Savanni rebane, Lõuna-Ameerika imetaja

renard des savanes 135045 1200 738

Savannirebane on Lõuna-Ameerika koer, keda eristab hall ja punane karv. Liigid kõigesööja, naudib ta puuvilju sama palju kui linnud ja putukad. Aga see, kellele me hüüdnime paneme krabisööv rebane, naudib ka krabisid. Portree vähetuntud imetajast, sest ta on üksildane ja öine.

Kes on savanni rebane?

Savanni rebane (Cerdocyon tuh) on sugukonda Canidae kuuluv lihasööja imetaja. Seda nimetatakse ka krabisööv rebane sest olenevalt elupaigast tarbib ta maismaakrabisid. Perekonna Cerdocyon ainus liige, elab Lõuna-Ameerikas (Argentiina, Venezuela, Paraguay, Uruguay, Boliivia, Panama, Colombia). Savannirebase pikkus on umbes 64 cm, saba pikkus on 30 cm ja kaal 5–8 kg. Tema Pikaealisus vangistuses on maksimaalselt 11 ja ½ aastat.

Kuidas savanni rebast ära tunda?

Oma üldise morfoloogia poolest sarnaneb Lõuna-Ameerika koer enamiku rebastega, keda me Euroopas tunneme, kuid värvi selle karvkate erineb. Loomal on selg hallikaspruun, pea, kõrvad ja jalad punased. Tema kurk ja rind on valged. Jala- ja sabaotsad on mustad. Selle karusnaha varjundid varieeruvad sõltuvalt elupaik. Näiteks on rebane Põhja-Venezuelas ja Brasiilia keskosas tumedast kuni peaaegu mustani; hõbehall Venezuela tasandikel ja kahvatu punakashall-kollane Ceara piirkonnas Brasiilias. Üldjoontes märgime ka seda, et metsaisendid on lagendikul elavatest (pimedamad) oluliselt hallemad. Savannirebane ei esita ühtegi seksuaalne dimorfism.

Kus savannirebane elab?

Savannirebase levila hõlmab alasid rannikuäärne Ja mägine Panama ja Venezuela ning arvukad metsad: Andides, Boliiviast ja Argentinast ida pool; Brasiilia Atlandi ookeani rannikul ja Kolumbia Vaikse ookeani rannikul. See väga loom mitmekülgne hõivab erinevat tüüpi metsi (Amasoonia, kuiv, niiske, merepinnast kuni 3000 m kõrguseni). Seda leidub ka savannides palmipuud avatud nagu kinnistes lehtmetsades, aga ka soodes, võsas, metsas ja muudel võsastunud aladel. Boliivia, Paraguay ja Argentina kuivades piirkondades jääb imetaja metsaservadesse. See kohandub metsade hävitamine samuti põllumajanduse ja aianduse laienemine (suhkruroog, eukalüpt, melon, ananass) ja taastuv keskkond.

Mida savannirebane sööb?

Koerte menüü koosneb väikestest imetajatest, puuviljadest, kahepaiksetest, putukatest, vähilaadsetest, lindudest ja raipetest. Tema dieet kõigesööja varieerub sõltuvalt ressursside saadavusest ja aastaajast. Tema väljaheidete jälgimine paljastab tema käitumise väga hästi. oportunistlik. Näiteks Venezuela saidil maakrabid esindavad suuremat osa selle toidust vihmaperioodil; Ibera (Argentiina) märgaladel on nad veelinnud; Ida-Colombia Andides, kõrgemal kui 2600 m, on selgroogsed enim tarbitavad toidud; lõpuks Marajo madaliku (Brasiilia) metsastes savannides puuviljad
kultiveeritud ja metsikud ning putukad annavad peaaegu kogu selle toidu. Savannirebase toitumist uurides täheldati muid eripärasid:

  • mõned isendid neelavad väikeseid kive kruusaaukudest, tõenäoliselt mineraalainetena (Marajó piirkond, Brasiilia);
  • Isikud peidavad oma toitu ja märgivad seda uriiniga;
  • Idanevate seemnete esinemine väljaheidetes näitab, et liik aitab kaasa metsaökosüsteemi uuenemisele.

Mis on tema jahitehnika?

Liigid öine, hakkab savannirebane aktiivseks muutuma õhtuhämaruses kodupiirkonnas, mille pindala on alla 1 km². Ülejäänud aja puhkab ta maapinnal tihedas alusmetsas või teiste loomade (näiteks vöölaste) urgudes. Imetaja kolib sageli sisse üksildane
või paarikaupa, mõnikord kaasas 2–3 noorlooma (selle poega). Karjajaht on haruldane, kuid krabisööv rebane talub liigikaaslaste viibimist kohas, kus toitu on külluses ja kergesti ligipääsetav (kilpkonnamunad, viljad, termiidid, suur raipe jne). Seega märkame, et koer näitab end meelsasti rohkem territoriaalne
kuival hooajal (vähem toitu) kui vihmaperioodil.

Kuidas savannirebane paljuneb?

Paljunemisperiood varieerub sõltuvalt levitamine savannirebasest. Näiteks on pesakondi täheldatud juunist detsembrini Brasiilias; detsembrist veebruarini Venezuela tasandikel ja aastaringselt mujal Venezuelas. Looduses on see liik monogaamne sigib ainult üks kord aastas ja kuni kaks korda vangistuses, 7-8-kuuliste intervallidega. Pärast ligikaudu 56-päevast rasedust sünnib 3–6 poega pimedana ja kurdina. 120–160 g kaaluvad ema imetab neid kohe rinnaga ja 14 päeva pärast avavad nad silmad.

Kuidas kasvatatakse savanni rebasepoegi?

Alles 16. ja 20. päeva vahel toovad vanemad tahke toit käeulatuses (hammaste kasvamise ajal). Dieet muutub seejärel segaseks, sest imetamine kestab umbes 90 päeva. 1 kuu pärast lahkuvad pojad koopast vahelduvalt ja sagedamini alates 45. päevast, mil ilmuvad täiskasvanud karvkatte värvi. THE võõrutamine esineb 5 kuu vanuselt ja seksuaalne küpsus jõutakse veidi enne nende esimest sünnipäeva. Pojad hajuvad 18–24 kuu vanuselt. Kuid isegi hajutatuna naasevad nad sigimisperioodil oma vanemate juurde, mis viitab sellele, et selle liigi puhul on õdede-vendade vahel tihedad sotsiaalsed sidemed.

Kas savannirebane on ohustatud liik?

Täiskasvanuna kogeb koer vähe kiskjad, kuid rebasepoegasid ihaldavad jaaguarid, pumad, hundid ja teatud röövlinnud. Savannirebast ei kütita ega salakütita, sest tema lühikest kareda karva on vähe kaubanduslik väärtus. Kui see ründab kodulinde ja tallesid, võivad vihased kasvatajad imetajat ebaseaduslikult tappa. Teatud piirkondades on krabisööv rebane ka autoliikluse ohver. Peamine teadaolev oht sellele liigile pärineb patogeenne infektsioon levivad vaktsineerimata kodukoertelt (Brasiilias saavad need kaks kihva kokku, kui nad prügimägedel prügi otsivad). Savannirebane on loetletud Washingtoni konventsiooni (CITES) II lisas ja kategoorias “väike mure” Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punasesse nimekirja. Seda liiki ei peeta ohustatuks ja tema elukohariikides ei kohaldata kaitsemeetmeid.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 28.01.2024

Jätka lugemist:  Hiidpanda: kuidas ja kus ta elab? Kõik, mida panda kohta teadma pead

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga