Tamariin, krõbeda näoga väike ahv

tamarin 074834 650 400

Kui mõned kannavad uhket punast mantlit, siis teised näitavad majesteetlikke bacchante. Olenemata liigist, ei puudu tamariin ahvatlusest. Tutvuge imearmsa väikese ahviga, kes hüppab Kesk- ja Lõuna-Ameerika metsades liaanidelt okstele.

Tamarindi isikuleht

Tamarin on rahvakeelne nimi, mis on antud mitmele Ameerika mandrilt pärit ahviliikidele (platüriiniahvid), mis kuuluvad Callitrichidae perekonda. Nende Uue Maailma väikeste platüriini primaatide hulgast leiame perekonnad Saguinus (enim esindatud ja sagedamini nimetatakse neid “saguiinideks”), Pinchés, Callimico ja Leontopithecus (st lõvitamariinid üksi moodustavad perekonna Leontopithecus). Tamariine on viisteist liiki, tuntumad neist on keisertamariin, kuldlõvi tamariin ja Goeldi tamariin.

Tema välimusest ei puudu hoovus

Tamariini hüüdnimeks on orav ahv selle väiksuse tõttu, mis on täiskasvanuna 20–30 cm ja keskmine kaal 400–500 grammi. Primaadi on kergesti äratuntav erektsioonivõimeliste karvade laka, eesluu, suurte vuntside, harjade või narmaste järgi. Selle paks karv on laias värvivalikus: kuldne, oranž, punane, mille varjundid erinevad olenevalt kehaosast. Kõigil neil on pikk saba, mille pikkus on 30–40 sentimeetrit. Nende paljad peopesad ulatuvad peenikesteks sõrmedeks.

Tamarind peidab end puude sisse

Tamariin on ahvide perekond, kes elab Kesk- ja Lõuna-Ameerika troopilistes ja ekvatoriaalmetsades. Primaat veedab suurema osa ajast puude otsas, kus talle meeldib liikuda okste ja liaanide virrvarri vahel, et täiesti ohutult liikuda ja varjuda. Lõvi tamariin käib sageli ka Atlandi ookeani ranniku lähedal asuvates soometsades.

Jätka lugemist:  Marsh Harrier: kes ta on? Kuidas ta elab?

Tamarindi menüüs: puuviljad ja putukad

Kõigesööja loom, tamariin, tarbib peamiselt puuvilju, nektarit ja lilli, mis annavad talle kasvuks vajalikke toitaineid. Primaat sööb ka putukaid, mida ta oma pikkade peenikeste sõrmedega kergesti üles korjab. Mõned liigid, näiteks näputäis, täiendavad oma dieeti sisalike, usside, konnade, lindude või munadega. Teised (näiteks lõviahv) toituvad puutüvedes sisalduvast mahlast või vaigust.

Tamariinide vahel konkurentsi pole

Tamariin on seltskondlik ahv, kes areneb umbes kümneliikmelises rühmas. Kuigi mõned klannid on segatud, koosnevad teised ainult meestest või emastest. Küpsuseks saanud noored ahvid lahkuvad oma algsest rühmast, et liituda teisega: selline geneetiline segunemine võimaldab vältida sugulusaretust. Lisaks hügieenilisele aspektile säilitab sage vastastikune peibutamine grupi ühtsuse. Samal territooriumil eksisteerivad koos mitu tamariini liiki, mida nad koos kaitsevad. Üksikisikud ei konkureeri omavahel, sest nad ei otsi samu toite või erinevad nende hankimise viisi või päritolu poolest (maapinnal, õhus, puudel jne).

Tamariin: hüppaja, jooksja või kõndija

See puust ahv veedab suurema osa oma ajast puudel toitu otsides ja puhkamas. Ööpäevane ja väga aktiivne, reisib iga päev rohkem kui kilomeetri, et toitu otsida. Tamarindi sooletransiit on nii kiire, et selle sissevõetud seemnete, puuviljade või marjade kest ei jõua maomahla poolt lahustuda. Ajades neid väljaheitega, aitavad primaadid kaasa nende levikule ja seega nende loodusliku keskkonna ökoloogilisele tasakaalule. Väga hea hüppaja, tamariin kasutab oma saba tasakaalustajana okste ja viinapuude vahel liikumiseks, kuid võib ka joosta või lihtsalt kõndida.

Väikeste tamariinide eest hoolitseb kogukond

Emastel tamariinidel kestab innatsükkel umbes kaks nädalat. Pärast paaritumist kestab tiinus 140–145 päeva ja ema sünnitab tavaliselt kaks poega, kes kaaluvad keskmiselt 85 grammi. Ta toidab neid esimesed nädalad, seejärel annab teatepulga üle isale, kes hoolitseb oma järglaste eest, kui nad hakkavad sööma nagu täiskasvanud. Kuni seitsmenädalaseks saamiseni klammerduvad vastsündinud täiskasvanute selja külge. Võõrutamist oodates – mis toimub umbes kolm kuud – osalevad kõik rühma liikmed poegade hooldamises peibutamise ja toitmise kaudu. Nooruk saab suguküpseks kuueteistkümne ja kahekümne kuu vahel.

Jätka lugemist:  Mis on känguru kotis?

Tamarindi jaoks murettekitav olukord

Peamised ohud tamariinile on metsade hävitamine, põllumajandus ja salaküttimine. Lemmikloomaturu kasv ja meditsiinilised katsed on kaasa aidanud teatud liikide vähenemisele, mida Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) liigitab erinevalt: kahevärvilist tamariini peetakse kriitiliselt väljasuremisohus, samas kui keisertamariini on kõige vähem liigitatud. Mure. 1970. aastatel jõudis kuldlõvi tamariin väljasuremise lähedal, enne kui ülemaailmne taasasustamise plaan aitas selle väikese ahvi päästa. Vaatamata kaitsemeetmetele on suurem osa liike end murettekitavas olukorras. Tamariini eluiga on looduses kümme aastat.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga