Valge põder, väike röövlind, keda võib vaadelda Edela-Prantsusmaal

elanion blanc 165649 1200 738

Foto krediit: Stephen Temple

Valge põder on kirju mustvalge sulestikuga kaunis röövlind. Pärineb 90ndatest, selle ilmumine aastal Edela-Lääne Prantsusmaa on hiljutine. Algselt Sahara-tagusest Aafrikast pärit lind koloniseeris seejärel Pürenee poolsaare, et lõpuks ületada Püreneed. Nihe põhja poole, mis oleks tingitud nii globaalsest soojenemisest kui maastikumuutusest. Lähivõte valgest põdrast, väikenärilistesse armastavast röövlinnust.

Mis lind on valge põder?

Valge põder (Elanus caeruleus) kuulub perekonda acipiteerib
mis koondab ööpäevaseid röövlinde, mis koosnevad 69 perekonnast ja 260 liigist, keda leidub kõigil mandritel, välja arvatud Antarktika. Atsipitriididel on järgmised ühised omadused:

  • Binokulaarne nägemine, mis soodustab saagi asukohta;
  • Konksukujuline nokk, mis hõlbustab liha rebimist;
  • 4 sõrmega jalad kumerate ja teravate küüntega, mis hõlbustavad saagi püüdmist;
  • Seksuaalne dimorfism, mida iseloomustab emasloomast väiksem isane. Selles aspektis on valge põder erand, sest kohal on mõlemad sugupooled sarnased mõõtmised
    : 30–35 cm pikk, keskmine tiibade siruulatus on 78 cm ja kaal umbes 250 g.

Kuidas valge põtra ära tunda?

See väike röövlind kujutab endast siluetti jässakas oma suuruse kohta üsna suure peaga ja üsna lühikese hargnenud sabaga. Täiskasvanu seljal, tiibadel ja sabal on üldine helesinine-hall värvus. Pea ja alaosa on valged. Esmaste lendsulgede õlad ja alumine pool on mustad. Noka aju ja jalad on kollased, nende silmad kannavad väikest musta maski ja iirised on varjundiga erepunane. Pojad eristuvad tuhmima sulestiku, tiibade võral ja rinnal valgete pruunikate täppidega.

Millistes riikides elab valge põder?

Röövlind pesitseb Pürenee poolsaarel ja aastal Prantsusmaa, samuti enamikus Aafrika riikides ja Araabia poolsaare edelaosas. Te peaksite teadma, et valge põder on Portugalis pesitsenud alates 1960. aastatest ja liitus naaberriigi Hispaaniaga paar aastat hiljem. Arvatavasti saabus alatesAafrika seal, kus teda leidub rohkesti, eriti Marokos, võis lind jõuda Edela-Euroopasse nii globaalse soojenemise kui ka selle geograafilise piirkonna maastike muutumise tõttu. Liikide laienemine Hispaanias langeb tõepoolest kokku intensiivistumisega teraviljakultuurid ja sellega 1960. ja 1970. aastatel kaasnenud raiesmikud. Need muutused oleksid toonud kaasa hiirte leviku, soodustades valge põdra asutamist. Püreneemaal satub liik sageli dehesasse, ökosüsteemi, kus eksisteerivad koos rohttaimed ja hõredad puud, eriti Tammepuud.

Kus saab Prantsusmaal valget põtra jälgida?

Liik loodi Prantsusmaal 1980. aastate alguses, esmakordselt aastal Maksab baski, enne kui vallutas järk-järgult uusi territooriume edelaosas. Pärast ebaõnnestunud pesitsuskatset 1983. aastal Akvitaanias õnnestus esimene pesitsemine 1990. aastal. Sellest ajast peale näib valge põder olevat püsivalt elama asunud, sest iga aasta on tähistatud kümnete poegade lendudega. Röövlind pesitseb nüüd regulaarselt Edela-Lääne Prantsusmaal ja mitu aastat Midi-Pyrénées piirkonnas. Märkame aeg-ajalt sissetungi väljaspool seda piirkonda, näiteks piki Atlandi ookeani rannikut, aga ka Hauts de France’is ja Grand Est’is. Prantsusmaal kasvab seetõttu rahvaarv nii geograafiliselt kui ka arvuliselt. Meie piirkondades on valge põder sagedased avatud maastikudpõllukultuurid, niidud ja hajasalud, mis moodustavad saakloomale soodsaid elupaiku.

Mida valge põder sööb?

Valge põder jahib oma väiksuse tõttu väikest saaki ja toitub peamiselt sellest mikroimetajad, nagu hiired, rästad ja põldhiired. Mõned linnud pakuvad lisatoitu, peamiselt väljaspool pesitsusperioodi. Need on peamiselt maismaal toituvad liigid, nagu näiteks taevalõoke, kollane kiisk, linask ja meloodiline linask. Vahetevahel täiendab oma menüüd valge põder putukad, valides peamiselt suured orthoptera ja mardikad. Jahipidamiseks on kiskjal 2 tehnikat: ta hõljub lennates kohapeal või varitseb, tavaliselt õhtuhämaruses. Ahvenale (elektripostile, puu latva) postitatud valge põder märkab oma saagi, sööstab selle peale, püüab kinni ja sööb ära. Suuremad loomad kantakse enne allaneelamist oksale või kivile.

Milline on valge põdra elustiil?

Röövlind käitub üsna heitlikult, liikudes mõnikord pikki vahemaid, kuid teda ei peeta rändajaks. Valge põder elab sageli üksi või paarina paaritushooajal. Väikesi lahtisi rühmitusi võib mõnikord näha piirkondades, kus toitu on külluses, kuid idapoolne valge-hark ei ole liik. seltskondlik nagu ka mõned linnud. Aafrikas võivad nad aga moodustada suuri rühmitusi (eriti ühiselamutes), kus on mitusada isendit. Pesitsusajal näitavad vanemad end agressiivne kui sissetungija läheneb pesale ja ründab jõuliselt üle nende territooriumi lendavaid linde. Nagu enamik röövlinde, ei ole valge põder eriti häälekas. Kuigi mõnikord kostab ta kõrgeid hüüdeid, on lind tavaliselt vait.

Kuidas moodustuvad valge põdra paarid?

Jooksul kurameerimisrituaal, tõuseb isane ahvenalt õhku ja tõuseb rippuvate jalgadega kõrgusele. Ta liigub eemale ja hüppab tagasi, poolsuletud tiivad, jalad endiselt rippumas ja toetub puule, kus ta jääb poolavatud tiibadega ja madalal sabaga. Igal tantsul võtab naine temaga sama suuna ja kaks partnerit naasevad peaaegu koos. Teine koreograafia seisneb selles, et isane lahkub puuhekist, millel ta istub, ja lendab selle ühest otsast teise üle. Iga puu kohal tiirutades langeb lind ootamatult maha, tiivad üles tõstetud, nagu a langevari. Emane vaatab saadet liigutamata, kuid võib paraadi tähelepanelikumaks jälgimiseks ahvenat vahetada. Pärast umbes 1-tunnist rituaali kohtub paar puu otsas, et paarituda.

Kuidas väikest valget põtra kasvatatakse?

Valge põder pesitseb tavaliselt põõsas või puus. madal kõrgus, sageli sama mis eelmisel aastal. Mõlemad täiskasvanud osalevad pesa ehitamisel, isane annab materjalid – peened oksad – ja tema partner ehitab. Enne märtsi lõppu muneb emane 3–5 muna 2–3-päevaste intervallidega. 23–28 päeva kestva inkubatsiooni lõpus sünnivad tibud alasti. Neid hautab ja toidab ema, isane toob saagi. Pojad omandavad oma täieliku sulestiku umbes 3 nädala vanuselt ja saavad lennata 1 kuu pärast, kui toitu on palju. Selle liigi aretus 2 poega on levinud. Kui eelmise pesakonna pojad pole veel välja lendanud, siis paar alustab uut. Pesade vahe on siis vaid mõnekümne kuni saja meetri kaugusel. Mõned vanemad üritavad mõnikord kasvatada kolmandat ja harvem neljandat poega. Nähtus mitu reproduktsiooni on sageli täheldatud Aafrikas.

Kas valge põder on ohustatud liik?

Üks kord täiskasvanud, sellel linnul on vähe kiskjaid, kuid poegi või mune võivad saagiks saada suured röövlinnud, lihasööjad imetajad (rebased, metsikud koerad) ja mõnikord ka maod. Kui valge põder näitab a suurendama oma populatsioonidest väljaspool oma praegust levikuala, jääb ta Euroopas haruldaseks (paar tuhat isendit). Pange tähele, et paaride arv kasvab Prantsusmaal aeglaselt. Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) on liigitanud selle liigi „kõige vähem ohtlikuks” ja see ei kujuta endast tõsist ohtu, mis ohustaks selle jätkusuutlikkust. Linnu tulevik sõltub eelkõige aastal praktiseeritavast põllumajanduspoliitikast Hispaania, mis on endiselt peamine Prantsusmaal viibivate üksikisikute pakkuja. Tema elupaikade muutmine (puude, hekkide raiumine, põllumajanduse intensiivistamine või haritava maa mahajätmine) oleks valgele põdrale tegelikult kahjulik. Selle eeldatav eluiga on looduses umbes 10–12 aastat.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 21.12.2023

Jätka lugemist:  Harilik hahk, sukelpart hindamatu udusulega!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga