist veidi üle 10% jõuab oma esimese sünnipäevani). Puuvarblase eluiga on 4 aastat.

Kas puuvarblane on ohustatud liik?

Puuvarblane ei saa kasu väga suurest levikualast ei ähvardatud globaalses mastaabis. Tema levik laieneb isegi põhjas (näiteks Skandinaavia), aga ka lõunas (Kagu-Aasias), nii et pääsulind on maailma punases nimekirjas klassifitseeritud kategooriasse “kõige vähem muret tekitav”. Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu (IUCN). Euroopas aga kogeb selle populatsioon a tugev langus
alates 20. sajandi teisest poolest. Vigie-Nature programmi raames läbi viidud tavaliste lindude ajalise seire (STOC) tulemused näitavad, et Prantsusmaal on selle arvukus viimase 10 aasta jooksul 60% vähenenud (97% Ühendkuningriigis). Selles kontekstis kuvatakse puuvarblane oleku “ohus” IUCNi riiklikus punases nimekirjas. Selle populatsioonide kokkuvarisemist selgitavate hüpoteeside hulgas:

  • aasta arengupoliitika põllumajandusmaastikud on tekitanud tavaliselt pesitsemiseks kasutatavate õõnsuste defitsiiti (hekkide kadumine kruntide tihendamise tõttu, surnud puude likvideerimine, traditsiooniliste viljapuuaedade ja vanade puude vähendamine, hoonete renoveerimine jne);
  • Kasutamine pestitsiidid (insektitsiidid ja herbitsiidid) mõjutab puuvarblase toiduvarusid (putukad, seemned, umbrohi) eriti pesitsusperioodil;
  • THE metallist postid õõnsused (telefoni- või telefoniliinid) kujutavad endast lindudele surmavaid püüniseid (täna tehasest väljuvad seadmed on blokeeritud).

Miks puuvarblane Hiinast kadus?

Aastatel 1958–1962, Mao Zedongi juhitud poliitika ajal, mille eesmärk oli Hiina majanduskriisist välja tuua, oli Suure hüppe ajal puuvarblane kampaania sihtmärk. neli kahjurit (koos roti, sääse ja kärbsega). Selle laiaulatusliku hügieenialgatuse raames hävitati liik, kuna peeti a põllumajanduslik nuhtlus (ta sõi teravilja, eriti riisi seemneid). Kõiki riigis elavaid inimesi, sealhulgas lapsi, julgustati neid loomi kõikvõimalike radikaalsete meetoditega hävitama. Selle julma kampaania lõppedes ei lennanud Hiina taeva kohal enam ühtegi lindu. Puudumise pärast kiskjad, hakkasid putukad (eriti jaaniussikad) sülemlema ja saaki hävitama. Hiina Rahvavabariigi president oli seejärel sunnitud importima sadu tuhandeid varblasi oma territooriumi taasasustamiseks.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 03.09.2024 Passereau

Jätka lugemist:  Souslik Euroopast, äärmiselt ohustatud väikenäriline!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga