Scops öökull või scops öökull, öökullidest väikseim

petit duc 144546 1200 738

Foto krediit: Imran Shah

Oma värvilise sulestikuga koor, jääb metsakull metsasel maastikul täiesti märkamatuks. Pole eriti häbelik, võib sageli külastada linnaparke ja aedu, kuid ootab alati ööni, et linnavalgustuses esile tõstetud putukaid jahtida. enamus väike öökull Euroopas leidub peamiselt külades, kus heledad metsad pakuvad talle pesitsemiseks vanu puid ja lagedaid toitumisalasid. Rangelt raptori portree öine
mis mahub lihtsalt ühte kätte!

Kes on öökull?

Scops scops öökull (Otus skopsid) on sugukonda kuuluv linnuliik öökullidperekond öised röövlinnud esineb kõigil mandritel peale Antarktika. Seda nimetatakse ka öökulliks, see on keskmiselt 20 cm pikk ja isastel 75–80 g ja emastel 90–95 g. Seal on kaalu kõikumine hooajaline (sügisel kuni 145 g). Peale kaalu ei esine liigil seksuaalset dimorfismi. Väiksem kui a musträstas (mis on umbes 25 cm pikk ja kaalub olenevalt aastaajast maksimaalselt 110 g), on skoplik öökull Euroopa väikseim öökull. euroopa öökull. Selle pikaealisus looduses on 6 aastat.

Kuidas öökulli ära tunda?

Öökulli eristab sihvakas siluett. Tema salajas sulestik, punakaspruun või hallpruun, mustaga peeneks triibuline, võimaldab sulanduda puude koorega. Alumine pool on heledam. Tema peas on lühikesed, silmapaistmatud haigurid. Seljal on selgelt nähtavad valkjad abaluud. THE näo ketas hall scops öökull toob esile oma kollased silmad. Nokk on sinakasmust, kulmud valkjad ja kuklas heledate laikudega täpiline. Tiivad on pikad ja saba lühike. Väikese öökulli jalad on kaetud peente valgete sulgedega ja küünised on hallid. THE alaealised meenutavad täiskasvanuid, kuid vähemtäpilise sulestikuga.

Kus öökull elab?

See liik, mis on piiratud kuuma ja kuiva suvekliimaga piirkondades, pesitseb ainult piirkonnas lõuna pool Euroopa mandriosast: Pürenee poolsaar, Itaalia, Prantsusmaa, Austria, Slovakkia, Balkani riigid, Küpros, Kreeka ja Türgi. Öökulli pesitsusalasse kuuluvad ka Lõuna-Venemaa (Baikali järv) ja Kesk-Aasia (Mongoolia). See trans-Sahara migrant talved Euroopa lõunapoolseimates piirkondades, Sahara-taguses Aafrikas (Maghreb, Senegal, Etioopia) kuni Lähis-Idani (Pakistan, Iraak). sisse Prantsusmaa, leitakse öökulli peamiselt Vahemere piirkonnas ja harvemini Loire’i kohal. Populatsioonid on registreeritud Poitou-Charentes’i piirkonnas (Vienne) ja Oléroni saarel (Charente-Maritime). Selle esinemine on ebaregulaarne Juras, Allier’is, Puy-de-Dôme’is, Savoie’s ja Kesklinna piirkonnas. Skoplik öökull on istuv Korsikal ja Hyèresi saartel.

Millised on selle eelistatud elupaigad?

Öökull pesitseb eelistatavalt soojades ja kuivades maastikega piirkondades avatud poolavatud: nõmmed, tühermaad, põllumaad, heinamaad või raiesmikud. Tema eelistatud keskkonnad on tungivalt vahele segatud vanad puud esinevad viljapuuaedade, parkide, aedade, radade, salude, metsaservade või heledate metsade kujul. Öökull käib sageli nii maal kui ka linnalähedastes piirkondades. See võib asuda inimeste lähedusse, varemetes hoonetesse või küla südamesse.

Mida öökull sööb?

Öökullide toitumine on sisuliselt putuktoiduline. Lind tarbib peamiselt suured putukad, selge eelistusega orthoptera (rohutirtsud, jaaniussikad, ritsikad, tsikaadid). Seejärel saabuvad neoptera (pulgad putukad), mardikad, liblikõielised (liblikad, röövikud), müriajalgsed (sajajalgsed) ja ämblikud. Võimaluse korral ja eriti sigimisperioodil võib röövlind alla neelata vihmausse, väikesi pääsusilmi, roomajaid (sisalikke), kahepaikseid (puukonnad) ja mikroimetajad nagu lendhiired või rästad. Suuri saakloomi söövad kõige sagedamini emased öökullid, kelle kaal ja toitumisvajadused on suuremad kui isastel. Küünukull jahib peamiselt katte alt, lühikese taimestikuga maapinnal, kuid võib putukaid otsida ka oksi. Nagu kõik öökullid, lükkab see tagasi pallidtema enda olemus koosneb põhiliselt tema söödud selgrootute kitiinijääkidest.

Milline on öökulli elustiil?

Ei ole väga häbelik, väike röövlind ei põgene inimeste eest, vaid hoiab distantsi. Öösel võib teda tabada tänavalaternate valgustatud putukaid jahtimas. Eksklusiivselt öine, öökull on aktiivne 2 faasis: õhtul hämaruse lõpus ja hommikul enne koitu. Pesitsusajal jätkab tema tegevust kogu öö, et poegi toita. Alati pesitsusajal kuuleme isaslooma kordamas täissilpi “tiou” võimsa ja fluse häälega. Väidetavalt sarnaneb selle öine laul, mida on lihtne märgata ämmaemand kärnkonn (Alytes sünnitusarstid). Päeval peidab öökull end puude vahele ja püsib liikumatult vastu tüve, sulestik võimaldab tal sulanduda loodusmaastikuga.

Kuidas öökull paljuneb?

Öökull annab tavaliselt ainult ühe haudme aastas ja naaseb sageli samale kohale pesitsema. Liik on üldiselt monogaamne, kuigi soodsates tingimustes on teatatud polügaamia juhtudest (saadaval on toiduvarud ja peavari). Pesitsemiseks valib lind peamiselt vana õõnsa puu, a õõnsus
kaevatud rohelise kirka või seinaprao poolt 1,50–10 m kõrgusel. Kui ta ei leia sobivat pesapaika, võib kaljukell laenutada haraka vana pesa või võtta endale kunstliku pesakasti.

Kuidas linnupoegi kasvatatakse?

Alates mai keskpaigast ladestuvad emased 3 kuni 6 muna ümmargune ja valge, mida ta inkubeerib üksi 24–25 päeva. Ta loodab oma partnerile, kes varustab teda inkubatsiooni ajal saagiga. Isane toidab tibusid ka esimese 10 päeva jooksul pärast koorumist, seejärel langeb ülesanne kahele täiskasvanule. Kui pojad saavad lennata 1 kuu pärast, toidavad vanemad neid veel 4–6 nädalat. Screech öökullid võivad paljuneda vahetult enne oma esimest sünnipäeva.

Kas öökull on ohustatud liik?

Öökulli ei peeta ohustatud liigiks. See on klassifitseeritud “väike mure” Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punases nimekirjas. Kunagi peaaegu kogu Prantsusmaa territooriumil (välja arvatud riigi põhja- ja kirdeosas) laialt levinud öökulli populatsioon hakkas 19. sajandi lõpus vähenema. Öökull on teatud piirkondadest (Marne, Bretagne) kadunud ja teistes (eriti Rhône-Alpes, Camargue ja Aquitaine) oluliselt vähenenud. Alates põhjused kõige sagedamini viidatakse tema saaklooma, eriti suurte putukate vähesusele, mis on tingitud muutustest põllumajandustavades (laienemine, monokultuur, fütosanitaartoodete kasutamine). Seejuures on võsukese pesitsuskohad pärast puuri hävitamist ja metsalangetamist vähenenud. vanad puud
liigi jaoks hädavajalikud. Tööjõu vähenemise põhjuseks on ka maanteeliiklus.

Kas künn on kaitsealune liik?

Skoplik öökull naudib a täielik kaitse Mandri-Prantsusmaal vastavalt ministri 17. aprilli 1981. aasta dekreedile kogu territooriumil kaitstud lindude kohta. Seetõttu on keelatud seda hävitada, moonutada, tabada või ära viia, tahtlikult häirida või naturaliseerida, samuti hävitada või ära viia. munad ja pesadning selle keskkonna hävitamiseks, muutmiseks või halvendamiseks. Olenemata sellest, kas see on elus või surnud, on keelatud seda transportida, kaubelda, kasutada, hoida, müüa või osta.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 11.04.2024 Raptor

Jätka lugemist:  Mustpea-kajakas, sümboolne merelind

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga