Põhjavint, väike lind, keda võib aias kohata

pinson du nord 155428 650 400

Nagu nimigi ütleb, on põhjavint põhjapoolsete piirkondade, näiteks Skandinaavia, asukas. Kuid kui paljunemine on lõppenud, tuleb see suur rändaja otsima mõnda päikesekiirt lõuna poole, näiteks Prantsusmaalt. Kohtumine talvise külalisega, keda võib kohata meie aedadest.

Põhjavint, tindi perekonnast

põhjavint (fringilla montifringilla) kuulub vintide sugukonda (või vintide sugukonda) kõrvuti vint- ja sinivindiga. Nendel väikeste ja keskmise suurusega pääsulindudel on äärmiselt vahelduv ja sageli värviline sulestik. Nende lühike, koonusekujuline nokk on kohandatud mitteeksklusiivsele viljatoidulisele dieedile. Kui põhjavint võlgneb oma nime oma pesitsusalale, siis Ida-Prantsusmaal on teda mõnikord hüüdnimega Ardenni vint. Liik on monotüüpne, see tähendab, et ta ei levita alamliike. Põhjavint on 14–16 cm pikk ja kaalub 23–29 g.

Põhja-vindi kaunis pesitsussulestik

Kevade alguses (veebruari lõpus-märtsi alguses) muudab isasloom värvi, et omandada särav pesitsusulestik. Heleoranž värv katab tema kõri, rindkere ülaosa ja valgub üle tiibade. Linnul on peas, mantel ja selja ülaosas must kapuuts, samas kui kõht ja tagumine osa muutuvad valgeks. Talvel näevad mõlemad sugupooled välja väga sarnased. Emaslooma eristab lihtsalt tuhmim, kahvatubeež värvus peas ja kaelas, paljastades selgelt kaks musta joont, mis ulatuvad kuklale. Isane kaotab musta pea ja selja, et kalduda täpiliseks hallikaspruuniks, samal ajal kui tema nokk on põhjas sidrunkollase ja enam-vähem tumeda tipuga.

Suund lõunasse põhjavindi poole

Paaritushooajal pesitseb põhjavint Skandinaaviast Kanada kaudu Vene taigani, kus ta hõivab erinevaid piirkonnale omaseid metsaalasid: okas- ja kasemetsad (betulasalud), pajumoodustised, kaldametsad. leppades… Millal saabuvad halvad päevad, see suur rändetalv on Lääne- ja Lõuna-Euroopas, Magribis, Väike-Aasias, Lähis-Idas, Kaspia mere lõunaosast Himaalaja massiivini, Ida-Hiinas ja Jaapanis. Selle talvitusala varieerub sõltuvalt puude viljast: pöögimetsad (kus ta sööb pähkleid) ja tamme-sarvesalud, mis varustavad seda sarvestiku seemnetega. Rühmadesse kogunenud virmalised rändavad ka kultiveeritud tasandikel, eriti koristamata viljaga täis maisipõldudel ja maaaedades.

Põhja-vint meie aedades

Prantsusmaal on põhjavint talvine elanik, kes saabub septembris-oktoobris ja lahkub aprillis põhjapoolsetesse piirkondadesse pesitsema. Seda täheldatakse ebaregulaarselt (sageli, kuid mitte igal aastal) Põhja-Prantsusmaal, kuid harva langeb see lõunasse. Külmadel perioodidel võib vinti kohata maaaedades ja aeg-ajalt söötjatel, mis pakuvad talle päevalilleseemneid, purustatud teravilja, hakitud pähkleid, kuivatatud marju või maapähkleid. Üldiselt eelistab põhjavint nokitseda maapinnale kukkunud jääke.

Põhjavint, mitte-eksklusiivne viljasööja

Põhjavint võib rahulduda toiduga, mis koosneb ainult pöökpähklitest, pöögipuu viljadest. Kui seda toitu napib, langeb see tagasi teiste puude, näiteks sarve, kase, kuuse, vaher, männi, pärna, lepa ja teatud marjade viljadesse. Seda leidub ka põllumaadel, kus korjatakse kombainitest välja pääsenud teraviljaseemneid. Kui maapind on lumekihiga kaetud, raputab varblane poollahtiste tiibadega lund, et maa puhastada ja seemnetele ligi pääseda. Pesitsusajal sööb põhjavint palju putukaid ja toidab oma järglasi peamiselt kahemaitseliste vastsetega.

Põhjavint, väga seltskondlik lind

Abieluvahelisel perioodil iseloomustab väikest põhjapääsukest tugev kooslus. Niipea, kui paljunemine on lõppenud, seguneb see kergesti sangidega, kuid mitte ainult. Samuti naudib ta varblaste, lindude ja euroopa rohevintide seltskonda. Talvel moodustuvad suured rühmad, kes ööbivad tohututes ühiselamutes, mis mõnikord toovad kokku mitu tuhat inimest. Okaspuumetsad – mis püsivad aastaringselt tihedad – on eelistatud, sest need kaitsevad paremini kiskjate eest. Päeval lähevad linnud toituma laiali ja õhtul pakub nende massiline naasmine öömajale suurepärast vaatepilti.

Põhjavint, truu kogu eluks

Kui talvitav liik tundub väga seltskondlik, on ta pesitsemisel eriti territoriaalne. Monogaamne paar valib pesapaiga, tavaliselt oksa ristumiskohas, lehtpuu või okaspuu sees, mille kõrgus on 1–15 m. Seejärel jääb pesa ehitamine emase enda teha. Lahtine struktuur koosneb rohust, kanarbikust, koorest, samblast, on tugevdatud ämblikuvõrguga ja välisküljelt maskeeritud samblikuga. Tass on vooderdatud taimsete kiudude, karvade ja sulgedega. Emane muneb 5–7 sinakat muna, mis on veidi pruuniks määrdunud, ja haudub neid umbes kümme päeva, samal ajal kui isane hoolitseb tema toitmise eest. Tibud väljuvad umbes 2 nädalat pärast koorumist ja võivad sigida aasta pärast. Põhjavindi territoriaalsus kaob varsti pärast lendu ja siis hakkavad perekonnad reformima.

Põhjavint, harilik ja kaitsealune

Teatud levikualadel võib emane hallkägu parasiteerida põhja-vindi pesas, pannes sinna muna. Koorumisel viskab noor kukeseen välja kõik, mis tema hällis on: teiste liikide munad ja tibud. Põhja-vindi röövloomade hulka kuuluvad veel korvid (mustvares, täpiline pähklipureja jt) ja röövlinnud. Tavaline, isegi lokaalselt arvukas pääsulind ei peeta ohustatuks. Prantsusmaal on põhjavint viidatud ministri 29. oktoobri 2009. aasta määruses, millega kehtestatakse kogu territooriumil kaitstavate lindude nimekiri ja nende kaitse tingimused. Sellisena on keelatud tema mune, pesasid ja pesitsus- ja puhkealasid tahtlikult hävitada või püüda. Põhja-vindi keskmine eluiga on 9 aastat.

Foto krediit: Pierre Dalous

Jätka lugemist:  Toidukoid: 9 nippi ja nippi nendest vabanemiseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga