Lõuna-Takahé, Uus-Meremaalt pärit eelajalooline lind!

takahe du sud 175647 1200 738

Foto krediit: California Teaduste Akadeemia

Eeldati liiki väljas looduses ja nüüd ilmub see uuesti! Lõuna-Takahé, Uus-Meremaale endeemiline lind, on hämmastav lugu. Tänu Uus-Meremaa valitsuse kaitsepüüdlustele on üks kõige rohkem maailmas haruldane võiks loodusesse tagasi asustada. Selle jälgimine ei saa olla lihtsam, sest see häbelik mooren on inimestele kergesti ligipääsetav. Keskenduge lõunapoolsele takahéle, a eelajalooline lind kes ei tea, kuidas lennata, kuid kes jookseb väga kiiresti.

Kes on lõunapoolne takahe?

Lõuna-Takahe (Porphyrio hochstetteri), mida nimetatakse ka Uus-Meremaa moorheniks või Raba Lõunatakahe on Uus-Meremaa lõunaosas endeemiline linnuliik. See kuulub rüblikuliste seltsi ja sugukonda rallid, nagu kootid või gallinulid. Moorheni ürgne esivanem võlgneb oma teadusliku nime Austria geoloogile Ferdinand von Hochstetterile. Liigid on pikka aega rühmitatud saare põhjaosa liikidega (Porfüürio mantelli), loetakse nüüdseks väljasurnuks. Lõuna-takahe võib elada kuni 20 aastat.

Lõuna-Takahe: miks see peaaegu välja suri?

Esimene lõunast pärit takahé isend pärineb ajastust eelajalooline Pleistotseeni ajast, hinnanguliselt 2,58 miljonit aastat tagasi kuni 11 700 aastat enne meie aega. 1898. aastal kuulutati liik ametlikult väljasurnuks. Kõnealune ? Küttimine, selle elupaikade vähendamine ja röövloomade (rotid, kassid, tihased ja tuhkrud) saabumine. Euroopa asunikud. Lõuna-takahe on muutunud veelgi haavatavamaks saagiks, kuna see arenes ilma maismaaimetajate juuresolekuta, mistõttu ta ei suuda lennata.

Lõuna-Takahe: kuidas ta uuesti välja ilmus?

1947. aastal tegi arst ja loodusteadlane ekspeditsioonil Fiordlandi, raskesti ligipääsetavasse piirkonda lõunasaare edelaosas. Geoffroy Orbell märkas linnu intrigeerivaid jälgi, samuti laulu ja korjuseid, mille ta omistas lõunapoolsele takahéle. Selle avastamise tulemusel loodi Murchisoni mägedesse 500 km2 suurune looduspark, et liik ellu äratada. 20. sajandi keskel elas selles piirkonnas umbes 300 isendit, kuid euroopa hirve sissetoomineCervus elaphus), kes konkureerisid nõmmekanaga toidu pärast, ja selle poegi rünnanud hermeliin on 60 aastaga laastanud poole tema arvukusest.

Kuidas näeb välja lõunapoolne takahe?

Maailma suurim elav rööp, lõuna-takahe võib olla kuni 60 cm pikk ja kaaluda 3 kg. See on suur punane nokk peal on sama värvi esiplaat, mille tugevad jalad on samuti punased. Pea, kael ja kogu keha alumine osa on sinakaslilla tooniga, selg ja lennusuled on oliivrohelised. Alusaba on kaunistatud valgega ja selle tiivad on taandunud kändudeks. Mees ja naine esitavad sama välimus aga tibudel on hallikaspruun sulestik.

Millised on takahe iseloomuomadused?

Lõuna-takahe on liik tiibadeta, see tähendab, et ta ei lenda, mis suurendab tema haavatavust kiskjate suhtes. Ohu korral on tema ainuke lahendus põgeneda: loom sirutab seejärel oma keha peaaegu horisontaalselt, lehvitab tiibu ja jookseb väga kiiresti varju. Looduses elavad isendid jäävad alles kartlik ja neid on raskem jälgida. Seevastu looduskaitsealadel elavatel isenditel on inimestega kohtumiseks palju võimalusi ja osa neist ei kõhkle ka külastajatega kokku puutumast. Väljaspool pesitsusaega talub lõunatakahe oma kaaslasi, kuid paari moodustades muutub lind väga territoriaalne. Ta võtab hirmutava kehahoiaku, tõstab tiivad üles, ajab sassi kaelasulgi ja ajab minema kõik, kes tema perekonnale lähenevad. See liik väljendab end harva, välja arvatud ohu korral. Seejärel kiirgab see võimsat sügavat heli, mida on kuulda kaugelt.

Millest lõuna-takahe toitub?

Uus-Meremaa lind võtab dieedi taimtoiduline. Selle suur nokk sobib eriti hästi talle meelepäraste taimede, näiteks põõsaste aluse rebimiseks ja riisumiseks. Tema tehnika eesmärk on süüa ainult alumisi õrnu osi, tema lemmikdelikatessi, ja imeda ka mahlaseid varsi, ülejäänud jäetakse tähelepanuta. Nendel taimedel on väike energeetiline väärtus, mistõttu peab lind peaaegu terve päeva toituma, et olla rahul. Talvel tarbib lõunatakahe teatud sõnajalgade risoome ja võib oma toitu täiendada mõne sõnajalaga. putukad
ja väikesed selgroogsed.

Kuidas lõuna-takahe paljuneb?

Paaritumisperioodil, oktoobri algusest detsembri lõpuni, on kurameerimisrituaal
saavutatakse õrnade nokitsemiste ja sulestiku hõõrumisega. Tüve alla või rohumaale peidetuna koosneb pesa a paks lõige ja sügav valmistatud muru vartest. Kaussi valmistavad mõlemad sugupooled, kuid viimase lihvi annab ainult emane. Paar on truu ja kaitseb tulihingeliselt oma territooriumi, jälitades vähimatki sissetungijat. Emane muneb keskmiselt 2 muna, mida ta haudub vaheldumisi oma partneriga 1 kuu. Kui nad kooruvad, siis pisikesed enneaegsed on kaetud udusulega ja kuigi nad lahkuvad pesast kiiresti, ilmuvad nad tõeliselt välja alles 4 kuu pärast.

Kus lõunapoolset takahet näha saab?

Looduslikult leitud Fiordlandi Murchisoni mägedes (Lõunasaarest edelaosas) on lõunapoolses takahe populatsioonis tänapäeval vaid mõnikümmend isendit. Lääne pool asuvad metsad Te Anau järv jääb ainsaks kohaks, kus lindu veel looduses kohata võib. Loom on kergemini jälgitav mitmes pühapaigad
kus see selle kaitsmiseks kasutusele võeti. Nendest paikadest võib mainida Tiritiri Matangi, Motutapu, Kapiti, Mana, Maudi, Secretary ja Rarotoka saari ning Orokonui pühamu. mägine metsakeskkond, algne elupaik muutlik, on muutunud. Lõuna-Takahe on praegu sagedasem loopealsetel ja subalpiinsete võsastunud aladel, tavaliselt 1000–1500 m kõrgusel.

Kas lõunapoolne takahe on ohust väljas?

Takahé taastamisprogramm, mida juhib Uus-Meremaa looduskaitseministeerium, püüab kaitsta ja suurendada lindude populatsiooni nii looduses kui ka vangistuses. Kasutatavad vahendid hõlmavad paljunemist ja aretamist, Sissejuhatus rahvusparkides ja selle röövloomade (tuhkrud, tuhkrud, metskassid jne) püüdmine. Seda silmas pidades viidi Lõuna-Takahe Uus-Meremaa saartele, mis puhastati kõigist selle vaenlastest: Tiritiri Matangi, Kapiti, Maud, Mana ja Rotoroa. Taasasustamine toimus lindude paaritumisest vangid vaid ka sees kasvanud isikutest reservid põhja- ja lõunasaartel ning eespool nimetatud väikesaartel. Kuna populatsioon ei kasva oodatust kiiresti, on saarepaaride tootlikkuse suurendamiseks tehtud märkimisväärseid jõupingutusi. Näiteks koguti vallandamiseks viljatuid mune asendussidurid. Saartevahelised vahetused viidi läbi nii, et vältida sugulusaretus ja toitu jagati suurema koguse ja kvaliteediga. Esimesele sünnipäevale jõudvate noorte arv kasvas seejärel 60-lt 90-le, mis on hea uudis, sest see on vanus, mil vabas looduses elavate arvukuse suurendamiseks lastakse vabaks lõunapoolsed takahed. Selle tulemusel kasvab lindude populatsioon umbes 8% aastas ja on praegu umbes 500 isendit, võrreldes 120-ga 1981. aastal.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 18.12.2023

Jätka lugemist:  Pääsukesepesa: säilita vanad, paigalda tehispesad

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga