Aye-Aye, väike leemur Madagaskarilt

aye aye 063731 650 400

Kollased silmad, tume karusnahk, suured peenikesed sõrmed ja pikad hambad annavad aye-aye’le ebatavalise välimuse. Madagaskari populaarses kultuuris kurjaks olendiks peetud leemur on nüüd väljasuremisohus. Tutvuge haruldase loomaga, kes, kuigi väike, on maailma suurim öine primaat!

Millisesse perekonda aye-aye kuulub?

Selle sarnasus ahviga ei ole ilmne ja siiski, aye-Aye (Daubentonia madagascariensis) kuulub primaatide seltsi. Ainus Daubentonia perekonna liige, samuti ainus esindaja Daubentonidae perekonnast alates oma nõbu (hiiglane aye-aye) kadumisest umbes 1000 aastat tagasi. Kuna liik on Madagaskarile endeemiline, imporditi kõik väljaspool saart kohatud isendid. Maailma suurimaks öiseks primaadiks peetud aye-aye pikkus on 75–90 cm, millest pool on saba, ja kaalub 2–3 kg.

Kes avastas aye-aye?

60–65 miljonit aastat tagasi uhtusid Madagaskarile Aafrika mandrilt pärit leemurid, keda Mosambiigi kanali hoovus kandis tõenäoliselt taimetükkidele. Esimesed aye-aye kirjeldused pärinevad 18. sajandist, eriti Pierre Sonnerati 1782. aastal avaldatud raamatus Voyage aux Indes Orientales et à la Chine. Sel ajal andis saksa loodusteadlane Johann Friedrich Gmelin loomale nime. Sciurus madagascariensis ja seetõttu seostab seda oravatega (nagu Sciurus). 1795. aastal määras prantsuse loodusteadlane Étienne Geoffroy Saint-Hilaire sellele konkreetse perekonna – Daubentoni –, mille ta valis austusavaldusena oma mentorile Louis Jean-Marie Daubentonile.

Kuidas aye-aye välja näeb?

Madagaskari leemuril on pruun karv, välja arvatud pea ja seljaosa, mis muutuvad valgeks. Pika ja paksu sabaga aye-aye eristuvad ennekõike suurte ümarate kõrvade ja suurte kollaste silmadega, mis on ääristatud mustaga. Teine omadus on selle äärmiselt õhukesed ja pikad sõrmed, sealhulgas kolmanda phalanxi eriline kohandus, mis on teistest piklikum. Aye-aye käed ulatuvad teravateks, teravateks küünisteks. Sellel liigil ei ole isase ja emase vahel sugulist dimorfismi.

Jätka lugemist:  Uus-Guinea laulev koer: kes ta on?

Mille poolest erineb aye-aye teistest primaatidest?

See Madagaskari ahv erineb teistest primaatidest hammaste poolest. Aye-aye-l on tegelikult hambakamm, anatoomiline struktuur, mis koosneb esiosa pikkadest lamedatest hammastest ja mis ühendab lõikehambad ja alumised kihvad. Imetaja on ka ainus primaat, kellel on 18 hammast, tema sugulastel on tavaliselt umbes kolmkümmend (sõltuvalt liigist 30–36). Aye-aye arengut iseloomustab tegelikult oligodontia, see tähendab hammaste arvu vähenemine. Nagu närilised (kellega ta ei ole seotud), näeb leemur oma lõikehambaid pidevalt kasvamas ja viilib neid puitu närides.

Mis on aye-aye elupaik?

Nagu varem näha, on leemur Madagaskarile endeemiline liik. See asub niisketes troopilistes metsades, mis asuvad tavaliselt üle 700 m kõrgusel. Selle geograafiline levikuala ulatub ligikaudu 600 hektarile ja suurim levikuala asub saare kirdeosas: näiteks Maroantsetra piirkond (Mangabe saareke) või Amber Mountain Maosala rahvuspargis. Mujal saarel on ohustatud looma varjupaigaks või tutvustamiseks muudel kaitsealustel aladel, näiteks Tsingy de Bemaraha rahvuspargis ja Anjajavy erikaitsealal, mis mõlemad asuvad Madagaskari põhjaosas.

Millest aye-aye toitub?

Nii putuktoiduline kui ka puuviljatoiduline lehtpuuliik sööb erinevaid puuvilju, nektarit, seemneid, seeni ja putukaid. Aye-aye suured ümarad kõrvad võimaldavad tal oma saaki, näiteks nahkhiirt, vastseid sisaldavate puutüvede kajalokatsiooni leida. Nende leidmiseks koputab ahv oma peenikeste sõrmedega puitu ja tuvastab tänu oma kõrgelt arenenud kuulmisele väikseima müra, mida puitu söövad putukad tekitavad. Vajadusel purustab ta oma lõikehammastega puu ülemise kihi, seejärel sisendab oma pika spetsialiseeritud falangi pragudesse või kooresse, et ohvrid kinni haarata ja alla neelata.

Mis on aye-aye elustiil?

Üksildase temperamendi ja öiste harjumustega leemurit on üsna raske jälgida, sest ta magab terve päeva ja tuleb välja alles õhtul toitu otsima. Aye-aye ei ole seltskondlik liik. Isastevaheline rivaalitsemine toob mõnikord kaasa surmavad kaklused ja seltskondlikkus eri sugupoolte vahel kestab vaid paaritumise ajaks. Paljunemine võib toimuda aastaringselt, kuid selleks peab emane üles näitama oma vastuvõtlikkust, nõustudes partneriga vabaabielus (paar päeva ja ööd). Pange tähele, et emased on nõus paljunema ainult iga 2–3 aasta tagant.

Jätka lugemist:  Hei, kes see kala on? Mida teha hammustuse korral?

Kuidas aye-aye paljuneb?

Kui paar on moodustatud, ehitab paar 2–5 pesa, kasutades lehti, mille nad asetavad sageli väga kõrgele puude külge, 10–15 m kõrgusele maapinnast. Enam-vähem 5-kuulise tiinuse lõpus toob emane aye-aye ilmale ühe umbes 110 g kaaluva poega. Ema hoolitseb oma vastsündinu eest, kuni see suudab ise ellu jääda, umbes aasta pärast. Noor isane saab suguküpseks umbes 1 ja ½ aasta vanuselt, emase puhul 2 ja ½ aastaselt.

Aye-aye, tema välimuse ohver?

Üldiselt on leemurid sajandeid kannatanud hukatusliku maine all. Sellest annab tunnistust nende nime päritolu, ladinakeelne termin leemures, mis tähistab surnud inimese rändavat hinge. Kõigist selle analoogidest kannatab aye-aye liigiga seotud kehva kuvandi tõttu kindlasti kõige rohkem. Kõnealune ? Selle hirmutav välimus (mõnede silmis) ja öine elustiil. Ka tänapäeval tajuvad Madagaskari hõimud primaati kui kurja olendit, kelle ilmumine küla servale annab teada eelseisvast ebaõnnest. Nagu nõiakepp, võib selle ebaproportsionaalne keskmine sõrm teha kurje loitsu, nagu räägivad esivanemate legendid. Teatud etniliste rühmade halva ende sünonüümiks on ahvi populatsioon vähenenud, eriti pärast tema tagakiusamist.

Miks on aye-aye ohustatud liik?

Fossa esindab aye-aye peamist kiskjat. Seda ka metsikut krüptoprokti kutsutud kiskjaloom on sarnaselt aye-aye Madagaskari endeemiline liik. Inimesed ohustavad meie leemurit eriti erinevatel põhjustel: tema elupaiga hävitamine (metsade raadamine), salaküttimine ja hävitamine põllumeeste poolt, kes kavatsevad kaitsta oma põllukultuure, ja kohalike inimeste poolt, kes on läbi imbunud populaarsetest uskumustest (vt ülal). Alates 2014. aastast on aye-aye Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) poolt ohustatud liikide nimekirjas. Leemuripopulatsiooni päästmise lootuses tehakse meetmeid, näiteks rajatakse kaitsealuseid loodusalasid. Aye-aye võib elada umbes 26 aastat.

Jätka lugemist:  Kuidas teha sääselõksu?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga