Harilik võlvik, rühmades elav kahlajalind

vanneau huppe 084320 650 400

Märgaladel sagedased hari-kõrvitsad on kergesti äratuntavad, kuna tal on peas olev puudripuder. Lähivõte kaldalinnust, kes moodustab rändamiseks ja toitumiseks tuhandetest isenditest koosnevad kolooniad.

Harilik võlvik, kaldalinnuliik

Harilik tiib (Vanellus vanellus) kuulub seltsi Charadriiformes ja sugukonda Charadriidae. Liik on kahlamine, termin, mida kasutatakse märgaladel sageli viibivatele pikajalgsetele lindudele (termin pärineb ladinakeelsest sõnast limicola “mis seisab muda sees”). Tuvi suurune harilik võlvik on 28–31 cm pikk, tiibade siruulatus on 70–80 cm ja kaal 128–330 grammi. Teadmiseks võib öelda, et liik kannatas oma munade kogumise pärast, mida peeti 18.–20. sajandil delikatessiks, väga palju.

Rohelise ja lilla sulestikuga harilik võlvik

Lehti iseloomulikuks tunnuseks on kahtlemata pikk, õhuke ja kumer hari. Välimuselt vastupidav, kaldalinnul on metalliliste peegeldustega roheline ja lilla sulestik. Pea ja keha alumine pool on mustvalged ning sabaalune on karm. Nokk on mustjas, silmad tumepruunid ja jalad roosakad. Suguline dimorfism ei ole eriti väljendunud: emastel on hari lühem, otsmiku must vähem ulatuslik ja valge täpiline. Pesitsustevahelisel perioodil muutub sulestik heledamaks, osa kurgust ja kaelast muutub valgeks. Keha ülaosas roheline tuhmub ja katete servadele ilmub peenrabaline puhjas muster. Hari lüheneb ja pea on kergelt punaka varjundiga.

Harilik võlvik, rändlind

Harilik võlvik on levinud kogu Euraasia parasvöötmes. See rändliik talvitab veelgi lõuna pool: Põhja-Aafrikas, Lähis-Idas, Põhja-Indias ja Hiinas. Euroopa läänepoolses otsas – Põhjamere ja Atlandi ookeaniga piirnevates riikides – asuvad populatsioonid jäävad paikseks. Nende eesmärk on veeta talv niisketes piirkondades, mis soodustavad sulgimist ja kaugel suvisest põuast. Rändeks valmis, hakkavad üksikud kogunema aprilli lõpus, kui pesitsushooaeg pole veel lõppenud. Ajavahemikul juunist augustini on pesapaigad peaaegu kõik maha jäetud, siis alates veebruarist liiguvad võlvikud järk-järgult põhja poole.

Harilik võlvik, jalad vees

Kahlav lind, harilik tiib hindab eriti niisket või veelähedast mulda: rabasid, üleujutatavaid niite, turbalasid, nõmme või isegi soolaniite. Liik eelistab hõreda või lühikese taimestikuga avatud keskkonda, mille takistusteta vaade võimaldab näha maapinnal pesas lebades ähvardavat ohtu. Lindu leidub peamiselt tasasel maal, mis asub vähem kui 1000 m kõrgusel merepinnast.

Putuktoiduline dieet tibudele

Putukad ja muud selgrootud, eriti vastsetes, on tiiblase peamiseks toiduvaruks. Tema igapäevamenüüsse ilmuvad vihmaussid, kärbsed, liblika röövikud, mardikad, sipelgad, jaaniussid, ämblikud, sajajalgsed, väikesed maod. Hea lähinägemise korral märkab lind kõiki läheduses olevaid saaki. Peamiselt maapinnal jahti pidades kasutab tiib oma jalgu ja nokat maa kraapimiseks ja saagi üles toomiseks.

Suured tiibade kokkutulekud

Rände ajal kogunevad need rühmalinnud ja lendavad rühmadena. Talvel pakuvad haritavad alad neile peavarju ja toitu ning nad kogunevad suurel hulgal koos sööma ja magama. Kuhu iganes ta ka ei läheks, püüab tiib alati asuda veelähedastele aladele, eelkõige selleks, et end juua ja hooldada. Nendel perioodidel võib neid täheldada tuhandete, isegi kümnete tuhandete isendite kolooniates. Kontrast on silmatorkav abieludevahelise faasi, mida iseloomustab tugev seltskondlikkus, ja paaritumisperioodi vahel, mille jooksul paarid on territoriaalsed ja pesitsevad isoleeritult või väikestes lahtistes klannides.

Pesitsemine: väga valiv tiib

Meeste kurameerimisnäitajad väljenduvad akrobaatiliste õhuesitluste, siksakiliste ja sukeldumislendude kaudu, mida ilmestavad hüüded. Pesitsuskoha valikul on harilik võlvik väga nõudlik. Küntud põllumaa või niidetud põllud, kohad tuleb puhastada, et saaks ümbrust jälgida. Pärast koorumist, kui taimestik on palju kasvanud, viivad vanemad oma järglased lagedamale ruumile. Pesa koosneb maapinnal asuvast kausist, mis on jämedalt sisustatud mõne taimse elemendi, kõrreliste ja okstega. Emane muneb sinna 4 muna, mida ta haudub 3–4 nädalat vaheldumisi isasloomaga. Kui tibud kooruvad, on neil beežid mustade täppidega udusuled, mis tagab hea maskeeringu maapinnal. Mõlema vanema kasvatatud tibud on sulelised ja lennuvõimelised 5–6 nädala pärast. Pojad saavad suguküpseks aastaselt. Esimese haudme kadumisel võib tekkida asenduspesa, mida juhtub sageli.

Põhjatiib: selle populatsioon väheneb

Kodukassid ja teatud röövloomad, nagu näiteks pistrik, on tiivaliste peamiste kiskjate hulgas. Märgaladega piiratud lind on haritava maaga kohanenud, kuid põllumajandusmasinate kasutamine on osutunud liigile saatuslikuks, aidates kaasa arvukate haudmete hävimisele. Seistes silmitsi selle arvukuse vähenemisega mitu aastakümmet, on Rahvusvaheline Looduskaitseliit (IUCN) klassifitseerinud mandri-Prantsusmaa haudelindude punase nimekirja peaaegu ohustatud kategooriasse. Nimelt et pesitsevad populatsioonid püsiksid kaitsealadel stabiilsena või liigile soodsa majandamise all. Metsiku eluiga on looduses 18–23 aastat.

Jätka lugemist:  Jõehobu, suur imetaja, kes armastab vett

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga