Must raisakotkas, röövlind

vautour moine 160711 650 400

Must raisakotkas paistab silma oma musta harjumuse ja muljetavaldava tiibade siruulatusega. Range välimuse all peidab end koristaja, kes teeb loodusele head teenust, vabastades selle loomalaipadest. Kohtumine üksildase röövlinnuga, kes elab (peaaegu) kloostrielu.

Suurim raisakotkas Euroopas

Must raisakotkas (Aegypius monachus) on osa accipitridae, pistrikulaadsete lindude sugukonda, mis koondab enamikku Vana Maailma ööpäevaseid röövlinde, nagu kotkad, vihurid või tuulelohed. Liik Aegypius monachus on suurim Euroopa raisakotkas ja üks suurimaid maailmas. Looma pikkus on 1 m, kaal 7–12 kg ja tiibade siruulatus on 2,50–2,90 m.

Raisakotka riietus teeb munga

Nagu omakootud rüüs vaimulikul, on ka mustkul raisakotkal väga tume sulestik, peaaegu must. Lähemal uurimisel ilmnevad mõned nüansid. Tiivakatted on tumedad, nagu lendsuled. Pruunikasmusta sulestikuga sama värvi ruff ulatub sageli kuni kolju ülaosani. See hõreneb ja harjastub vanematel inimestel. Välimuselt alasti, pea on peenhallikas, isegi valkjas udusulg. Konksuline kuppel on süsihallist kuni ussmustani, samal ajal kui aju on sinakashalli varjundiga, nagu kael, jalad ja küünised. Peale suuruse – emane on isasloomast veidi suurem – on suguline dimorfism olematu.

Must raisakotkas taasasustatud Prantsusmaal

Piisakotka levila ulatub Pürenee poolsaarest Ida-Mongooliani. Euroopas on ta viimase sajandi jooksul paljudest piirkondadest kadunud ja tänapäeval on pesad killustunud Mandri-Hispaanias, Mallorca saarel (Baleaari saared), Portugalis, Kreekas, Kaukaasia riikides, Balkanist kuni Kesk-Aasiani, India ja Hiina. Prantsusmaal on liik levinud tänu taasasustamisele Gorges du Verdoni, Grands Causses ja Baronnies.

Järsk elupaik mustale raisakotkale

Raisakotkas otsib peamiselt mäenõlvu ja järske kaljusid, kus ta leiab pesitsemiseks ideaalseid kiviseid lõhesid. Tema pesitsusala leidub peaaegu eranditult kaldmetsades. Toitumiseks eelistab röövlind laialdasi lagedaid kuni poolmetsaseid alasid: tasandikke, platood, steppe ja keskmäestiku karjamaid.

Must raisakotkas, koristaja

Püüdes toitub must raisakotkas loomade korjustest, peamiselt mäletsejalistest ja jäneselistest. Tema toit on vähem range kui kodukarjadele spetsialiseerunud röövlindude oma. Must raisakotkas saab seega end rahuldada metsloomakonna surnukehadega: mustlaste, suurte kabiloomade ja muuseas lindude, roomajate ja putukate jäänustega. Kui võimalus avaneb, on atsipitriid võimeline rünnama ka vanadusest, haigusest või vigastusest nõrgenenud looma. Kultuurne raisakotkas tarbib peamiselt kõige karmimaid kudesid, nagu kõõlused, kõhred ja nahk. Surnud saaki tarbides täidab püüdja ​​loomuliku renderdaja rolli ja aitab seega piirata haiguste edasikandumise ohtu.

Must raisakotkas, vaevalt seltskondlik

Mitte eriti seltskondlik ja väga istuv must raisakotkas elab üksi ja lahkub harva oma kodupiirkonnast. Oma olemuselt territoriaalne, pesitseb lahtistes, isegi hajali paiknevates kolooniates, milles pesasid lahutab sadu meetreid. Alates oktoobrist otsib röövlind mäenõlval isoleeritud puud, millel on hea stabiilsus, et mahutada oksahunnikutest koosnev mahukas pesa. Sellesse 5–20 m kõrgusesse pesasse muneb emane ühe muna, mida ta haudub vaheldumisi oma partneriga 50–55 päeva. Kui linnupoeg suudab 4-kuuselt lendu tõusta, jääb ta toitumisel sõltuvaks ja ei jäta oma vanemaid lõplikult enne sügist.

Must raisakotkas, ohustatud liik

Prantsusmaal kadus raisakotkas 20. sajandil pärast mürgitamist, mahalaskmist ja kariloomade surnukehade sundloovutamise tervishoiumeetmeid, jättes ta ilma toiduressurssidest. Tänapäeval on musta raisakotkast ohustavateks ohtudeks tema elupaiga halvenemine, mürgitamine (keelatud fütosanitaartoodete kasutamine) ja inimeste häirimine. Näiteks võivad tema pesitsusala lähedal tehtavad metsatööd põhjustada sigimise ebaõnnestumise. See libisev raptor puutub kokku ka kokkupõrkega kõrgepingekaablite ja tuuleturbiinidega.

Must raisakotkas, kaitsealune lind

Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) peab musta raisakotka populatsiooni vähenemise tõttu väljasuremisohus. Kuigi Prantsusmaal alates 1992. aastast läbi viidud taasasustamisprogrammid on võimaldanud tema arvukust suurendada, on linnu olukord endiselt väga habras (Prantsusmaal on umbes viiskümmend pesitsevat paari). Liik on riiklikult ja rahvusvaheliselt kaitstud Berni, Bonni ja Washingtoni konventsioonidega. Looduses võib must raisakotkas elada kuni 25 aastat ja vangistuses kuni 39 aastat.

Jätka lugemist:  Sinine argus, väga levinud väike liblikas

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga