Darwini rebane, ohustatud metsarebane

renard de darwin 083503 1200 738

Darwini rebane on väike koer, kes kaalub vaid 4 kilo. Lõuna-Ameerikas endeemiline imetaja, kes peidab end tihedates ja niisketes metsades Tšiili. Üksildane, vähetuntud harjumustega liik, võib Darwini rebane kaduda, kui kaitsemeetmeid ei võeta. Lähivõte kõigesööjast oportunistlik mis toitub nii puuviljadest kui ka putukatest, vähilaadsetest või raipetest!

Kes on Darwini rebane?

Darwini rebane (Lycalopex fulvipes) on sugukonda Lycalopex kuuluv lihasööja imetaja, Lõuna-Ameerika koer, kes loeb. 5 muud liiki :

  • Magellani rebane (Lycalopex culpaeus) ;
  • Argentina hall rebane (Lycalopex griseus) ;
  • Asara rebane (Lycalopex gymnocercus) ;
  • Lõuna kõrbe rebane (Lycalopex securae) ;
  • karm rebane (Lycalopex vetulus).

Mis on Darwini rebase päritolu?

Loodusteadlane vaatles Darwini rebast esmakordselt 1834. aastal Chiloé saarel – Tšiili ranniku lähedal. Charles Darwin. Selle teaduslik nimi pärineb kreekakeelsetest sõnadest lúkos (hunt) ja alopex (rebane), mis on sõna otseses mõttes “rebasehunt”. Kuni 1970-ndatel mandril Nahuelbuta rahvuspargis väikese populatsiooni avastamiseni peeti Darwini rebast selle alamliigiks. Argentina hall rebane. 1990. aastal võimaldasid geneetilised analüüsid need kaks liiki lõplikult jagada. Te peaksite teadma, et hilise pleistotseeni perioodil (umbes 126 000–11 700 aastat e.m.a) ühendas Chiloé saar Tšiili mandriosaga maismaasilda. Viimase jäätumise ajal, 15 000 aastat tagasi, sukeldus see mere alla, põhjustades 2 populatsiooni Darwini rebaste erinevad liigid: üks saar, teine ​​mandriline.

Kuidas Darwini rebast ära tunda?

Väike Tšiili koer on umbes 55 cm pikk ja kaalub 2–4 kg. Tema näol on lühike õhuke koon, mida täiustab üsna ümar laup. Tema saledat keha pikendab umbes 22 cm pikkune põõsas saba ja jalad on madalamad kui teistel liikidel. Darwini rebane kannab mantlit tumepruun, punaste aladega koljul ja näol. Märkame valged jäljed lõua all, piki alumist alalõualuu, kõhuosa ja jalgade ülemises sisemises osas. Liigil ei ole väljendunud seksuaalset dimorfismi.

Mida Darwini rebane sööb?

Darwini rebane on a üksildane jahimees üldine ja oportunistlik söömiskäitumine. Tõepoolest, selle menüü varieerub vastavalt aastaaegadele ja toidu saadavusele. Selle väljaheidete analüüs viitab sellele, et putukad on lisaks väikestele imetajatele, näiteks närilistele, selle kõige rikkalikum saak. Nendele järgnevad linnud, kahepaiksed, kabiloomad, roomajad ja kukkurloomad. Märgitakse, et Chiloé saare elanikkond tarbib sageli karbid luhtunud ookeani randadel. Darwini rebane täiendab oma menüüd taimsete toiduainetega nagu puuviljad, marjad, terad ja seemned. Koer saab ka paigaldada koristaja ja kuigi üksi kütib, võib sama korjuse ümber koguneda mitu isendit.

Kus Darwini rebane elab?

Darwini rebane on Tšiilis endeemiline liik, kus ta on levinud 2 ala geograafiline eristatav. Loom elab elupaigas, mis vastab tema elulistele toidu- ja paljunemisvajadustele:

  • Chiloé rahvuspark, on Chiloé saar. Siin iseloomustavad selle keskkonda põhja- ja idasuunas asustatud ja haritud maa. Läänerannikul asub koer alal, mis koosneb okasmetsadest ja liivaluidetest;
  • Nahuelbuta rahvuspark, mandril. Siin elab rebane kuni 1400 m kõrgusel merepinnast kuni 1400 m kõrgusel araukaaria- ja pöökrohkes metsas. Aeg-ajalt käib ta sageli avatud karjamaadel.

Hiljutised vaatlused viitavad sellele, et looma mandri levila võis laieneda. Selle levik ulatuks piki Valdivia rannikuala, tihedat, väga niisket metsa, kus domineerivad viljapuud Myrtaceae sugukonnast. Väidetavalt elab Darwini rebane ka Bueno ja Maullíni jõe vahel, samas kui isendeid on märgatud Llanquihue järvest põhja pool Andide jalamil.

Milline on Darwini rebase elustiil?

Darwini rebane on päeval sama aktiivne kui öösel. Piirkondades, kus Argentiina hallrebane esineb, ilmub teda rohkem öine et vältida kohtumist oma toidukonkurendiga. Koer ei ilmuta territoriaalset käitumist ega agressiivsust oma eluruumis elavate liigikaaslaste suhtes. Chiloé populatsioon on väljaspool sigimisperioodi üksildane, mandril aga paarid kokku jääda aastaringselt ja jagavad oma territooriumi eelmiste aastate noortega. Kõik pereliikmed suhtlevad üksteisega tihedalt ega ründa üksteist. Pererühma ülalpidamist võib mõjutada ressursside nappus.

Kuidas Darwini rebane paljuneb?

Geneetilised analüüsid on näidanud, et Darwini rebane ei hübridiseeru teiste Lycalopexi perekonna liikidega. Selle liigi paljunemisviis monogaamne
on halvasti kirjeldatud ja põhineb vaid üksikutel tähelepanekutel. Need teatavad paaritumisest Austraalia kevadel: lakteerivaid emaseid nähti oktoobris ja ka rebasepoegasid lahkumas koopast koos vanematega. detsembril. Araukaariametsa kiviõõnsuses asus 2 m sügavusel pesa, kõdunenud kännu õõnsusest leitud koorunud poeg. Teame, et pärast ligikaudu 2-kuulist tiinust sünnitab viksel 2–3 poega, kes võõrutatakse umbes veebruaris. Esimestel nädalatel jääb ema urgu ja liigub väga vähe. Võõrutamisest veedab ta vähem aega oma järglastega ja enamik suhtlemist muutub agressiivne. Seejärel võtab isane üle, osaleb hariduses ja kaldub emasloomadest rohkem noorte eest hoolitsema, nendega mängima ja neid hooldama.

Miks on see väljasuremise äärel?

Chiloé saarel on Darwini rebaste populatsioon hinnanguliselt umbes 500 ja Tšiili mandriosas umbes sada. Sellega seoses on Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) klassifitseerinud koerte kui “kriitiline oht” ohustatud liikide punases nimekirjas. Kirjanduses pole Darwini rebaste röövloomi kirjeldatud, kuid puma võib noortel katsealustel esindada potentsiaalset kiskjat ja suuri röövlinde. Juuresolekul koerad (kodune või metsik) Nahuelbuta rahvuspargis näib kujutavat suurimat ohtu liikide ellujäämisele haiguste või otseste rünnakute näol. Chiloé saarel näib Darwini rebane selle ohu eest suhteliselt kaitstud, kuid teatud isendeid hoitakse ebaseaduslikult vangistuses. lemmikloomad. Linnastumine, teede infrastruktuuri ehitamine ja metsade raadamine vähendavad kanade levila. Kuigi looma ei kasutata kaubanduslikult, on juhtumeid salaküttimine ja nende kasvatajate tagakiusamine, kes kardavad rünnakuid oma kodulindude vastu.

Kas Darwini rebane on kaitstud?

Võetakse meetmeid, et aidata koertel ellu jääda, alustades salaküttimisvastastest seadustest, mis kehtestati 1929. aastal Tšiilis. Selle olemasolu kaitsealadel (rahvusparkides) tugevdas jälgimine, mille eesmärk on piirata hulkuvate koerte probleemi. Samal ajal viiakse ellu paljunemisprogramme, eriti Temuco loomaaias. Jätkuvalt tehakse uuringuid kohtades, mida pole veel uuritud ja mis võivad sisaldada isendeid. Darwini rebane on loetletud ohustatud looduslike looma- ja taimeliikidega rahvusvahelise kauplemise konventsiooni (CITES) II lisas. Tema oodatav eluiga on 7 aastat.

Autor: Nathalie Truche – avaldatud 11.02.2024

Jätka lugemist:  Palmiped: mis iseloomustab seda lindude perekonda?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga