Mändmarten: kuidas ta elab? Kõik, mida pead marteni kohta teadma

martes martes 112507 650 400

Tihti aetakse segi oma sugulase märsiga, märss on üldsusele vähetuntud imetaja. Tegelikult jõuab viimane inimasustele vaid väga lähedale, erinevalt märdist, mistõttu on ta üsna diskreetne ja oma loomulikus keskkonnas raskesti jälgitav loom. Et teada saada kõike selle uudishimuliku looma, kelleks on marten, kohta klõpsake siin!

Marten: mis see on?

Mändmarten (Martes martes) on imetaja sugukonna mustelidae sugukonnast, kuhu kuuluvad ka märts, tuhkur ja skunk.

See väike loom näeb välja täpselt nagu nirk, mõne väikese erinevusega. Selle kõrgus on umbes 15 cm, pikkus 36–58 cm ja kaal 500–2,2 kg (isased on sageli emastest suuremad).

Tema karv on kogu keha ulatuses šokolaadipruun, välja arvatud rinnakorvist kuni kaela ülaosani ulatuv rinnakorv, mis on oranžikaskollast värvi. See eristab teda nirgist ka rinnatüki värv.

Looduses võib see väike imetaja elada 10–12 aastat.

Märts on öine ja krepuskulaarne loom, mis tähendab, et tema tegevusperiood on hämarusest öö lõpuni. Tema toitumine on väga mitmekesine, kuna ta on lihatoiduline, kalduvus putuktoiduliste ja mahlakas sööjate hulka. See võib juhtuda isegi koristajaks.

Marti geograafiline levik ja elualad

Marten on vallutanud tohutu ala Euraasias. Nii võime neid leida Euroopa läänest idani, Põhja-Inglismaalt ja Šotimaalt, aga ka Skandinaaviamaadest, Norrast, Soomest ja Rootsist.

See väikeimetaja elab peamiselt metsaaladel, kus ta võib leida suure hulga oma saaki ja ka oma kodud. Talvel leiab marten pelgupaiga maapinnal, küülikute või muude näriliste asustamata urgudes, aga ka kivide või taimestiku all, eriti närilistes, mis tõrjuvad potentsiaalseid kiskjaid. Seevastu kuumadel perioodidel pesitseb ta pigem kuni kahe meetri kõrgustes õõnsates puudes, kus asuvad oravad asustamata augud või surnud puude kännud.

Jätka lugemist:  Kõverahv, naljaka ninaga puust ahv

Ta väldib avatud alasid, kus ta puutub kokku röövloomade, röövlindudega, ja leiab väga vähe oma saaki.

Mägiseid võime leida isegi mägistelt aladelt, kus karvased on kadunud, kuni 2000 meetri kõrgusele, eriti Alpides.

Mardi dieet

Märdi toitumine varieerub vastavalt aastaajale. Sügisel ja kevadel toitub ta peamiselt väikestest närilistest, nagu maahiir, rästas, niiduhiir või isegi põldhiir, keda on neil aastaaegadel väga palju.

Suvel toitub ta puuviljadest ja putukatest, eelkõige kimalaste pesadest, mis on sel perioodil tema põhitoidu osa, aga ka väikelindudest pääsulindude perekonnast, nagu musträstad, vindid, rästad või isegi tihased. Mõnikord isegi sel perioodil söövad märtrid kahepaikseid, nagu salamandrid, konnad või kärnkonnad.

Talvel on mädanik palju vähem aktiivne, toitub palju vähem ja on rohkem röövija, kuigi ta jahib siiski väikseid haruldasemaid närilisi, keda ta armastab.

Männimarti sigimine

Märdi pesitsusperiood toimub suvel, juunist augustini. Isane püüab oma emast mängude ja kaklustega võrgutada, siis kui ta on oma eesmärgid saavutanud, paarituvad kaks armulindu 15–75 minutit.

Kui emasloom on viljastunud, arenevad pojad tema üsas 28–30 päeva, seejärel poegivad ta eelnevalt ettevalmistatud pesas, sageli õõnsates puude või oravaaukudes, mis on lehtedega vooderdatud ja sammal.

Pesakond koosneb keskmiselt 3 isendist, kuid see võib varieeruda 1 kuni 6 poega, kes sünnivad väga habras, suletud silmadega. Emane imetab neid kuni poolteist kuud ja hoolitseb nende eest üksi, isane on pärast paaritumist oma tegevuste juurde naasnud.

Jätka lugemist:  Kuidas hiirtest lahti saada? 8 parimat lahendust!

Kahekuuselt hakkavad pojad pesast lahkuma, et oma keskkonda avastama jääda, jäädes kõrgele, puuokstele, alati ema tähelepaneliku järelevalve all. Kahjuks, kui emasel on puudusperiood ja tema keskkonnas pole piisavalt toitu, võib ta enda toitmiseks tappa mõned oma nõrgemad pojad.

Kuue kuu vanuselt on pojad täiesti iseseisvad ja jätavad ema oma elu elama. Emased saavad oma seksuaalse täisealiseks umbes 15 kuu vanuselt (st pooleteise aasta vanuselt), samas kui isased ei saa paljuneda enne 27 kuu vanust (st rohkem kui 2 aastat).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga