Agouti, suur maapealne näriline!

agouti 140027 1200 738

Nagu merisiga või kapübara, on agouti üks neist suurtest maismaa närilised pärit Kesk- ja Lõuna-Ameerikast. Tema sihvakam keha ja söömisviis muudavad ta aga pigem a orav
ilma sabata. Nagu temagi, matab agouti oma toidu ja nappuse korral ammutab varusid. Toiduga varustatuse tagamisega aitab imetaja teadmatult kaasa seemnete idanemise ja taimestiku uuenemise protsessile. Õpime paremini tundma agouti, mõnikord hüüdnimega metsaaednik.

Mis loom on agouti?

Agoutis (Dasyprocta) moodustavad Ladina-Ameerikas elavate suurte maismaanäriliste perekonna. Nende imetajate hulka kuuluvad mitmed liigid, sealhulgas 4 kuulsaimat on:

  • Kuldne agouti (Dasyprocta leporina). Tema karv on pruun tumedamate laikudega ülakehal ja muutub selja poole kuldoranžiks;
  • Azara agouti (Dasyprocta azarae). Selle värvus meenutab kuldse agouti värvi, millest see erineb vähem jõulise konstitutsiooni poolest;
  • Kirjavahemärkidega agouti (Dasyprocta punctata) annab heleoranži varjundi, mis on segatud pruunide või mustkate varjunditega tagaküljel. Kõht on valge või kollakas;
  • Ash agouti (Dasyprocta fuliginosa Wagler) sportlik tumehall karv, mille pea on heledam.

Kuidas agouti ära tunda?

Looma pikkus on 40–60 cm ja kaal 2–4 kg. See näeb välja nagu kapübara, kuid vähem massiivse kehaga, samas kui tema pea meenutab a rott. Tema koon on terav ning kõrvad lühikesed ja ümarad. Agutil on kõrged õhukesed jalad: tagajalad jaotuvad 3 sõrme tugevalt küünistega ja eesmistel 4. Karva värvus varieerub olenevalt liigist: kuldne, punakas, punakas, hall, pruun, must… Kõigil agoutistel on karvkate alguses pikem. rant kui ülejäänud kehal. Samuti on see jäik ja erektsioonivõimeline. Tema karvadeta saba on väga väike või puudub üldse. Isaste ja emaste vahel seksuaalset dimorfismi ei esine.

Agouti: millised on selle eripärad?

Imetaja kohanes eluga maismaal, vähendades funktsionaalsete sõrmede arvu. Nagu eespool mainitud, on sellel esijäsemetel 4 varvast, millest üks allesjäänud pöial mis hõlbustab objektidega manipuleerimist. Kergelt kaarduvad eesmised küünised annavad agoutile võimaluse toitu otsida, peita ja seejärel üles kaevata. Tagajalgade suuremad küüned meenutavad väikseid kabjasid. Pange tähele, et tagajäsemed on suuremad kui eesmised, mis annab närilisele hüppevõime. Lõpuks märkame, et selle saledad jalad on eriti kohanenud rassi. Veel üks agouti omadus on pikad teravad lõikehambad, mis kasvavad kogu eluea jooksul. See omadus võimaldab tal närida kõvasid toiduressursse, mis muidu oleks talle kättesaamatud.

Kus agouti elab?

Agouti levikuala asub Kesk- ja Lõuna-Ameerika. Seda leidub paljudes riikides, nagu Brasiilia, Mehhiko, Uruguay, Paraguay, Costa Rica, Honduras, Argentina, Venezuela, Guyana, Peruus, Colombia ja Panama. Esitage sisse Prantsuse Guajaana, suri see Martinique’il välja ja on Guadeloupe’is väga haruldane. Imetaja areneb piirkondades, kus on peidumiseks mõeldud tihe taimestik ja avatud toitumisalad. Väga kohanemisvõimeline, see võib asuda erinevates ökosüsteemides, nagu troopilised vihmametsad, savannid ja põllumaad. Selle kohanemisvõime võimaldab tal taluda ka kõige külmema ja kuumema kliimaga. Agouti on täheldatud ka aastal suur kõrgus niipea, kui ta leiab sealt midagi, millega end ülal pidada.

Millest agouti toitub?

Näriline järgib valdavalt taimetoitu puuviljasöömine. Selle menüüs on lai valik langenud puuvilju, pähkleid, seemneid, juuri, taimi, lehti, lilli ja seeni. Aguti on üks haruldastest liikidest, kes suudab oma hammaste ja lõualuuga kestad purustada. Söömiseks istub ta tagajalgadele ja käsitseb toitu esijalgade sõrmedega, nagu oravad. Agouti laenab sciurididelt veel ühe harjumuse: koguda seemneid ja pähkleid ning matta neid oma territooriumi erinevatesse kohtadesse. Nii et puuviljapuuduse korral aitab ta end oma salareservist. Lisaks oma ellujäämise tagamisele mängib näriline a ökoloogiline roll oluline, sest maa alla jäetud seemned idanevad lõpuks, aidates kaasa taimestiku kasvule ja uuenemisele. Sellest ka tema hüüdnimi metsaaednik.

Agouti: milline on tema elustiil?

Ladina-Ameerika näriline on eriti aktiivne videvikus ja päeval, kuid kui ta tunneb end ohus, võib ta omaks võtta öised harjumused. Sobib suurepäraselt maist elu, agouti on väga väle ja võimeline hüppama peaaegu 2 m kõrgusele. Ta on ka hea sprinter ja ujuja. Aguti elab üksi, paarikaupa või väikestes pererühmades, mis koosnevad pesitsevast paarist ja nende järglastest. Loom suhtleb kaudu lõhna jäljed ja häälitsused, mis aitavad tal oma territooriumist märku anda ja kaaslasi meelitada. Ohu korral kiirgab agouti lühikest hauku, tõstab tagaveerandi karvad üles ja põgeneb hüppeliselt. Vihane, karjub ja susiseb. Just see liik kahtlane ärge lähenege mehele.

Kuidas agoutis paljuneb?

Sellel imetajal on paar monogaamne jääb üheks eluks ajaks. Emased lähevad kuumaks kaks korda aastas ja kuigi sündide haripunkti täheldatakse aprillist maini, võivad agouti beebid tulla maailma aastaringselt. Pärast perioodi rasedusaeg 3–4 kuu vanuselt sünnitab emane agouti 1–3 poega. Vastsündinud sünnivad hästi arenenud, avatud silmadega, lehtede ja karvadega vooderdatud urus. Neid nähakse söömas, jooksmas ja alustamas ümbrust avastama vaid mõni tund pärast sünnitust. Noored agoutised jõuavad seksuaalne küpsus alates 6 kuu vanusest.

Kas agouti on ohustatud liik?

Alates kiskjad
Aguutide looduslike tunnuste hulka kuuluvad nii röövlinnud (kotkad, kullid), maod kui ka Ladina-Ameerikast pärit suured ja väikesed metsikkiskjad, nagu jaaguarid, ocelotid ja pumad. Agouti jahitakse selle pärast sageli liha mis on põlisrahvaste seas kõrgelt hinnatud, samas kaubeldakse ka selle karusnaha ja nahaga. Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) andmetel on selle kaitsestaatus muutuv. Paljud liigid on klassifitseeritud andmete puudulikeks või kõige vähem murettekitavateks. Teisi peetakse haavatavateks, näiteks Azara agouti Argentinas ja Coiba saare agouti (Dasyprocta coibae) Panamas. Venezuela endeemiline liik Dasyprocta guamara on “peaaegu ohustatud” ja Dasyprocta ruatanica on Hondurases klassifitseeritud kui ohustatud. Lõpuks Mehhiko agouti (Dasyprocta mexicana) on hinnanguliselt “kriitiline oht” IUCNi poolt ohustatud liikide punasesse nimekirja. Looduses võib agouti vangistuses elada kuni 10 aastat ja 15–20 aastat.

Autor Nathalie Truche – Avaldatud 03.04.2024 Näriline

Jätka lugemist:  8 ebatavalist fakti kärbeste kohta, mida pead teadma

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga