Opossum, mitme liigiga kukkurloom

opossum 101349 650 400

Me seostame kukkurloomi Austraaliaga, kuid siin on erandlik liik, mis areneb peamiselt Põhja-Ameerikast Argentinani. Pigem laisk, opossum tarbib toite, mille leidmine nõuab kõige vähem pingutust. Lõpetage prügi korjamine, kui selleks võimalus avaneb!

Opossum, Ameerika kukkurloom

Opossum on Ameerika mandril elav väike kõigesööja, kes on liigitatud seltsi Didelphimorphia ja perekonda Didelphidae. Tuntuim liik on Virginia opossum, mida nimetatakse ka sarigueks. Nad on peaaegu ainsad kukkurloomad, kes elavad väljaspool Okeaaniat. Tuletame meelde, et kukkurloom on imetajate rühm, kelle emastel on kõhukott, kus poegi pärast sündi hoitakse.

Didelfiid-opossumite suur perekond

Didelphidae perekonda kuulub 14 perekonda: Chironectes, Didelphis, Gracilinanus, Hyladelphys, Lestodelphys, Lutreolinas, Marmosas, Marmosops, Metachirus, Micoureus, Monodelphis, Philanders, Thylamys ja Tlacuatzin. Igaüks 14 perekonnast koosneb ühest või mitmest liigist.

Opossum: terav koon ja suured kõrvad

Opossumi piklik keha ja selle terav koon meenutavad roti morfoloogiat. Tema kolmnurksel peal on suured, kergelt punnis silmad ja suured kõrvad. Tema karv on enam-vähem tumehall, välja arvatud valge nägu ja kurk ning roosa nina. Opossumil on neli rida umbes kaheksa sentimeetri pikkuseid vibrissae, mis ärkavad toitu otsides ellu. Marsupial on keskmiselt 45–50 sentimeetrit pikk, koos sabaga. Emased on isastest umbes 10 cm lühemad.

Opossum on hea ronija

Peaaegu kõik liigid peale yapoki (vee-opossum) sagedased metsaaladel ja on poolpuissed tänu oma tugevale sabale, mida nad kasutavad nagu käsi puude otsas ronimiseks, klammerdudes tüve ja okste külge. Opossum on üks haruldasi imetajaid, kelle tagajalgadel on omamoodi vastanduv suur varvas (nn hallux), mis teeb temast suurepärase ronija, kuid kehva jooksja (maksimaalne kiirus 13 km/h). Maapinnal võtab tema kohmakas kõnnak aeglase, peaaegu vapustava tempo.

Opossum: pigem kükitaja kui ehitaja

Didelphidide levikuala ulatub Kanada lõunaosast Põhja-Argentiinani USA kaguosa soojade piirkondade kaudu. Oma olemuselt üsna loid opossum ei kõhkle looma mahajäetud kodus kükitamast, selle asemel, et oma kodu ehitada. Kui ta on sunnitud oma urgu ehitama, asub ta elama metsade ja soode lähedusse ning ääristab oma galerii lehtede ja okstega. Marsupial veedab suurema osa oma päevast magades, enne kui tuleb õhtul välja toitu otsima.

Opossum, rohkem lihasööja kui taimetoitlane

Kõigesööja, lihasööja kalduvusega opossum toitub erinevatest taimsetest ja loomsetest ainetest: putukad, konnad, sisalikud, maod, hiired, tibud, väikesed oravad, molluskid, koorikloomad, vihmaussid jne. Samuti tarbib kukkurloom putukaid ja muid putukaid, näiteks rohutirtsu aga sa võid selle raibe söömast kinni püüda. Tema taimetoit soosib väikseid puuvilju – hurma ja marju – ning seda täiendatakse rohttaimede, ristikute, seemnete, pähklitega. Opossum tarbib üldiselt kõike, mida leidub, ilma et oleks vaja liigset pingutust. Linnakeskkonnas ei kõhkle ta söödavate jäätmete kaevandamiseks prügikastidest läbi astumas.

Ohu korral mängib opossum surnut

Maismaaloom, opossum võib kergesti ronida puude otsa, et ohust põgeneda või haarata midagi, mida ta tõesti tahab. Kui tal pole täpset jahistrateegiat, rakendab ta nutika kaitsemanöövri: kui vaenlane läheneb, teeskleb ta surnut. Marsupial kukub külili, hoiab suu lahti ja silmad kinni. See aeglustab oma hingamist ja südame löögisagedust ning jääb paigale isegi siis, kui kiskja seda raputab. Samal ajal ta ilastab, roojab ja eritab haisvat ainet. Lagunemislõhnast hoiatatud kiskja, kes ei ole röövloom, vabastab oma saagi ja lahkub piirkonnast.

Kõigile väikestele opossumitele pole lutti

Temperamendilt üksildane opossum muutub seltskondlikuks alles paaritumisperioodil. Marsupiaalid sigivad olenevalt nende elukeskkonnast üks kuni kolm korda aastas. Pärast 12–14-päevast tiinust sünnitab emane pesakond, kus on 8–18 poega, kes väljuvad tema kehast embrüonaalses olekus: nende mõõtmed on suured ja kaaluvad alla grammi. Imikutel pole nähtavaid silmi ega kõrvu. Iga vastsündinu läheb seejärel kõhukotti põetamiseks. Kes lutti ei leia (emasel on kümmekond), see lõpuks sureb.

Beebid ratsutavad ema seljas

Väga varakult pesast lahkunud isane hoolitseb üksi poegade eest, kes jäävad tema kotti kümneks nädalaks. Seejärel paigaldab emane nad pessa, kus nad üksteise vastu pugevad. Kui ta läheb toitu otsima, kannab ema oma järeltulijat selga ja kasutab võimalust demonstreerida, kuidas toitu leida. Neljateistkümne nädala vanuselt on pojad võõrutatud ja iseseisvuvad. Nad on seksuaalselt küpsed kuus kuni kaheksa kuud.

Opossum: linna ohud

Tänu surnuna mängimise strateegiale pääseb opossum sageli maapealsete kiskjate, näiteks huntide, koiotide, rebaste ja teiste lihasööjate eest. Marsupial jääb aga õhust tulevate vaenlaste, näiteks röövlindude, eriti öökulli saagiks. Linnas langevad nad ka kasside ja koerte rünnakute ohvriks. Opossumit ähvardavad ohud on erineva iseloomuga: elupaiga vähenemine (raadamine), jahindus, maanteeliiklus. Erinevate liikide arv on erinev: mõned liigid Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) hinnangul kõige vähem murettekitavateks, teised on väljasuremisohus. Opossum võib looduses elada 2–3 aastat ja vangistuses kuni 6 aastat.

Jätka lugemist:  Lambapea raasuke, kala, mille peas on suur muhk

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga