Kes on oravate kiskjad?

predateur ecureuil 155331 1200 738

Kevadel teeb metsas jalutuskäike säravaks vaatemäng, kus oravad jooksevad puult puule. Need väikesed imetajad tunduvad meile väga vallatud. Nende suur väledus hämmastab meid. Vaatamata sellele oskusele vilkalt liikuda ei ole nad siiski ohtude eest kaitstud. Neil on palju kiskjaid, mille eest tuleb ettevaatlik olla. Aga kes on need loomad, kes on võimelised oravaid püüdma?

Millist oravat leidub Prantsusmaal kõige sagedamini?

Euroopa punane orav (Sciurus vulgaris) on Prantsusmaal kõige sagedamini esinev oravaliik. Selle tunneb ära karusnaha järgi punakasmis võib olenevalt aastaajast ja piirkonnast varieeruda erkpunasest tumepruunini, samuti selle tuttkõrvad, mis on eriti nähtavad talvel.

Ta eelistab sega- ja lehtmetsi, kuigi võib elada ka linnaparkides ja aedades. Need oravad ehitavad pesasid, mis asuvad sageli puude harudes või looduslikes õõnsustes.

Need on peamiselt viljasööjad, nende toitumine koosneb suures osas pähklitest, okaspuude seemnetest (nt männikäbid), puuviljadest, seentest ja mõnikord ka pungadest, koorest ja putukatest. Eriti meeldivad neile sarapuupähklid, mida nad suudavad talveks suurtes kogustes varuda.

Punased oravad, nagu paljud teised pisiimetajad, on kiskjate eest pidevalt valvel. Nende ellujäämisstrateegia põhineb just sellel, mis meid paelub: nende omal agility
ja nende võimet ronida ja hüpata puult puule. Nende teravad, kumerad küünised võimaldavad neil kergesti ronida ja kindlalt tüvedest kinni hoida. Nende karusnahk, mis sulandub puude lehestiku ja koorega, annab täiendava kamuflaaži. Punastel oravatel on ka suurepärane nägemine ja terav kuulmine, mis võimaldab neil kiiresti lähenevaid kiskjaid tuvastada.

Põhjakull (Accipiter gentilis)

Põhjakull on imposantne ja väle röövlind, kes asustab Prantsusmaa metsi. Põhjakullile on iseloomulikud laiad tiivad ja suhteliselt pikk saba, mis annavad talle suurepärase manööverdusvõime läbi okste ja tiheda lehestiku, ning see on hirmuäratav kiskja. Selle sulestik varieerub hallist pruunini, tumedamate märgistega, mis võimaldavad seda ennast varjata oskuslikult oma metsaelupaigas. See röövlind toitub nii väikestest imetajatest nagu oravad kui ka teistest lindudest.

Vihar (Buteo buteo)

Harilik kiisk on Prantsusmaa taevas teine ​​sage õhust kiskja, keda on lihtne ära tunda laiade ümarate tiibade ja lühikese saba järgi. Sellel keskmise suurusega röövlind on sulestik, mis võib isenditi väga varieeruda, ulatudes tumepruunist kuni peaaegu valgeni, kuid üldiselt on see pruun heledamate laikudega.

Harilik vingerpuss on kohanenud väga erinevatele elupaikadele, kuid eelistab metsadega vaheldumisi lagedaid alasid, kus ta võib küttida väikeimetajaid, näiteks oravaid. Seda nähakse sageli ülesvoolus hõljumas, otsides maapinda saagiks. Selle eripärane hüüd, kaeblik mjäu, kõlab sageli maal.

Öökullid ja öökullid

Terava nägemise, äärmiselt tundliku kuulmise, vaiksete sulgede, terava noka ja võimsate küünistega varustatud öökullid on suurepärased oravakütid. Nende diskreetne lähenemine muudab nende tuvastamise punakarvalistele närilistele raskeks.

Iga öökulliliik on kohandanud oma toitumist vastavalt oma suurusele, elupaigale ja saagiks saadavusele. Öökullid suur ja keskmine suurus
Seetõttu lisavad oma toidulauale sageli oravad, kusjuures väiksemad liigid keskenduvad rohkem putukatele.

Mändmarten (Martes martes)

Männimarten on mustelidae sugukonda kuuluv lihasööja imetaja, kes elab Euroopa metsades. Selle väikese kiskja tunneb kergesti ära tema tumepruuni karva, selge kollaka kurgu ja põõsa saba järgi. Agar ja diskreetne männimarten liigub puude vahel kergesti, mistõttu on ta suurepärane oravakütt.

Selle ronimisvõime võimaldab tal neid õhust elupaigas jälgida. Tema pooleldi sissetõmmatavad küünised laske sellel kindlalt koore ja okste külge kinnituda. Selle pikk, põõsas saba aitab hoida tasakaalu, kui ta liigub läbi otste. Lõpuks suudab märsike end väikestesse ruumidesse suruda ja sooritada muljetavaldavaid hüppeid ühelt puult teisele.

Metskass (Felis silvestris)

Metskass on kasside liik, kes elab Prantsusmaa teatud metsaaladel. Visuaalselt sarnane tugevale kodukassile, eristub ta tiheda triibulise karvkatte, paksu mustade rõngastega saba ja ümara otsa poolest. Eelistades oma elupaigaks tihedaid metsi ja metsaseid alasid, on metskass üksildane öine jahimees, kes jahib küülikuid, väikelinde ja oravaid. Tema diskreetne elustiil ja üksildane olemus teevad sellest tõhusa kiskja, kes suudab saaklooma üllatamiseks hääletult liikuda.

Kas peaksite oravate pärast muretsema?

Looduslikud kiskjad võtavad enda alla vaid väikese osa puna-oravate populatsioonidest: oleme loomuliku tasakaalu loogikas. Nemad ei vastuta kuidagi selle metsanärilise arvukuse vähenemise eest. Teisest küljest kiskja poolt kodukassid
ei ole vähetähtis, eriti kui orav tuleb kodudele lähemale, et toituda üksikisikute jagatavast toidust.

Lisaks on Prantsusmaal, nagu ka mujal Euroopas, maanteede kokkupõrked oravate suremuse oluliseks teguriks. Nagu paljude teiste loomade puhul, on ka nende elupaik killustunud, mis suurendab suremust. Tõepoolest, see liik liigub tõenäolisemalt oma toidu- või paljunemisvajaduste rahuldamiseks ja on seetõttu rohkem avatud liiklusriskidele. Asjaolu, et me oravat toidame, julgustab teda linnalähedatele piirkondadele lähemale liikuma, mis soodustab tema vastasseisu kodukasside ja autodega.

Autor: Laetitia Cochet – avaldatud 23.03.2024 Ecureuil

Jätka lugemist:  Mesilaste arvu vähenemise põhjused: millised lahendused?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga