Otocyon ehk nahkhiirkõrvrebane

otocyon 150010 1200 738

Foto krediit: Bernard Dupont

Otsüon on mitmes mõttes ainulaadne. Esiteks esitleb suured kõrvad nahkhiired, mis annavad sellele väga terava kuulmise. Teiseks on tal rohkem hambaid kui kõigil teistel maismaa kiskjatel. Kui selle sarnasus on rebane on silmatorkav, ei kuulu need kaks kollakaspruuni karva, sabade ja terava ninaga imetajat ühte perekonda. Suundudes pooleAafrika õppida tundma maailma ainsa putuktoidulise koerana ototsüoni.

Kes on ototsüon?

Otsüon (Otocyon megalotis), on sugukonda kuuluv lihasööja imetaja kihvad kes elab Aafrikas. Seda nimetatakse ka nahkhiirekõrvaseks rebaseks või kõrvakoeraks. Selle teaduslik nimi pärineb kreeka sõnadest ôtos (kõrv) ja kunos (koer). See kuulub perekonda otocyon (mille ainus liige on), mitte aga perekonda vulpes mille hulka kuuluvad ka rebased. Nagu fennek, isatis või kährikkoer, on ka ototsüon osa vulpoidsetest koertest (mis meenutavad rebaseid) ja erineb seega lupoidsetest koertest (mis meenutavad hunte). Praeguse klassifikatsiooni järgi on 2 alamliik
otsüünid vastavalt nende geograafilisele levikule:

  • Otocyon megalotis megalotis (Lõuna-Sambia, Botswana, Namiibia, Lõuna-Aafrika);
  • Otocyon megalotis virgatus (Tansaania, Kenya, Etioopia, Somaalia).

Kuidas ototsüoni ära tunda?

Otsüoni pikkus on umbes 60 cm, millele lisandub 23–35 cm põõsast saba. Tema turjakõrgus ulatub 30 cm-ni ja kaal kuni 5 kg, emased veidi suurem kui meestel. Sellel lühikesel jalal imetajal on hele kollakaspruun karv, mustad täpilised kõrvad, koon, jäsemed ja sabaots. Kurk ja kehaalune on kahvatumad. Mustad märgid tema näomaskil meenutavad pesukaru. Ootsüün on digitaalne liik, mis tähendab, et tema jalgade sõrmed on maapinnal tugipinnaks, mitte aga kandadele toetuvad plantigraad. Koer esitleb 2 kohandust
eelkõige:

Tema kõrvad

Ootsüüni eristavad tegelikult suured püstised kõrvad, mis meenutavad a nahkhiir. Mõõdud kuni 15 cm ja ülimalt liikuvad tagavad väga terava kuulmise. Loomal on võime tuvastada müra, mida tema saakloom maa all tekitab, näiteks termiidid. Nagu elevantidel, on ka tema suurtel kõrvadel suur kokkupuutepind õhuga, mis aitab tal reguleerida sisetemperatuuri kuivas keskkonnas;

Tema hambad

Otsüon on lihasööja, kellel on kõige rohkem hambaid, vahemikus 46–50 (võrdluseks on kodukoertel 42). Nahkhiirkõrvrebasel on 4 paari rohkem purihambaid ja eespurihambaid kui teistel keskmisel koertel. Selle hambad on väiksemad, kuid ülemised on väga osutas, võimaldades tal perforeerida sissevõetud putukate kestad. Tänu alalõualuu alla asetatud võimsale digastrilisele lihasele suudab ototsüon oma toitu väga kiiresti närida.

Kus nahkhiirkõrvrebane elab?

Ootsüüni levila hõlmab mitmeid ida- ja lõunariike.Aafrika kus imetaja hõivab savanne ja rohumaid. Nende kuivade alade kuumuse eest varjumiseks kaevab koer urgude võrgustiku või kasutab teiste loomade poolt mahajäetud galeriisid ja korraldab need oma maitse järgi koos ruumide ja sissepääsudega. Otsüon on loom öine kuid teatud Lõuna-Aafrika piirkondades võib see olla talvel ööpäevane ja suvel öine, et jahti pidada kõige jahedamatel tundidel.

Millest ototsüon toitub?

Otsüon on ainus koer putuktoiduline maailmas. Eriti meeldivad talle termiidid, mardikad, skorpionid, sajajalgsed, jaaniussid ja ämblikud. See jälgib suurte rohusööjate (metsmesilased, antiloobid, sebrad, pühvlid) karju ja kasutab oma suuri kõrvu, et tuvastada sõnnikumardikate vastseid. väljaheited kabiloomad. Ootsüün jahib üksi või rühmadena, kui putukaid on palju. Kui lülijalgsed moodustavad 80% tema toidust, tarbib ka kõrvaline koer väikesed roomajad
(sisalikud), närilised (gerboad, liivarotid, hiired), linnumunad ja isegi osa taimestikku (puuviljad). Ootsüün joob väga vähe, sest tema kastmiseks piisab hommikusest kastest ja saagis sisalduvast veest.

Milline on ototsüoni elustiil?

Nahkhiire-kõrvrebane on liik sotsiaalne kes elab peregrupis, mis koosneb umbes kümnest inimesest: monogaamsest paarist, keda saadab aasta noor. Nad kõik magavad ühes urus ja jahivad koos. Hõimu liikmed on väga ühtsed, jälgivad ümbrust, hoiatavad üksteist ohu korral ja kaitsevad üksteist. Nende häälsuhtlus kompleks mängib olulist rolli sotsiaalsete sidemete säilitamisel. Väike koer karjub nagu rebane, aga väidetavalt ka trompeteerib või haugub. Ootsüüni territoorium võib ulatuda 10 km²-ni ja mahutada mitu perekonda ilma konflikte tekitamata. Imetaja suhteliselt kerge kaal võimaldab tal jõuda kiiruseni 40 km/h, samas kui tema saba toimib tüür liikuda siksakiliselt, et pääseda röövloomade eest.

Kuidas ototsüon paljuneb?

Paaritumine toimub üldjuhul septembrist novembrini, nii et pesakond sünnib kl vihmaperiood, kui toitu on palju. Ligikaudu 2-kuulise tiinuse lõpus sünnitab emane 2–6 kitku, mis kaaluvad keskmiselt 120 g. Sündides pimedad, avavad nad silmad 9 päeva pärast ja hakkavad urust väljuma umbes 2 nädala pärast. Nende karvkattes on esmalt hõre hall aluskarv, mis annab koha kollakaspruunile täiskasvanud karusnahale umbes 4–5 nädala vanuselt.

Kuidas väikseid otsüüne haritakse?

Üldjuhul hoolitseb isane rohkem poegade hariduse, kaitse ja hooldamise eest, et lasta emasel jahti saada. parem laktatsioon. Rebasepoegasid imetatakse umbes 4 kuud, seejärel hakkavad nad koos vanematega jahti pidama. Pojad saavutavad oma täiskasvanud suuruse umbes 5–6 kuu vanuselt ja nende seksuaalne küpsus vanuses 8-9 kuud. Kui nahkhiirkõrv-rebased on täiskasvanud, hajuvad nad laiali, et luua pere teisele territooriumile. Kui kõik isased lahkuvad, jäävad mõned emased oma sünnigruppi.

Kas ototsüon on ohustatud liik?

Peamised on gepard, šaakal ja teatud röövlinnud looduslikud kiskjad ototsüonid. Leopardid, lõvid, metsikud koerad, hüäänid ja karakalid kujutavad endast ohtu ka imetajale, eriti kui see on noor ja veel haavatav. Nahkhiirekõrvrebane on üsna levinud looduses ja seda ei kasutata ärilisel eesmärgil. Seda kütitakse aga trofee või karusnaha pärast, eriti Botswanas ja Lõuna-Aafrikas. Ootsüüni võivad tappa ka kasvatajad, kes kardavad rünnakut oma kodulindude või kariloomade vastu. Pange tähele, et koer on Zimbabwes kaitstud. Otsüon on klassifitseeritud kategooriasse „lkväike taaskasutamine” Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt ja see ei ole loetletud ohustatud looduslike looma- ja taimeliikidega rahvusvahelise kauplemise konventsiooni (CITES) lisades. Ootsüüni eluiga on looduses 5 8 aastat ja 15 aastat vangistuses.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 21.02.2024

Jätka lugemist:  Ninasarviku paljunemine: suguküpsus, tsükkel, rasedus ja sünd

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga