Metsik koer, Aafrika metsik koer

lycaon 091040 650 400

See kirju karvaga metsik koer elab eranditult Aafrikas. Halva maine all kannatav ja kuigi kaitstud metsik koer on ohustatud levilas, mis on aastakümnete jooksul tunduvalt vähenenud. Keskenduge seltskondlikule koerale, kes hellitab oma poegi ja hoolitseb oma karja eest.

Metsik koer, koera nõbu

Metsik koer (Lycaon pictus) on kiskjaliste seltsi ja koerlaste sugukonda kuuluv Aafrika imetaja, nagu ka koer ja hunt. Seda nimetatakse ka “värvitud hundiks” või “Aafrika metsikukoeraks”, loomal on täppidega karv ja võimas lõualuu, mis muudab ta hüääni sarnaseks. Metsiku koera pikkus on 1–1,50 m, turjakõrgus 70–80 m ja kaal 20–30 kg.

Ilus metsiku koera laiguline kleit

Üle kogu keha asümmeetriliselt jaotunud pruuni, musta, kollakaspruuni ja valget värvi segades pakub metsiku koera karv oma elupaigas täiuslikku kamuflaaži. Suu ja põsed on üldiselt tumedad ning selle pikk saba lõpeb sageli valge muhviga. Tema saledat kasvu iseloomustavad kõrged saledad jalad, suhteliselt väike pea ja lai lühike koon. Suured ümarad kõrvad on kaunistatud karvadega, mis on parasiitide ja putukate vastu barjäär. Pange tähele, et metsik koer on ainus koer, kellel on igal käpal 4 varvast (teistel on 5).

Lycaon: oluliselt vähenenud elupaik

Metsikkoer leidub Aafrika mandri keskosas, ida- ja lõunaosas: Lõuna-Aafrikas, Angolas, Botswanas, Kamerunis, Etioopias, Keenias, Namiibias, Tansaanias, Tšaadis, Sambias, Zimbabwes. Selle ajalooline levila hõlmas kunagi peaaegu 40 riiki, kuid praegu hõlmab see vaid kümmet osariiki. Pärast niitude, karjamaade ja tarastatud alade arvu suurenemist on tema elupaik tõepoolest oluliselt vähenenud, nii et imetaja elab peamiselt Aafrika kaitsealadel ja rahvusparkides, kus ta asub steppides ja avatud või metsaga savannides.

Metsik koer sööb endast suuremat

Lihasööja loom sihib peamiselt suuri taimtoidulisi imetajaid, nagu sebrad, antiloobid, gasellid, impalad, gnuud, vesikullid, kudud või tüügassigad. Aeg-ajalt sööb ta ka närilisi ja jäneselisi. Tema lõualuude jõud võimaldab tal murda ja süüa ohvrite luid. Metsik koer tarbib 2–5 kg toitu päevas ega joo peaaegu üldse vett, kuna rahuldab oma vajadused saagiga.

Metsik koer, organiseeritud jahimees

Saagi püüdmiseks tugineb pakk alfaisase kogemusele, kes juhib jahti ja valib sihtmärgi. Lähenemine on aeglane ja vaikne: metsikud koerad liiguvad pehmete sammudega edasi, väljasirutatud kael ja langetatud pead. Rünnaku ajal häälitsevad kihvad rohkelt, et oma liigutusi koordineerida, sest väga sageli algab tagaajamine. Väga vastupidav, kiskja suudab joosta tund aega keskmiselt 25 km/h ja saavutada tippkiiruseks 50 km/h. Metsikud koerad käivad kordamööda, et mitte kaotada jälge oma saagile, mis lõpuks kurnab ja lastakse kinni püüda.

Metsik koer, väga seltskondlik koer

Eriti seltskondliku instinktiga metsik koer elab umbes viieteistkümnest täiskasvanust koosnevas karjas, mida juhib kaks hierarhiat: isase ja emase oma. Seega domineerib rühmas alfapaar, ainsad, kellel on õigus paljuneda. Hommikul ja õhtul, enne jahile minekut, tervitavad kõik suguvõsa liikmed üksteist hästi orkestreeritud rituaali järgi: loomad hüppavad üksteise poole ja hõõruvad üksteise koonu, nina ja keha, tekitades kutsikate kombel väikseid kriginaid. Poosid ja lõksumine tähistavad märke, mis kinnitavad klanni ühtekuuluvust. Seejärel annab stardi domineeriv isane. Kui jaht on lõppenud, toovad kohapeal toitunud metsikud koerad ka liha urgu tagasi, et seda vanadele ja haigetele isenditele jagada. Konfliktid on rühmasisesed haruldased ja tekivad peamiselt söögi või rutiini ajal.

Pakiga kaitstud metsikute koerte kutsikad

Domineeriv paar paljuneb kord aastas, olenevalt piirkonnast märtsist juunini. 2–3 kuud kestva tiinuse lõpus sünnib kümmekond väikest kutsikat. Pimedad ja peaaegu alasti imetavad nad oma emalt ja jäävad urgu oma esimese kolme elunädala jooksul. Vastsündinuid toidetakse rinnaga peaaegu 3 kuud, seejärel söövad nad täiskasvanute poolt tagasivoolanud toitu. Järk-järgult hakkavad nad oma vanemaid reisidel ja jahiretkedel järgima. Kutsikad veedavad palju aega üksteisega mängides kogu karja hoolika järelevalve all. Nad kasvavad kiiresti ja on võimelised tapma umbes 8 kuu vanuseid väikeseid saakloomi ja suuremaid loomi alates 1 aasta vanusest. Tavaliselt lahkuvad emased hõimust umbes 2 ja poole aastaselt, samal ajal kui pooled noortest isastest jäävad perega. Metsikud koerad saavad suguküpseks 12–18 kuu vanuselt, kuid paljunevad alles umbes 2-aastaselt.

Metsik koer väljasuremise äärel

Hüäänid ja lõvid on metsikute koerte looduslikud kiskjad. Ekslikult ohtlikuks ja kahjulikuks peetud koera tapeti aastakümneid massiliselt. Tänapäeval kiusavad seda endiselt taga, eriti kasvatajad (kes süüdistavad neid oma kariloomade ründamises) või hukkuvad kogemata teedel. Samal ajal kannatab imetaja elupaiga kadumise ja kodukoerte poolt edasikanduvate haiguste käes.Tema populatsiooniks 20. sajandi alguses on enam kui 100 000 isendit, mis on tänaseks hinnanguliselt üle 3000 pea, mis on levinud üle Aafrika mandri. Märkimisväärse väljasuremisohuga liik liigitatakse Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punases nimekirjas ohustatud kategooriasse. Metsiku koera eluiga on 12 aastat.

Jätka lugemist:  Mida delfiinid söövad? Uurige kõike nende toitumise kohta

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga