Vombat, Austraalia kukkurloom, ainus loom, kes toodab kuupmeetrilisi väljaheiteid

wombat 063157 650 400

Poolel teel karupoega ja marmoti vahel on vombat tegelikult känguru nõbu: sarnaselt kängurule hoiab see kukkurloom oma last kõhukotti. Suundumas Austraaliasse, et jälgida suurt häbeliku kutti, kes teab, kuidas oma küüniseid näidata!

100% Austraalia päritolu

Marsupial perekonda kuuluv vombat sisaldab kolme liiki, mis elavad ainult Austraalias.

  • Kõige levinum harilik vombat on ankrus Austraalia kaguosas ja Tasmaanias.
  • Lõuna-Karvane ninaga vombat, mis on vähem levinud, on Lõuna-Austraalias (lõunas ja läänes) siiski laialt levinud.
  • Äärmiselt haruldane põhjamaine karvane ninaga vombat esineb vaid ühes väikeses kõrvalises Queenslandi piirkonnas.

Paljusid vombate võib leida ka vangistuses rahvusparkides, loomaaedades ja muudes Austraalia turismiobjektides.

Vombat, tõesti karm

Laia, lame pea ja massiivse ninaga vombat on keskmise suurusega jässaka kehaga imetaja. Tema silmad ja kõrvad on väikesed ning kael väga lihaseline. Oma turske näoga näeb ta välja nagu väike kaisukaru. Tema peaaegu olematu saba on peaaegu täielikult kaetud karvaga. Selle lühikestel, kuid laiadel jalgadel on suured küünised, mis võimaldavad tal omandada urgude kaevamise kunsti.

Tema hambad kasvavad alati tagasi

Selle pehme ja paks karv omandab erinevaid värve, varieerudes liivast pruunini või hallist mustani. Kuigi tema nägemine on üsna kehv, on tema kuulmine ja haistmine vombatis kaks kõrgelt arenenud meelt. Marsupial on ka tugev vibratsioonitundlikkus. Erinevalt teistest kukkurloomadest kasvavad tema hambad pidevalt. Kui üks puruneb, kasvab teine ​​asemele tagasi. Vombati pikkus on umbes 1,20 m, kõrgus 70 cm ja kaal 15–40 kg.

Üsna diskreetne loom

Vombat on üksildane, kes on sellegipoolest väga seltskondlik oma eakaaslaste suhtes, kellega saab oma kodu jagada. Öise eluviisiga ja arglik loom veedab suure osa päevast oma urus magades, sageli selili, käpad õhus. Parim aeg selle vaatlemiseks on hämarus, kui see ühineb kõrge värske rohuga, et oma toitu otsida. Enda pesemiseks veereb vombat liiva sees.

Vombat: häbelik, kuid kangekaelne

Vaatamata oma häbelikule loomusele, mis ei julgusta teda probleeme otsima, võib kukkurloom muutuda agressiivseks ja teab, kuidas enesekaitseks ründajaid tõrjuda. Väga territoriaalne, see on ohu korral võimeline oma urgu tagumise osaga ummistama: see tagumiku luust plaadist koosnev kilp võimaldab tal blokeerida vaenlaste läbipääsu, kes tahaksid teda oma peidupaika jälitada. Sissetungijate peletamiseks kasutab ta ka nurinat ja karjuvat hüüdeid.

Tal on karm nahk!

Väljaspool oma urgu ei kõhkle see kangekaelne ja sihikindel loom pigem takistuse poole tormast, kui sellest mööda minema. Vaatamata oma suurusele suudab vombat röövlooma eest põgenemiseks joosta kuni 40 km/h. Kui ta vahele jääb, on tema muljetavaldavalt tugevat nahka väga raske hammustada. Selle küünised võivad ka vastastele tõsiseid vigastusi tekitada.

Vombati XXL urg

Peamiselt rajab vombat Austraalia mägistesse metsadesse oma tohutud urud, kuhu ta teeb magamiseks lehestiku pesa. Üldiselt eelistab ta hüdreeritud mulda, mida on tema elupaiga jaoks lihtsam kaevata. Tihti kuristikes paiknev urg võib ulatuda kolmekümne meetrini, et suvel jahedust ja talvel soojust nautida.

Tema laps on kerge nagu sulg

Üksinduse fänn vombat suhtleb ainult sigimisperioodil. Paaritumine toimub tavaliselt septembrist detsembrini ja tiinus kestab 20–22 päeva. Emaslind – kes saab viljakaks alates 2. eluaastast – toob kevadel ilmale üksiku poega. Laps kaalub 1–2 grammi ja on 3 sentimeetrit pikk. Erinevalt teistest kukkurloomadest on emal seljaga seljaga kõhukott, mis võimaldab tal vältida järglaste katmist liiva või mullaga, kui ta augu kaevab. Pisike toitub ainult emapiimast, seejärel lahkub kotist umbes 6-7 kuu vanuselt (hiljemalt 10 kuu vanuselt). Nad elasid koos umbes kaks aastat enne lahkuminekut.

Kaks nädalat seedimist

Taimtoiduline vombat toitub peamiselt rohust, juurtest, samblast, seentest ja puukoorest. Tal on aeglane ainevahetus: toidu täielik seedimine toimub kahe nädalaga, mis aitab tal kuivas keskkonnas areneda. Toitmiseks võib vombat veeta päevas kolm kuni kaheksa tundi karjamaal ja läbida kuni kolm kilomeetrit. Vombat sööb oma einet üksi ja talle ei meeldi jagada.

Kuubikujulised vombati väljaheited

Kui ta jagab meelsasti oma pesa liigikaaslastega, näitab vombat eksklusiivsust oma territooriumil, mida ta märgistab väljaheite jätmisega. Kuna lõhnad on inimestel erinevad, leiab vombat pärast pikka ööd, mis veedeti toidu otsimisel, kergesti koju. Marsupial on ainuke loom maailmas, kes toodab kuni 100 kuupmeetrist väljaheidet päevas. Milleks ? Kuna selle soolestiku teatud osad – jäigad ja kitsad – vormivad tahke ja nurki, andes ekskrementidele kuubikujulise kuju.

Vombat ähvardas väljasuremine

Selle tuntuimate kiskjate hulka kuuluvad dingod, rebased ja Tasmaania kuradid. Sellele lisanduvad kokkupõrked maanteel, mille käigus kaotavad elu paljud vombatid. Imetaja looduslik elupaik on inimtegevuse (põllumajandus, linnastumine jne) ja põllumeeste salaküttimise (kes peavad teda kahjuriks) tõttu tunduvalt muutunud. Selle muudatuse tagajärjel vähenes rahvaarv massiliselt. Paljudesse parkidesse ja looduskaitsealadesse salvestatud vombati ähvardab aga looduses väljasuremine. Selle eluiga varieerub looduses 5–15 aastani ja vangistuses kuni 30 aastani.

Foto krediit nr 2: Bjørn Christian Tørrissen

Jätka lugemist:  Rästik, meie maal väga levinud mürkmadu

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga