Rubiginoosne kass või India leopardkass: kes see on? Kus ta elab ?

chat rubigineux 172030 1200 738

Foto krediit: Rahulratan Chauhan

India leopardkass, keda mõnikord kutsutakse hüüdnimega “Felid hummingbird”, on maailma väikseim kass. Selle ladinakeelsest nimest (Prionailurus rubiginosus), räigel kassil, ehkki vähetuntud, on ka hüüdnimi “punakas kass”. Kuidas see kass välja näeb? Kust seda leida? Tule järgi koos meiega selle kuulsalt sõbraliku ja mänguhimulise metskassi jälge.

Kuidas tunda ära räiget kassi?

Looma väiksus ja kerge kaal pole tema ainsad omadused. Tundub, et käeshoitav (Prionailurus rubiginosus) kaalub kuni 1,6 kg ja pikkus on 35–48 sentimeetrit. Väiksemad esindajad kaaluvad alla 800 grammi kuni 1 kg. Tema pikk ja paks saba on 15–39 sentimeetrit, mis on peaaegu pool kehast. See tagab talle täiusliku tasakaalu, kui ta peidab end puude alla. See on ka tumedam kui karv, üldiselt halli värvi. See karusnahk, mis sobib suurepäraselt kiskjate ja jälitava saagi eest varjumiseks, on täiustatud rooste varjundiga seljal ja külgedel. Selle rinnal, kõhul ja jalgade siseküljel on valge karv. Laigud sulanduvad ka tema saba karva sisse ja muutuvad rõngasteks, mis kaovad selle otsast. Intensiivsemad mustaks tõmbuvad triibud kaunistavad jalgu ja peapõhja, millel on iseloomulikud triibud:

  • 2 tumedat triipu täiustavad tema põski;
  • Veel 4 triipu algavad tema suurepärastest silmadest, mis ulatuvad tema väikeste ja ümarate kõrvade vahelt selja ja õlgade poole.

Ruumikassi käitumine ja paljunemine

Väike ja hiiliv, sellest peopesale mahutavast kassist on vähe teada. Kõige sagedamini metsas elav loom on peamiselt maismaa, kuid hindab siiski troopilist puud. Üksildane kass, tuleb teadaolevalt ainult öösel välja toitma. Alles paljunemise ajal liitub isane emasloomaga. Emane talub oma eakaaslasi vaid lühikese innaperioodi jooksul. See kestab vaid 5 päeva ja ta sünnitab aprillis pärast 65–71-päevast tiinust ühe või kolm poega. Pesakond sünnib täppide ja triipudeta heledamate silmadega kui merevaiguvärvi iiriseid kandvad täiskasvanud. Päeval peidab india leopardkass varjupaika ja tuleb välja alles öösel saaki otsima. Tema lemmiktoidud: väikesed närilised, roomajad, konnad ja putukad. Väga diskreetne loom, sellegipoolest on loom mõnevõrra häbeliku ja mänguhimuline. Ta pöördub kõhklemata kodudesse, et toita ja seejärel varastada tibusid ja kodulinde.

Kus elab India leopardkass?

Peamiselt Edela-Indias, alates 2015. aastast on selle olemasolu kinnitatud paljudes tiigrireservaatides:

  • Udanti-Sitanadi;
  • Tadoba;
  • Navegaon-Nagzira.

Seda on märgatud ka Amboli metsas, Wilpattu rahvuspargis, Gal Oyas, Dehigahaelas ja Dunumadallawis. Seda leidub ka Sri Lankal, troopilistes metsades. Indias eelistab rämpskass kuivi rohumaid või kuivi troopilisi metsi. Kuiva ja märja aastaaja vaheldumine pakub loomale kolme taimestiku taset, mis sobivad ideaalselt diskreetseks jahipidamiseks: kõrge rohi, põõsad ja okkalised põõsad, kõrged metsad. Indias on liigi ainus esindaja (Prionailurus rubiginosus rubiginosus), samas kui Sri Lankal on kaks erineva elupaiga ja karvkattega alamliiki:

  • Prionailurus rubiginosus philipsi mis kannab ümaraid täppe, eelistaks niisket metsa.
  • Prionailurus rubiginosus koladivius Sri Lanka kuivadel aladel leiduvatel oleks tumedamad seljamärgid ja tumedam pea.

Haruldane ja ohustatud kass

Looma väiksuse ja diskreetsuse tõttu on looma loendus keeruline, seda enam, et ta peidab end kaugetes metsades. IUCN on juba seitse aastat klassifitseerinud räsitud kassi peaaegu ohustatud liikide hulka. Eksperdid hindavad selle populatsiooni alla 10 000 isendi. Kuigi see liik on kaitse all, jahivad mõned seda liha ja karusnaha pärast, kui ta satub farmidesse kana varastama. Põllumajanduslik surve ja metsakadu muudavad saagi, millest ta toitub, ja selle elupaiga haruldasemaks. Lõpuks ohustavad metsikud kassid selle liigi ellujäämist isenditevahelise hübridisatsiooni kaudu.

Autor Magali Laguillaumie – Avaldatud 03.01.2024

Jätka lugemist:  Kassi kinkimine jõuludeks: ole ettevaatlik, oht!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga