15 ebatavalist fakti orkade kohta, mida peate teadma!

orques 063708 1200 738

Ainult vaalalised must ja valge, orka võib ära tunda tuhande hulgast. Kõigist ülivõrdetest loom, see on ainus liik, kes suudab võistelda valgehaiga. Ookeanide superkiskja taga peidab end aga inimesele kahjutu ja oma perekonda sügavalt seotud imetaja. Kutsume teid avastama 15 ebatavalist fakti mis paneb sind nägema orkat uues valguses.

1. Orka ei ole vaal, vaid delfiin

Vaatamata muljetavaldavale suurusele ja ingliskeelsele hüüdnimele “mõõkvaal”, on orka delfiin. See loom, keda me ka kutsume mõõkvaal, kuulub tegelikult delphinidae perekonda, mis ilmus miotseenis 11 või 12 miljonit aastat tagasi. See perekond koondab mereimetajaid odontocetes (hambulised vaalalised) erinevalt müstikud (vaalalised), näiteks vaalad. Mis puudutab eranditult magevees elavaid delfiine, siis nad kuuluvad Platanistidae perekonda.

2. Ta on maailmas leviku poolest 2. kohal

Orka levila hõlmab kõiki planeedi ookeane Arktikast Antarktikani. Kuigi mõõkvaal eelistab külma vett, käib mõõkvaal sageli ka soojades vetes piki ekvaatorit, sealhulgas Hawaii ja Galapagose saartel. Vaalalisi leidub ka poolsuletud meredes, näiteks Vahemere, California laht, Mehhiko laht, Punane meri ja Pärsia laht. Tema levik on nii lai, et orkat peetakse maailma kõige levinumaks imetajaks, mehe järel.

3. Mõõkvaal on perevaim

Orkad on loomad seltskondlik kes ei suuda üksi elada. Enamik neist viibib kogu oma elu samas kogukonnas, kus on 20–50 inimest. Mõõkvaalade moodustatud rühmad on ühed stabiilsemad kogu loomariigis. Populatsioonid alluvad a matriarh ja noori kasvatavad nende ema ja vanaema, kelle kogemuse eesmärk on tagada nende ellujäämine. Näiteks aastatel, mil toitu napib, õpetavad vanemad noortele, kuhu minna, et kogu perele toiduvaru leida.

4. Orka on maailma suurim delfiin

Mereimetaja kaal on 5–7 tonni ja 5–9 m pikk, emased on isastest väiksemad. Pikima isendi pikkus oli 9,74 m ja raskeim 11 tonni. Orca muljetavaldavad mõõtmed muudavad selle kõige paremaks pudelnina delfiin maailmast. Tema hüüdnimi mõõkvaal pärineb terava otsaga seljauimest, mis meenutab õlga ja võib ulatuda 2 meetrini. Erinevalt enamikust delfiinidest on selle sabauim lai ja ümar ning tiibade siruulatus võib olla 2,40 m. Sündides kaalub orka 150–220 kg ja on 2–2,70 m pikk.

5. Orca on kamuflaažiks must-valge

Evolutsiooni käigus omandasid mõõkvaala teravalt piiritletud kohad häiriva värvuse, püüdes tõhusamalt jahti pidada. Ülevalt vaadatuna on see must selg ühineb sügavate tumedate vetega. Seejärel muutub mõõkvaal jäälaval telkinud loomadele, näiteks hüljestele ja pingviinidele, märkamatuks. Tema valge kõht on selle all arenevate liikide jaoks eristamatu, sest neid pimestab vees peegelduv valgus. Mis puutub selle silmalaikudesse, siis need täiendavad kamuflaažirõivast. Riietuna siluetti lõhkuvasse kahevärvilisse kleiti, võime öelda, et orka… on väga petlik!

6. Metsik orka on inimesele kahjutu

Pärast veeparkides juhtunud õnnetusi kannatab orca maine all meeste tapja. Looduses arenedes käitub imetaja aga inimeste suhtes väga rahumeelselt. Nagu teised delfiinid, on ka mõõkvaal nii uudishimulik, et ta läheneb paatidele, et kontakti luua. Tuletame meelde, et orka on sotsiaalne loom, kes peab elama rühmadena suurtes loodusruumides. Väikestesse sobimatutesse basseinidesse suletud vaalalised võivad muutuda masendusse ja tunduda agressiivsed. Kõik surmaga lõppenud rünnakud leidsid aset aastal vangistus.

7. Orka võib kaldale hüpata

Ablas loom, mõõkvaal võib saagi püüdmiseks kasutada ekstreemseid vahendeid. Imetaja ei kõhkle end viskamast veest väljas püüda kinni merelõvi, kes on kaldal. See lõunapoolkeral täheldatud jahivõte seisneb vees piisava hoo sisse saamises, seejärel ootamatus ookeanist väljumises ja oma ohvri maismaal haaramises. Kui saak on röövitud, naaseb orka merre, tehes oma keha võimsaid moonutusi.

8. Orka on hai ainus vaenlane

Sageli öeldakse, et hai on toiduahela tipus, kuid orka juuresolekul peab ta siiski valvsaks jääma. Vaalaline on tegelikult ainus kiskja
valgehaide teadaolev looduslik esinemine. Teadlased on Lõuna-Aafrika ranniku lähedal filminud stseene orkadest, kes neid hirmuäratavaid kalu õgivad. Sarnaseid videomaterjale on jäädvustatud ka Austraalia vetes. Orkad kasutavad oma võimsaid lõugasid ja teravaid hambaid, et tekitada haidele surmavaid haavu, seejärel tarbivad nende maksa, toitaineterikast organit.

9. Orkal pole kiskjaid

Hüüdnimega mõõkvaal (mõõkvaalad) inglise keelt kõnelevate inimeste poolt valitseb mõõkvaal ookeanilise toiduahela tipus ega tunne seetõttu looduslikke vaenlasi. Nagu teisedki vaalalised, peab see sotsiaalne liik peaaegu alati jahti rühmades ja võib päevas alla neelata kuni 230 kg toitu. Selle looma väga mitmekesises menüüs on kalaparved kõikvõimalikud, pingviinid, pingviinid, paljud mereimetajad (merilõvid, merilõvid, hülged, pringlid, väikesed vaalad, manaatid, delfiinid), merelinnud, peajalgsed (kalmaar, seepia, kaheksajalad), merikilpkonnad ja isegi haid, nagu varem nähtud. Selle toitumist hinnatakse rohkem kui 80 liiki saagiks.

10. Mõõkvaal jahib kajalokatsiooni järgi

Lisaks teravale nägemisele ja teravale kuulmisele on orkal võime orienteeruda kajalokatsiooni abil. See võime võimaldab tal teada saagi suurust ja selle suurust nägemata asukoht. Selleks väljastab mõõkvaal helisid, mis liiguvad vee all, kuni nad kohtavad takistusi. Nendelt tagasi põrgatades annavad helid selle objekti kohta üksikasjalikku teavet. Kuna orkal pole röövloomi, näitavad andmed, kas ta peaks seda saaki küttima või otsima püüdmiseks huvitavamat toitu.

11. Igal hõimul on oma keel

Suhtlemine on väga oluline vaalaliste seas, kes veedavad palju aega vahetades, vahendusel häälitsus
ja füüsiline kontakt. Need väga sotsiaalsed loomad kasutavad suhtlemiseks keerulisi vileseeriaid, pulseerivaid kõnesid ja klõpsatavaid helisid. Väljastatud helid võivad erineda helitugevuse, lainepikkuse, sageduse ja mustri poolest. Kui erinevate rühmade signaalides on sarnasusi, on teadlased avastanud spetsiifilised variatsioonid kaunale (perekond, mis koosneb mitmest põlvkonnast isastest ja emastest). See on teatud mõttes igale hõimule omane dialekt.

12. Orka kogeb ka menopausi

Enamikul loomaliikidel on võime paljuneda oma elu lõpuni. Üksi 6 looma (inimesed ja 5 liiki odontocete, sealhulgas orca) on erandid. Inglismaal Exeteri ülikooli teadlaste läbiviidud uuringu kohaselt on see nähtus seotud orkade sotsiaalsete tavadega, mis seisnevad soovis säilitada. sotsiaalne sidusus. Tegelikult püsivad õed-vennad koos kogu täiskasvanueas. Nii et sigimise jätkamise asemel pühenduvad vananevad emased jätkuvalt rühmale, suunates kõiki põlvkondi: lapsi, lapselapsi ja lapselapselapsi.

13. Orkal on väga raske aju

Ligi 7 kg kaaluval mõõkvaal on kõigist mereimetajatest suuruselt teine ​​aju. Selles kategoorias edestavad imetajat kašelott
millel on loomariigi raskeim aju, umbes 9 kg. Võrdluseks, täiskasvanud inimese kaal on 1,2–1,4 kg.

14. Mõõkvaal magab ainult ühe silmaga lahti

Nagu paljud mereloomad, peab orka hingamiseks veepinnale tulema. Kui ta magab, pool tema aju jääb valvel. Seda tüüpi puhkus, mida nimetatakse unihemisfääriliseks aeglase laine uneks, nõuab, et patsient sulgeks silma aju magava osa vastasküljel. Samuti peab vaalaline hoidma oma õhutusava suletuna, et vältida vee sissepääsu. Teadlik pool annab orkale teada, millal on aeg pinnale hingama tulla ja jälgib võimalikke ohte. Umbes 2 tunni pärast muudab orka külgi, et puhata kaks ajupoolt. Need lühikesed uneperioodid on samaväärsed meie uinakutega.

15. Looduses võib orka elada sajandi!

Seni vanim teadaolev mõõkvaal on a saja-aastane naine Vaikse ookeani põhjaosas elav vanaema või J2. Looma märgati esmakordselt 1930. aastatel Vancouveri (Kanada) ranniku lähedal tänu väga selgelt eristatavale valgele märgile seljal ja sälgule uimes. Oma perega (lapsed, lapselapsed ja lapselapselapsed) elas orka Washingtoni osariigi (Ameerika Ühendriigid) ja Briti Columbia rannikuvetes, aga ka nende piirkondade sisevetes. Matriarhi nähti viimati oktoobris 2016. Pärast mitmekuulist eemalolekut leidsid teadlased, et imetaja suri aasta vanuselt. 105 aastat vana. Looduses on emase maksimaalne eluiga ligikaudu 80–90 aastat ja isasloomadel 50–60 aastat. Vangistuses elavatel vaalalistel on oma vaagna suurus kaks korda pikem eluiga lühem kui looduses, st maksimaalselt 35 aastat.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 29.11.2023

Jätka lugemist:  Vaala rasedus: kuidas see juhtub? Kui kaua?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga